Ajax rekent in acht minuten af met Feyenoord in eenzijdige Klassieker

Ajax heeft zondagmiddag ook de tweede Klassieker van het Eredivisie-seizoen gewonnen van Feyenoord: 2-0. De Amsterdammers waren bij het debuut van Erik ten Hag veel te sterk voor de bezoekers.

Ajax-trainer Erik ten Hag gooide winteraanwinst Nicolás Tagliafico meteen voor de leeuwen. De 25-jarige Argentijn begon als linksachter. Bij Feyenoord hadden Tyrell Malacia en Jean-Paul Boëtius een basisplaats, dat ging ten koste van Ridgeciano Haps en Sam Larsson.

De Amsterdammers namen in de beginfase het initiatief in de eigen Arena. Ajax had veel de bal, maar had moeite met de bezoekers, die goed opgesteld stonden. Na een kwartier werd de thuisploeg voor het eerst gevaarlijk na een prima dribbel van Frenkie de Jong, die opnieuw als centrumverdediger speelde. Tagliafico gaf knap voor op de achterlijn en Huntelaar werkte bij de eerste paal naast.

Het was één van de weinige kansen in de eerste helft, die vooral veel overtredingen kende. Het leverde Jeremiah St. Juste, Nicolai Jørgensen, Sven van Beek en Justin Kluivert gele kaarten op. Feyenoord kwam in die fase wel beter in de wedstrijd en kreeg drie minuten voor rust een enorme kans op de 0-1. Boëtius bediende Steven Berghuis met een splijtende pass, de rechtsbuiten probeerde het met een duikkopbal, maar Ajax-doelman André Onana redde met een katachtige reflex.

Steven Berghuis is dicht bij de openingstreffer, maar André Onana redt op zijn inzet

Op slag van rust kreeg ook Ajax een behoorlijke kans op de openingstreffer. Doelman Brad Jones, die concurrent Kenneth Vermeer deze week naar Club Brugge zag vertrekken, verwerkte een voorzet van Joël Veltman niet goed. Justin Kluivert kon bijna profiteren, maar zijn schot werd op de doellijn geblokt door Van Beek.

Na de rust sloeg Ajax snel toe. Vijf minuten na de hervatting kwam Tagliafico door aan de linkerkant, zijn lage voorzet belandde via Berghuis voor de voeten van Donny van de Beek. De middenvelder, die tot dan toe relatief onzichtbaar was, snelde langs Renato Tapia en schoot door de benen van Jones raak: 1-0.

De 1-0 van Donny van de Beek

Feyenoord was daar behoorlijk van slag van en drie minuten later volgde de tweede dreun van Ajax. Veltman gaf strak voor op Huntelaar, die opvallend vrij stond en raak kopte: 2-0. De routinier maakte daarmee zijn achtste Eredivisie-doelpunt in de Klassieker, waarmee hij Johan Cruijff evenaarde. In de 58ste minuut was het duel vervolgens helemaal gespeeld. Jørgensen was te laat met een sliding en raakte de enkels van Veltman. Kuipers gaf hem daarvoor zijn tweede gele kaart.

Met tien man kon Feyenoord geen vuist meer maken in de Arena. De Rotterdammers waren nog wel dreigend via een scherpe vrije trap van Jens Toornstra, maar De Ligt kon bij de tweede paal redden. Verder waren de bezoekers vooral veroordeeld tot verdedigen. De achttienjarige verdediger was aan de andere kant vijf minuten voor tijd nog dicht bij de 3-0, maar zijn van richting veranderde schot belandde een halve meter naast het Feyenoord-doel.

Nicolai Jørgensen begaat een overtreding op Joël Veltman en krijgt zijn tweede geel

De rode kaart van Jørgensen had de angel uit het spel van Feyenoord gehaald, waardoor de Klassieker een eenzijdige wedstrijd werd. Ajax had veelvuldig de bal (66 procent balbezit) en leverde veel meer doelpogingen dan de landskampioen (19-3).

Door de zege op de rivaal komt Ajax op 44 punten, twee minder dan koploper PSV. De Eindhovenaren spelen om 16.45 uur een uitduel met Heracles Almelo. Feyenoord staat nu vijfde met 32 punten. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst speelt woensdag nog wel een inhaalwedstrijd tegen FC Utrecht. Jørgensen is dan geschorst, Robin van Persie is er mogelijk wel bij.