Ajax-selectie staat deel salaris af om club te steunen

Reacties

De spelers van Ajax leveren net als de directie en technische staf salaris in om de club te steunen tijdens de coronacrisis. Dat wordt bevestigd door Daley Blind, die namens de spelersraad spreekt.

Ajax-selectie staat deel salaris af om club te steunen
© Pro Shots

Blind vindt het besluit logisch en geeft namens de spelersraad uitleg: 'Wij zijn solidair. De club loopt in deze zware tijd hoe dan ook vele miljoenen mis. Daarover hebben we gesprekken gevoerd. Wij vinden het als spelersgroep vanzelfsprekend ook een bijdrage te leveren.'

Het besluit bij Ajax sluit aan op het eerdere advies van werkgeversorganisatie FBO en spelersvakbonden VVCS en ProProf. Zij adviseerden een collectieve salarisverlaging. Hoeveel de Ajax-spelers exact inleveren, wordt niet bekendgemaakt.

Gaat het over de financiën van Ajax, dan wordt al snel gesproken over het eigen vermogen van 260 miljoen euro. Dat geld zit echter vooral in spelers en gebouwen. De coronacrisis heeft bij de Amsterdammers financieel ook een enorme impact. Een jaar zonder fans zou Ajax bijvoorbeeld al gauw 55 miljoen euro aan recette-afhankelijke inkomsten schelen.

Vanuit AZ werd onlangs voorgesteld dat clubs die Europees voetbal gaan spelen bepaalde percentages aan inkomsten moesten afstaan voor een solidariteitsfonds. Voor Ajax zou dat bij het plan van de Alkmaarders neerkomen op 25 procent aan inkomsten uit het spelen in de groepsfase van de Champions League. Ajax heeft duidelijk gemaakt best bereid te zijn financieel te helpen, maar miljoenenbedragen aan solidariteit, zoals in het voorstel van AZ, hoeven andere Eredivisie-clubs niet te verwachten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.