Ajax heeft zich zaterdag herpakt in de Eredivisie. De Amsterdammers waren in eigen huis veel te sterk voor VVV-Venlo en spoelden de nare nasmaak van de Klassieker zo enigszins weg.

Ajax
6 - 0
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Na de ontluisterende verliespartij in Rotterdam werd er afgelopen week veel gepraat bij Ajax. De Amsterdammers likten de wonden, maar het was duidelijk dat een overwinning op VVV het beste medicijn zou zijn. Meevaller richting de confrontatie met de Limburgers was de rentree van Nicolás Tagliafico. De Argentijn was voldoende hersteld van zijn knieblessure en toonde direct zijn waarde.

De linksback was dreigend en bood Kasper Dolberg al vroeg een prima kans. De Deen zag zijn inzet achter het standbeen langs ternauwernood gekeerd worden door doelman Lars Unnerstall. VVV kwam er een aantal keer dreigend uit in de counter, met name via Jay-Roy Grot, maar speelde het niet goed uit. In de 35ste minuut nam Ajax de leiding. Hakim Ziyech versierde een vrije trap en schoot hem zelf schitterend over de muur in de bovenhoek: 1-0.

In de slotminuut van de eerste helft kreeg Donny van de Beek nog een behoorlijke kans op de 2-0, maar die bleef VVV nog even bespaard. Het bleek slechts uitstel van executie. De bezoekers hadden na rust bijzonder weinig in te brengen en kregen in de 52ste minuut de volgende domper te verwerken. Na een prima actie van Daley Blind kwam de bal voor de voeten van Van de Beek. Die had een slim balletje in huis op Dolberg, die controleerde en knap raak schoot: 2-0 (tussenfoto).

Na een uur was het duel beslist. Rasmus Kristensen, die de geblesseerde Noussair Mazraoui verving als rechtsback, haalde uit. Doelman Lars Unnerstall bracht redding, maar Dusan Tadic kon vervolgens eenvoudig scoren uit de rebound: 3-0. Die riante voorsprong bood trainer Erik ten Hag de gelegenheid om Tagliafico en Tadic wat rust te geven.

Ajax speelde de wedstrijd daarna simpel uit. David Neres bekroonde een zeer dominant optreden van de ploeg van Ten Hag vijf minuten voor tijd met een vierde treffer. De Braziliaanse invaller tikte de bal met enig geluk langs Unnerstall. Even later gaf Neres de assist bij de 5-0 van Klaas Jan Huntelaar. Het was zijn 99ste treffer voor Ajax in de Eredivisie.

VVV liet het in de slotfase helemaal lopen en kreeg in de extra tijd ook nog een zesde treffer te verwerken. Opnieuw was Neres de aangever, ditmaal was Van de Beek de afmaker. De middenvelder schoot de bal prima in de verre bovenhoek en gaf zo een passend slot aan een eenzijdige wedstrijd.

Ajax nadert koploper PSV zodoende tot op twee punten. De Eindhovenaren kunnen het gat zondag bij een thuisoverwinning op Fortuna Sittard weer naar vijf brengen. VVV blijft de nummer acht van de Eredivisie.