Ajax schrijft bij dramatisch VVV historie met grootste zege ooit

Reacties

Ajax heeft zaterdag een beschamend slecht VVV-Venlo voor schut gezet. De ploeg van Erik ten Hag was veel en veel te sterk voor zijn tegenstander en boekte met dertien doelpunten (!) de grootste zege ooit in de Eredivisie.

Ajax schrijft bij dramatisch VVV historie met grootste zege ooit
© Pro Shots
VVV-Venlo
VVV-Venlo
0 - 13
Ajax
Ajax

Ajax hoopte in Venlo op een zorgeloze aanloop naar het tweede groepsduel in de Champions League, dinsdag tegen Atalanta Bergamo, en een onthutsend slecht VVV rolde de rode loper uit. De ploeg van Hans de Koning pakte vorige week nog een punt tegen AZ, maar was in eigen huis volstrekt kansloos tegen een gretig Ajax. Lassina Traoré beleefde de wedstrijd van zijn leven, door vijf keer te scoren en drie assists op zijn naam te schrijven.

Net als Traoré hadden ook Sean Klaiber (zijn basisdebuut), Antony (hij ontbrak woensdag tegen Liverpool) en Jurgen Ekkelenkamp een basisplaats bij Ajax. Laatstgenoemde opende na een klein kwartier de score, door vlak voor de doellijn een kopbal van Traoré te verlengen. Traoré zelf zorgde kort hierna voor de 0-2, uit een perfecte voorzet van Antony, en maakte na een lage voorzet van Nicolás Tagliafico ook de derde Ajax-goal van de middag.

Het was eenrichtingsverkeer in Venlo en met de 0-4 van Dusan Tadic, na twee gemiste kansen van Antony, was de ontmaskering van VVV vlak voor rust al compleet. Tadic controleerde de bal in het strafschopgebied, draaide weg van twee tegenstanders en schoot via de binnenkant van de paal raak. De Serviër keerde niet terug voor de tweede helft: net als Tagliafico werd hij vervangen. Vanaf de kant zag het duo hoe VVV al snel met tien man kwam te staan, toen Christian Kum (na optreden van de VAR) werd weggestuurd na een harde overtreding op Antony.

© Pro Shots

Na deze rode kaart gooide VVV de handdoek definitief in de ring. Ajax kreeg zijn volgende twee doelpunten cadeau, met een blunder van VVV-doelman Delano van Crooy (waardoor Traoré zijn hattrick compleet maakte) en gestuntel van Arjan Swinkels na de aftrap die volgde. De verdediger verspeelde de bal aan Traoré en hij stelde Antony in staat om de 0-6 binnen te schieten. Ekkelenkamp kopte vrijwel meteen hierna raak voor de 0-7 en Daley Blind schoot na combineren met Traoré de achtste goal van de middag binnen. Ajax scoorde na het wegsturen van Kum zo vier keer in nog geen zes minuten tijd.

De Amsterdammers voelden dat een recordzege haalbaar was en gingen hier gretig naar op jacht. Traoré maakte op aangeven van Antony zijn vierde van de wedstrijd en Ten Hag bracht met Klaas Jan Huntelaar voor Ryan Gravenberch nog een extra aanvaller binnen de lijnen. Dat leverde het gewenste resultaat op: Huntelaar benutte na een overtreding op Klaiber een strafschop en maakte de zege met dubbele cijfers daarmee compleet. Omdat Huntelaar vervolgens op aangeven van Ekkelenkamp nog eens scoorde, en Lisandro Martínez van afstand raak schoot, kwam Ajax op twaalf goals terecht.

Dat lukte de recordkampioen één keer eerder in de Eredivisie. Dat was in 1972, toen Vitesse met 12-1 van de mat werd geveegd. Ajax maakte het in Venlo nog bonter, door via Traoré op 0-13 terecht te komen. Zo werd er Eredivisie-geschiedenis geschreven en kan Ajax met een heerlijk gevoel toeleven naar Atalanta-uit.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
4
Vitesse
34
18
7
9
52-38
+14
61
5
Feyenoord
34
16
11
7
64-36
+28
59
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
VVV-Venlo Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.