Ajax sluit 2019 in stijl af: jonkies floreren bij doelpuntenregen

Ajax heeft het kalenderjaar glansrijk afgesloten met een overtuigende overwinning op het armetierige ADO Den Haag. Met veel jonkies maakten de Amsterdammers er een feestmiddag van bij hun laatste Eredivisie-wedstrijd voor de winterstop.

Ajax
Ajax
6 - 1
ADO Den Haag

Het liep de laatste weken bij Ajax zeker niet soepel. De club werd door Valencia uitgeschakeld in de Champions League, verloor in de Eredivisie twee keer op rij van respectievelijk Willem II en AZ en had midweeks in het bekertoernooi nog problemen met Telstar (3-4). Ajax leek te snakken naar de winterstop, maar daar was zondagmiddag plotseling niets van zichtbaar. Erik ten Hag koos voor veel vers bloed in zijn basiselftal, weliswaar deels noodgedwongen. Daley Blind en Klaas Jan Huntelaar ontbraken, net als nog steeds Quincy Promes, David Neres en Zakaria Labyad. Het leverde kansen op voor talenten: tegen ADO startte Ajax met Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp en spits Lassina Traoré. Die drie maakten hun basisdebuut in de Eredivisie.

Mocht er bij ADO hoop zijn gekomen op een stunt bij het zien van de opstelling van de Amsterdammers, dan was die in de openingsfase al razendsnel verdwenen. De thuisploeg domineerde en zette de bezoekers met de rug tegen de muur. Al snel regende het kansen. Zo kopte Dusan Tadic de bal te slap in bij een voorzet van Donny van de Beek en miste Traoré de rust in de afwerking na een dieptepass van Ziyech.

Het was gezien het spelbeeld wachten tot de ban werd gebroken en dat gebeurde in de vijftiende minuut. Ziyech wachtte op de rechterflank op de bal en eenmaal aangespeeld versnelde hij naar het centrum, om de bal daarna vanaf twintig meter in de verre hoek te krullen: 1-0. Ziyech floreerde en de ADO-defensie had simpelweg geen antwoord op de ingevingen van de spelmaker. De rechtsbuiten bracht met een fraaie voorzet in de 23ste minuut Van de Beek in stelling en laatstgenoemde rondde af met een volley: 2-0.

Zo was het na een halfuur al een kwestie van de schade beperken voor ADO, maar het ontbrak aan organisatie. Bij vlagen combineerde Ajax kinderlijk eenvoudig tussen de ADO-spelers door. Het was niet eens geflatteerd dat de Amsterdammers nog voor rust uitliepen naar 4-0. Ekkelenkamp bekroonde zijn basisdebuut in de competitie met een doelpunt door te scoren uit een voorzet van Nicolás Tagliafico. Even later volgde Gravenberch het voorbeeld van Ekkelenkamp door het strafschopgebied van ADO in te dribbelen en met een laag schot voor het vierde doelpunt te zorgen.

De ruime voorsprong gaf Ten Hag de kans al snel spelers te sparen na het zo uitputtende jaar voor Ajax. ADO-thuis was al het 56ste duel van 2019, dat betekende een gedeeld clubrecord voor de Eredivisie-koploper (evenveel als in 2006). Lang kwam bij de start van de tweede helft al in de ploeg voor Ziyech en dat was voor Ajax niet het signaal het rustiger aan te gaan doen. Tadic zorgde op aangeven van Traoré in de 48ste minuut al voor de 5-0, waardoor de ploeg van interim-coach Dirk Heesen moest vrezen voor dubbele cijfers.

Zo ver kwam het niet. Ajax schakelde naarmate de tijd vorderde wel een paar versnellingen terug bij de feestwedstrijd. Van de Beek zag het vanaf de zijkant, ook hij kreeg rust. Met Razvan Marin als invaller kwam Ajax na ruim een uur nog op 6-0 via Traoré, die van dichtbij raak kopte en zo in het rijtje met Ekkelenkamp en Gravenberch aansloot als scorende basisdebutant in de Eredivisie.

Sontje Hansen
De middag werd alleen maar mooier voor zij die graag de talenten van De Toekomst in actie zien. De zeventienjarige Sontje Hansen maakte in de slotfase zijn officiële debuut als vervanger van Ekkelenkamp. Tot een doelpunt voor de jonge aanvaller kwam het niet. Wel kwam er nog meer schade bij ADO, want Danny Bakker liep bij een 6-0 stand nog tegen een domme tweede gele kaart aan. Zo gaat ADO met een schorsing voor Bakker en een hele hoop zorgen de winterstop in. Een erg klein lichtpunt was de rake strafschop in de extra tijd. Crysencio Summerville werd neergehaald door Lisandro Martínez en maakte nog misbaar omdat hij zelf de strafschop niet mocht nemen. John Goossens benutte de penalty.

Ajax sluit 2019 af als koploper van de Eredivisie en heeft een voorsprong van drie punten op AZ. De ploeg van Ten Hag scoorde 163 keer in dit kalenderjaar en vestigde daarmee met een ruime marge een nieuw Nederlands record.