Ajax start op imponerende wijze aan Champions League-avontuur

Ajax is het seizoen in de Champions League begonnen met een ruime overwinning op Lille. Met aantrekkelijk voetbal werden de Fransen op de knieën gedwongen, hoewel keeper Andre Onana op knappe wijze de nul hield met enkele geweldige reddingen.

Ajax
Ajax
3 - 0
Lille
Lille

Na tien minuten aftasten was het spelbeeld toch al zichtbaar in Amsterdam. Ajax had zo'n tachtig procent balbezit, Lille meldde zich vooral via snelle uitbraken rond het strafschopgebied van Ajax. Het was de thuisclub met in de dertiende minuut het eerste gevaar van de wedstrijd. Hakim Ziyech nam de bal knap mee tussen twee tegenstanders, maar schoot vervolgens hard met de buitenkant van de voet op de paal.

Het bleek een voorbode, want enkele minuten later was het wel raak. Nicolás Tagliafico bracht de bal in vanaf links en uitgerekend Quincy Promes kopte raak. De aanvaller begon op 10 tegen Lille, hij verving net als de laatste paar duels de geblesseerde Donny van de Beek in de basisopstelling. Promes maakte dus al vroeg in de wedstrijd de eerste Ajax-treffer in het nieuwe Champions League-seizoen.

Na de 1-0 verloor Ajax langzaamaan zijn grip op de wedstrijd. Lille kwam er herhaaldelijk gevaarlijk uit, maar pas een minuut voor rust werd keeper Onana echt getest. Jonathan Ikoné kwam volledig vrij ter hoogte van de penaltystip na een loopactie, maar zijn harde schot werd door Onana met het been gepareerd. Kort daarvoor had Promes nog een aardige kans op zijn tweede van de avond gekregen, maar zijn volley na een lange bal vanuit het middenveld eindigde in de handen van keeper Mike Maignan.

Quincy Promes kopt raak voor zijn tweede treffer in dienst van Ajax.

Waar het Ajax dit seizoen lang niet altijd lukte om het hoge niveau vast te houden, gingen de Amsterdammers goed van start in het tweede bedrijf. Aan de hand van de frivool spelende David Neres werd de marge in de vijftigste minuut verdubbeld. De Braziliaan schatte de loopactie van Edson Álvarez op waarde met een steekpass en de Mexicaanse middenvelder werkte vanuit een moeilijke hoek al glijdend de 2-0 binnen.

Dat Ajax bij die tussenstand geen gas terug kon nemen, bleek wel uit de minuten die volgden. Jonathan Bamba en Victor Osimhen kregen erg grote kansen, maar het wilde schot van Bamba ging hoog over en de kopbal van Osimhen werd gekeerd door Onana.

Lille liet het na om de kansen af te maken, aan de andere kant was Ajax wel messcherp. Na iets meer dan een uur werd het zelfs 3-0, Tagliafico maakte alweer zijn vierde goal van het seizoen. De Argentijn timede het beste na een corner van Ziyech en kopte kiezelhard raak. Tagliafico was afgelopen zaterdag ook al tweemaal trefzeker, in de Eredivisie-wedstrijd tegen SC Heerenveen (4-1).

Ajax-keeper Andre Onana was regelmatig een sta-in-de-weg tijdens Ajax - Lille. Hij werd dan ook uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd.

Bij de 2-0 bleef Lille nog komen, de 3-0 zorgde wel voor een verlamming bij de Fransen. De defensie van de Amsterdammers werd minder aan het werk gezet en voorin bleven Promes, Neres, Ziyech en Dusan Tadic gevaar stichten. Na de invalbeurt van Champions League-debutant Noa Lang bleek er toch nog wat leven te zitten in het elftal van Lille, maar opnieuw was Onana heer en meester in zijn eigen strafschopgebied. Met een snelle reflex hield hij invaller Yusuf Yazici van het scoren af.

In de resterende minuten werd het duel rustig uitgespeeld, hoewel Lille nog dicht bij een eretreffer was. Yazici raakte echter de paal, waardoor de start van Ajax in de groepsfase van de Champions League vlekkeloos verlopen is. Ook positief is dat van de veldspelers niemand een gele kaart incasseerde, alleen doelman Onana kreeg na aanmerkingen op de leiding geel te zien.

Ajax kan na de overwinning toeleven naar de volgende topper, ditmaal in de Eredivisie. Zondag wordt PSV - Ajax afgewerkt in Eindhoven. Op 2 oktober speelt Ajax de volgende Champions League-wedstrijd, in en tegen Valencia. De Spanjaarden wonnen op dezelfde avond met 0-1 van Chelsea, Ajax gaat dus op doelsaldo aan kop in Groep H.