Ajax staat onder Ten Hag al langer droog dan onder Bosz en Keizer

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De midweekse speelronde wordt donderdag afgesloten met de duels tussen FC Utrecht en FC Groningen en Ajax en VVV-Venlo.

Ajax staat onder Ten Hag al langer droog dan onder Bosz en Keizer

FC UTRECHT - FC GRONINGEN

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Ed Janssen
Laatste 5 duels FC Utrecht: 5 punten
Laatste 5 duels FC Groningen: 7 punten

ACTUEEL

Als gevolg van het verlies in De Kuip van zondag kan FC Utrecht de vierde plaats op zijn buik schrijven. De Domstedelingen kunnen toewerken naar de play-offs om een ticket voor de voorronde van de Europa League. FC Groningen deed afgelopen weekeinde uiterst goede zaken door Roda JC Kerkrade te verslaan en ontvluchtte de degradatiezone.

• FC Utrecht verloor niet in zijn laatste twaalf Eredivisie-thuisduels (zes zeges en zes gelijke spelen). In 2013 zetten de Domstedelingen voor het laatst een langere serie neer in dit opzicht, met destijds veertien thuiswedstrijden zonder verliesbeurt.

FC Utrecht leed zondag een nederlaag op bezoek bij Feyenoord.

Willem Janssen zegevierde dit seizoen al in 134 luchtduels. Samen met Guram Kashia was dat na 31 speelrondes het hoogste aantal voor een verdediger.

FC Groningen leed dit Eredivisie-seizoen al in negen uitwedstrijden een nederlaag. De laatste keer dat de noorderlingen buitenshuis vaker verloren, was in 2011/12 (twaalf keer).

• Tom van Weert trof in Eredivisie-verband vaker doel tegen FC Utrecht (vier keer) dan tegen elk ander team. De aanvaller scoorde drie keer in De Galgenwaard.

FC Groningen kreeg zondag Roda JC Kerkrade op de knieën.

Zakaria Labyad was dit Eredivisie-seizoen bij liefst 173 doelpogingen betrokken (97 schoten en 76 kansen gecreëerd), het hoogste aantal voor een FC Utrecht-speler sinds Dries Mertens in het seizoen 2010/11 (betrokken bij 179 doelpogingen).

HISTORIE

• FC Utrecht en FC Groningen komen elkaar in Eredivisie-verband voor de 39ste keer tegen in de Domstad. De thuisploeg trok tot nu toe 24 keer aan het langste eind, zeven keer triomfeerde FC Groningen en zeven edities kenden geen winnaar.

• Afgelopen seizoen boekte FC Groningen een royale 1-5 triomf bij FC Utrecht. Oussama Idrissi en Danny Hoesen maakten beiden twee goals voor de noorderlingen.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Utrecht en FC Groningen:

Seizoen Uitslag
2012/13 1-0
2013/14 1-0
2014/15 1-0
2015/16 2-0
2016/17 1-5

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AJAX - VVV-VENLO

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis
Laatste 5 duels Ajax: 12 punten
Laatste 5 duels VVV-Venlo: 1 punt

ACTUEEL

• Na de 3-0 nederlaag bij kampioen PSV moet Ajax zich richten op het veiligstellen van de tweede plaats. De Amsterdammers treffen met VVV-Venlo een opponent die al ruim twee maanden niet won. De Limburgers bivakkeren op de ranglijst in niemandsland.

Ajax zegevierde in liefst 62 van de laatste 66 Eredivisie-thuisduels met promovendi. De laatste nederlaag in zo'n wedstrijd was tegen FC Den Haag in 1986/87.

Onder Erik ten Hag kwam Ajax in drie van de dertien Eredivisie-wedstrijden niet tot scoren. Dat is al vaker dan onder Peter Bosz (twee keer) en Marcel Keizer (geen enkele keer).

Ajax ging zondag zeer pijnlijk onderuit bij PSV.

Ajax kreeg deze competitie al 31 goals om de oren. Het laatste volledige seizoen waarin de Amsterdammers meer tegendoelpunten kregen was 2011/12 (36 stuks).

VVV-Venlo triomfeerde in zijn laatste tien Eredivisie-duels niet (vijf remises en vijf nederlagen). De laatste keer dat de Limburgers minimaal elf keer achtereen niet wonnen op het hoogste niveau was in 1993/94.

Eerder dit seizoen speelde VVV-Venlo met 1-1 gelijk bij Feyenoord. De Limburgers kunnen voor het eerst sinds 1960/61 in twee uitduels met een team uit de traditionele topdrie ongeslagen blijven. Op bezoek bij PSV verloor de promovendus dit seizoen al wel.

VVV-Venlo leed afgelopen weekeinde een thuisnederlaag tegen SC Heerenveen.

HISTORIE

• Afgaande op de historie heeft Ajax helemaal niets te vrezen van VVV-Venlo, dat eenmaal een remise realiseerde in Amsterdam en de overige negentien uitduels bij Ajax in Eredivisie-verband verloor.

In het seizoen 2011/12 was dit de kampioenswedstrijd van Ajax. Door een 2-0 zege, ook tijdens een midweekse speelronde, prolongeerden de Amsterdammers de landstitel.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Ajax - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2007/08 6-1
2009/10 7-0
2010/11 1-0
2011/12 2-0
2012/13 2-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.