Ajax sterk op vrijdagavond, PEC Zwolle kijkt met angst naar Ziyech

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Deze keer aandacht voor de twaalfde speelronde.

Ajax sterk op vrijdagavond, PEC Zwolle kijkt met angst naar Ziyech
© Pro Shots
PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 4
Ajax
Ajax

• Ajax won vijftien van de laatste achttien Eredivisie-wedstrijden tegen PEC Zwolle (drie keer gelijk) en wist de laatste acht ontmoetingen te winnen.

• PEC kwam in vier van de laatste vijf Eredivisie-duels niet tot scoren. De Zwollenaren wisten dit kalenderjaar in elf competitieduels het net niet te vinden, het hoogste aantal van alle Eredivisie-ploegen.

• Hakim Ziyech kwam tegen geen enkele Eredivisie-ploeg tot meer doelpunten dan PEC Zwolle (zes, net als tegen Sparta Rotterdam). Alleen tegen SC Heerenveen en Vitesse was Ziyech überhaupt direct betrokken bij evenveel Eredivisie-treffers als tegen De Blauwvingers (elf – zes goals en vijf assists).

'Kritiek op Ziyech is onterecht, genieten zolang hij hier nog is.'

• Ajax speelt voor het eerst sinds 16 januari 2015 een Eredivisie-duel op vrijdag (toen 2-0 tegen FC Groningen). De Amsterdammers zijn ongeslagen in de laatste tien competitiewedstrijden op vrijdag (acht zeges, twee remises).

Ajax is ongeslagen in de eerste negen uitwedstrijden van dit seizoen (vijf zeges, vier remises – alle competities). De laatste jaargang waarin de Amsterdammers ongeslagen bleven in de eerste tien uitduels was 1995/96 (elf, ook negen in 1999/2000).

• Geen ploeg kreeg dit Eredivisie-seizoen zo veel schoten op doel tegen als PEC Zwolle (83), terwijl Ajax juist het team is dat het vaakst op het doel van de tegenstander schoot dit seizoen (102).

RKC Waalwijk
RKC Waalwijk
2 - 0
Heracles Almelo
Heracles Almelo

• Heracles Almelo is ongeslagen in de laatste acht Eredivisie-duels met RKC Waalwijk (vijf zeges, drie remises). De laatste zege van de Brabanders op de Almeloërs dateert van februari 2007 (2-0 in Waalwijk).

• RKC is na het Willem II van 2010/11 de tweede ploeg ooit met slechts één punt na de eerste elf speelronden van een Eredivisie-campagne. Nooit was er een ploeg met maar één punt na de eerste twaalf wedstrijden van een Eredivisie-seizoen.

• Van alle spelers in de Eredivisie-historie met minstens vijftig wedstrijden heeft niemand zo'n hoog verliespercentage als Darren Maatsen (46 van de 61 – 75,4%) en Hans Mulder (53 van de 71 – 74,6%).

• Heracles Almelo is samen met Ajax de enige Eredivisie-ploeg die dit seizoen nog geen competitiewedstrijd verloor op natuurgras (vier duels – twee zeges, twee remises).

Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
2 - 2
PSV
PSV

• PSV won dertien en verloor geen van de laatste vijftien Eredivisie-wedstrijden tegen Sparta Rotterdam. De Eindhovenaren hielden in negen van deze vijftien ontmoetingen de nul.

• PSV kwam in de laatste 31 competitieduels met Sparta Rotterdam tot scoren. De laatste clean sheet van de Kasteelheren tegen de Eindhovenaren is van september 1993 (0-0).

• De laatste drie tegendoelpunten van Sparta in de competitie kwamen vanaf de strafschopstip. Nog nooit kreeg een ploeg vier keer op rij een Eredivisie-doelpunt tegen uit een penalty.

Alleen Ajax creëerde dit Eredivisie-seizoen meer kansen uit standaardsituaties dan Sparta (24), maar geen ploeg maakte deze jaargang zo weinig Eredivisie-treffers uit een dood spelmoment als de Rotterdammers (slechts één).

• PSV is voor het eerst sinds november 2008 zonder een treffer in drie opeenvolgende duels in alle competities. De laatste keer dat de Eindhovenaren in vier wedstrijden op rij niet scoorden was in mei 1955.

Voetballend loopt het niet bij PSV: 'Ihattaren kan van een 6 een 8 maken'
AZ
AZ
3 - 0
FC Twente
FC Twente

• AZ won zes en verloor geen van de laatste acht Eredivisie-wedstrijden tegen FC Twente (twee remises). De Alkmaarders scoorden in al deze ontmoetingen minstens twee keer.

• In geen Eredivisie-ontmoeting deze eeuw werd vaker rood getrokken dan in duels tussen AZ en FC Twente (zestien, gelijk met duels tussen FC Utrecht en PSV).

• Myron Boadu (18 jaar en 292 dagen op de wedstrijddag) maakte tot dusver negen Eredivisie-doelpunten. Hij kan de jongste speler ooit worden met tien Eredivisie-goals voor AZ en de op vijf na jongste Eredivisie-speler met dit aantal deze eeuw.

• Geen verdediger creëerde dit Eredivisie-seizoen zoveel kansen als Owen Wijndal (vijftien), die twee assists op zijn naam heeft staan. Afgelopen zondag was hij nog de aangever bij de 0-2 van Boadu tegen PSV.

In VI's Podcast ging het deze week over de talenten van AZ.
FC Emmen
FC Emmen
2 - 1
Vitesse
Vitesse

• Vitesse verloor in alle competities nog nooit van FC Emmen. De voorgaande tien ontmoetingen eindigden in zeven Arnhemse zeges en drie remises.

• Emmen is ongeslagen in de laatste drie thuisduels en kan voor het eerst vier Eredivisie-duels in eigen huis op rij ongeslagen blijven.

• Michael de Leeuw kwam in de Eredivisie tegen geen ploeg zo vaak in actie zonder een doelpunt te noteren als tegen Vitesse (negen wedstrijden). De Leeuw wist ook nog nooit van de Arnhemmers te winnen (zeven nederlagen, twee remises).

• Vitesse kwam niet tot scoren met de laatste 37 schoten in de Eredivisie. De laatste keer dat de Arnhemmers vaker achter elkaar schoten zonder te scoren was in september 2018 (42).

• Danilho Doekhi is de enige veldspeler die dit Eredivisie-seizoen nog geen speelminuut miste en nog geen enkele keer voorbij werd gedribbeld door een tegenstander.

FC Utrecht
FC Utrecht
6 - 0
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

• FC Utrecht verloor geen van de laatste zes Eredivisie-duels met Fortuna Sittard (vier zeges, twee remises) en kan voor het eerst in de clubgeschiedenis zeven opeenvolgende competitieduels met de Limburgers ongeslagen blijven.

 Adam Maher was dit Eredivisie-seizoen de FC Utrecht-speler met de meeste balcontacten (1021), succesvolle passes (656), balheroveringen (90) en gewonnen tackles (22), terwijl hij na Simon Gustafson ook de meeste kansen creëerde (20) en na Gyrano Kerk het vaakst scoorde (3).

• Fortuna Sittard verloor dit kalenderjaar dertien van de veertien uitduels in de Eredivisie (één gelijkspel) en kreeg in deze reeks 53 tegendoelpunten.

• Mark Diemers, die zijn honderdste Eredivisie-duel kan spelen (waarvan 41 voor FC Utrecht), is dit seizoen de enige speler van buiten de traditionele topdrie met meer dan vijftig schoten of gecreëerde kansen (56 – 29 schoten, 27 gecreëerde kansen).

VVV-Venlo
VVV-Venlo
0 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord is de zevende club voor Dick Advocaat als hoofdtrainer in de Eredivisie. Enkel Fritz Korbach, Piet de Visser (beiden zeven) en Bert Jacobs (acht) haalden dat aantal ook.

• Van alle huidige Eredivisie-teams heeft Feyenoord alleen tegen Ajax een lager winstpercentage in de competitie (24%) dan tegen VVV-Venlo (39%). Dit ondanks de twee overwinningen afgelopen seizoen. Feyenoord won nog nooit drie competitieduels op rij van VVV.

• Feyenoord verloor de laatste twee duels in alle competities en kan voor het eerst sinds januari 2016 drie opeenvolgende wedstrijden met een nederlaag afsluiten (toen vijf).

• Van alle Feyenoorders die dit seizoen minimaal één keer in de basis stonden leed alleen Steven Berghuis per negentig minuten Eredivisie-voetbal meer balverlies (19,1 keer) dan Rick Karsdorp (17,6).

FC Groningen
FC Groningen
2 - 0
Willem II
Willem II

• Willem II won de laatste twee uitduels met FC Groningen in de Eredivisie. In de 25 voorgaande bezoeken aan Groningen wonnen de Tilburgers slechts één keer (tien remises, veertien nederlagen).

• FC Groningen en Willem II verzamelden dit kalenderjaar allebei 44 punten in de Eredivisie. Slechts vijf ploegen veroverden meer Eredivisie-punten in 2019.

• Charlison Benschop was dit seizoen direct betrokken bij vijf Eredivisie-doelpunten (drie goals en twee assists). Alleen in het seizoen 2009/10 had de aanvaller in één seizoen een aandeel in meer Eredivisie-treffers (negen – zes goals en drie assists voor RKC).

• Pol Llonch maakte dit Eredivisie-seizoen meer succesvolle tackles dan iedere andere speler (31), gevolgd door Deyovaisio Zeefuik (27).

ADO Den Haag
ADO Den Haag
1 - 1
sc Heerenveen
sc Heerenveen

• SC Heerenveen won vijf en verloor geen van de laatste zeven Eredivisie-wedstrijden tegen ADO Den Haag. Afgelopen seizoen zegevierden de Friezen met 2-3 in het Cars Jeans Stadion.

• ADO Den Haag kwam dit seizoen tot minder balcontacten in de vijandelijke zestien dan iedere andere Eredivisie-ploeg (179).

• Erik Falkenburg kan zijn driehonderdste Eredivisie-wedstrijd spelen, verdeeld over zeven clubs. De aanvaller speelde nooit meer dan 62 Eredivisie-duels voor één team (momenteel 59 voor ADO Den Haag).

• SC Heerenveen is de enige overgebleven ploeg die dit Eredivisie-seizoen nog geen doelpunt tegen heeft gekregen in het laatste kwartier van de wedstrijd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.