Ajax swingt voorbij Midtjylland en maakt zich op voor CL-apotheose

Reacties

Ajax mag zich gaan opmaken voor een razendspannende ontknoping van de groepsfase van de Champions League. De uitstekend spelende Amsterdammers rekenden woensdag in eigen huis simpel af met FC Midtjylland, vooral door een wervelende start van de tweede helft. Omdat ook concurrent Atalanta Bergamo drie punten pakte, wordt het afsluitende duel met de Italianen cruciaal.

Ajax swingt voorbij Midtjylland en maakt zich op voor CL-apotheose
© Pro Shots
Ajax
Ajax
3 - 1
FC Midtjylland
FC Midtjylland

Ajax begon woensdagavond (na een minuut stilte voor de eerder op de dag overleden Diego Maradona) met dezelfde elf basisspelers als afgelopen weekend, toen Heracles Almelo in de Johan Cruijff Arena doodeenvoudig met 5-0 aan de kant werd gezet. Dat trainer Erik ten Hag niets wijzigde klinkt logischer dan het in feite was. Tijdens die simpele competitiezege vielen Noussair Mazraoui, Davy Klaassen en Zakaria Labyad namelijk allemaal geblesseerd uit. Vooral voor Klaassen was het een race tegen de klok om fit te worden, maar kort voor de aftrap bleek hij (net als zijn twee collega's) in staat om te starten.

Met het drietal dus in de basis begon Ajax wervelend, net zoals in Denemarken drie weken geleden het geval was. Maar ten opzichte van die heenwedstrijd (1-2 winst) waren er twee niet onbelangrijke details totaal anders. Destijds nam Ajax een razendsnelle 0-2 voorsprong, maar zakte het daarna ver weg. Woensdagavond speelden de Amsterdammers juist over een langere periode uitstekend, maar wrang genoeg werd er nu lange tijd níét gescoord.

Kansengolf
En dat had in de eerste helft absoluut wél moeten gebeuren. Al vroeg kreeg Lassina Traoré de eerste kans, maar gehinderd door een Deense verdediger schoot hij hoog over. Dat bleek het startsein voor een golf van kansen. Waaronder opnieuw een enorm goede mogelijkheid voor de spits uit Burkina Faso. Na knullig balverlies van Midtjylland kreeg hij de bal op een presenteerblaadje van de bedrijvige David Neres, maar Traoré ramde de bal wederom over het doel. Omdat ook Labyad (slap schot), Nicolás Tagliafico (kopbal), weer Traoré (hij raakte de lat) en Perr Schuurs (volley naast) niet scoorden, stond het halverwege 0-0.

Ryan Gravenberch (geheel links) ziet zijn schoot heerlijk in het doel vliegen.
© Pro Shots
Ryan Gravenberch (geheel links) ziet zijn schoot heerlijk in het doel vliegen.

Zo veel kansen als Ajax in de eerste helft verprutste, zo dodelijk effectief was de ploeg direct ná de pauze. Het openingswoord was voor Ryan Gravenberch, die de bal anderhalve minuut na de hervatting via de onderkant van de lat schitterend binnenschoot. Ajax was nauwelijks klaar met juichen, of de voorsprong was al verdubbeld. Na een heerlijke aanval gaf Dusan Tadic de bal knap mee aan Mazraoui, die overtuigend de 2-0 binnenschoot. Na driekwart wedstrijd kreeg uitblinker Neres vervolgens zelf zijn verdiende treffer: Traoré gebruikte zijn lichaam goed in duel met een tegenstander, waardoor de Braziliaan door kon lopen en de 3-0 mocht binnenrammen.

De eindstand werd uiteindelijk 3-1 omdat Awer Mabil een door hemzelf verdiende penalty (overtreding van Mazraoui) benutte. Met die zege deed Ajax in ieder geval wat het zelf moest doen. Uit Liverpool kwam direct na het laatste fluitsignaal echter minder goed nieuws. Daar won concurrent Atalanta namelijk verrassend van The Reds, waardoor de Amsterdammers en de Italianen met nog twee duels te gaan precies gelijk staan. Volgende week staan Liverpool - Ajax en Atalanta - Midtjylland op het programma, in de slotronde is Ajax - Atalanta dus hoe dan ook beslissend.

UEFA Champions League

Stand Groep D UEFA Champions League 2020/2021

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
6
4
1
1
10-3
+7
13
2
Atalanta Bergamo
6
3
2
1
10-8
+2
11
3
Ajax
6
2
1
3
7-7
0
7
4
FC Midtjylland
6
0
2
4
4-13
-9
2
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.