Ajax sluit voorbereiding af met huiswerk na stroperige nederlaag

Reacties

Ajax heeft de voorbereiding afgesloten met een domper. In het Olympisch Stadion was Panathinaikos te sterk voor de stroperig spelende ploeg van trainer Erik ten Hag. Daarmee kennen de Amsterdammers een matige generale repetitie voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal, waarmee zaterdag het seizoen wordt geopend.

Ajax sluit voorbereiding af met huiswerk na stroperige nederlaag
Ajax
Ajax
1 - 2
Panathinaikos
Panathinaikos

Het duel met Panathinaikos was voor Ajax de afsluiting van een 'Griekse dag'. Eerst werden de Amsterdammers in de derde voorronde van de Champions League gekoppeld aan PAOK Saloniki, zoals al zo vaak in de afgelopen jaren. Een paar uur later won de B-keus in Epe met 6-2 van OFI Kreta. Aan die wedstrijd deden ervaren krachten als Lisandro Magallán, Lasse Schöne, Zakaria Labyad, Klaas Jan Huntelaar en Siem de Jong mee, net als talenten Jurgen Ekkelenkamp en Dani de Wit én aankoop Kik Pierie. Zij ontbraken dan ook in het Olympisch Stadion.

Dat gold ook voor de Ajacieden die na zomerse interlandverplichtingen nog niet inzetbaar zijn. Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui, Andre Onana (die met Marokko en Kameroen meededen aan het toernooi om de Afrika Cup), David Neres en Nicolás Tagliafico (met Brazilië en Argentinië actief op het toernooi om de Copa América) waren er in het Olympisch Stadion nog niet bij. De van een blessure herstelde Lisandro Martínez wel, maar hij begon op de bank, de meest recente aanwinst Edson Álvarez zat op de tribune. Zij zagen hoe de bezoekers op voorsprong kwamen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat Panathinaikos zich goed voelt op Nederlandse bodem bleek afgelopen woensdag al. Toen wonnen de Grieken op visite bij Feyenoord met 0-3, ook in Amsterdam kwam de ploeg op voorsprong. Een afgemeten voorzet van Tasos Chatzigiovanis werd door spits Federico Macheda goed binnengekopt. In de 25ste minuut stond het echter alweer gelijk. Na goed doorzetten op de achterlijn van de jonge linksback Sergiño Dest schoot Donny van de Beek de bal koeltjes binnen voor 1-1.

Sowieso maakte Dest een uitstekende indruk. Hij is van nature rechtsback, maar werd vanwege het ontbreken van Tagliafico en Martínez nu op links geposteerd en deed het daar goed. Op slag van rust was hij ook betrokken bij de laatste kans van de eerste helft. Na zijn voorzet was het schot van Quincy Promes echter ongevaarlijk. Een tweede assist kwam er voor hem dus niet, maar de jeugdinternational van de Verenigde Staten (hij heeft een Nederlands én een Amerikaans paspoort) gaf zijn visitekaartje nadrukkelijk af.

Sergiño Dest (rechts) maakte indruk bij Ajax.
Sergiño Dest (rechts) maakte indruk bij Ajax.

Kort na de pauze kwam een ongewijzigd Ajax voor de tweede keer op achterstand. Een indraaiende vrije trap bleef hangen in de Amsterdamse zestien, waarna Macheda voor de tweede keer kon scoren. Na een uur maakte vervolgens Martínez zijn rentree: hij kwam voor Carel Eiting en ging centraal achterin spelen, waardoor Daley Blind doorschoof naar het middenveld.

Niet lang na die wissel werd de nieuwe gelijkmaker van Ajax afgekeurd. Perr Schuurs schoot raak uit een rebound, maar omdat Kasper Dolberg op dat moment hinderlijk buitenspel stond, ging het feestje niet door. Schoten van invallers Ryan Gravenberch en Victor Jensen troffen in de slotfase geen doel, waardoor het bij 1-2 bleef.

Voor Ajax zit de voorbereiding er daarmee op. Na een gelijkspel tegen Aalborg (1-1) en overwinningen op Quick'20 (11-2), Istanbul Basaksehir (2-1), Watford (2-1) en dus OFI Kreta (6-2) was dit de eerste nederlaag. Zaterdag begint het seizoen officieel, om 18.00 uur komt PSV naar Amsterdam voor de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Het matige spel van de ploeg die vermoedelijk ook dan (grotendeels) aan de aftrap zal verschijnen, betekent huiswerk voor Ten Hag.

Opstelling Ajax: Varela; Veltman, Schuurs, Blind (84. Taylor), Dest; Van de Beek (87. Jensen), Marin (72. Gravenberch), Eiting (56. Martínez); Tadic, Dolberg (84, Traoré), Promes (84. Danilo).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.