Ajax recht de rug tegen Sparta dankzij pareltjes

Ajax heeft zondag het gat met koploper PSV teruggebracht naar zeven punten. Door een sterke tweede helft rekenden de Amsterdammers af met Sparta Rotterdam: 2-5.

De bezoekers begonnen heel mak aan het duel. Ajax had veel balbezit en met name Justin Kluivert, die deze week zijn eerste oproep voor Oranje kreeg, toonde zich bedrijvig. Toch kreeg alleen Sparta grote kansen in de openingsfase. De ploeg van Dick Advocaat, die met twee zeges in de laatste duels op zak aantrad, legde strijdlust en drang naar voren aan de dag, waardoor het aanvallende trio bestaande uit Thomas Verhaar, Robert Mühren en Michiel Kramer telkens gevaarlijk werd.

In de twaalfde minuut was Mühren dicht bij de 1-0. Na een fraaie pass van Verhaar stopte Onana moeizaam het schot van Mühren. Drie minuten later waren de rollen omgedraaid: uit een knappe aanval brak Mühren door, waarna Verhaar zijn voorzet binnenschoot. Toch kon de Rotterdammer niet juichen, want Mühren was al teruggefloten voor buitenspel.

Na een half uur was het wel raak voor Sparta. Lasse Schöne verlengde een corner onbedoeld perfect voor Kramer, die bij de tweede paal binnenknikte. De voorsprong van de Rotterdammers verdween echter als sneeuw voor de zon. Schöne nam revanche voor zijn ongelukkige rol bij de 1-0 door David Neres uitstekend weg te steken, waarna Klaas-Jan Huntelaar op aangeven van de Braziliaan binnentikte.

Vlak voor de onderbreking dacht Ajax ook de leiding te nemen, maar het doelpunt van Maximilian Wöber werd ten onrechte afgekeurd. De Oostenrijker tikte binnen nadat Huntelaar met een kopbal Sparta-doelman Jannik Huth tot een redding dwong. Daarbij stond Wöber net geen buitenspel, al oordeelde de arbitrage anders.

Lasse Schöne was zeer belangrijk in de wederopstanding van Ajax.

De afgekeurde treffer kostte Ajax geen punten: na de onderbreking schoot de uitploeg uit de startblokken, waardoor het duel snel beslist werd. In de vijftigste minuut waren Kluivert en Hakim Ziyech al dicht bij de 1-2, drie minuten later sloeg Schöne wel toe met een strakke vrije trap in de bovenhoek.

In de 59ste minuut viel er weer een prachtige goal. Ditmaal door het voorwerk: Donny van de Beek dribbelde zich prachtig vrij in het strafschopgebied en bediende Kluivert, die eenvoudig binnenschoof. In een vroege laatste poging om de wedstrijd nog te kantelen zocht Sparta de aanval, waardoor Ajax in de tegenstoot de 1-4 kon maken: Ziyech stak het halve veld over en krulde de bal fraai in de lange hoek.

Na de vierde Amsterdamse treffer legde Sparta zich neer bij de nederlaag. Ziyech drukte vijf minuten voor tijd nogmaals zijn stempel op het duel: de linkspoot liftte een vrije trap met gevoel over de Sparta-muur heen in het doel. Aan de andere kant zette Ryan Sanusi, ook met een vrije trap, de 2-5 op het scorebord. Dat bleek de eindstand, waardoor Ajax de marge met PSV weer herstelt. Sparta staat op plaats zestien met 21 punten. Door de zege van Roda JC Kerkrade op NAC Breda is FC Twente de nieuwe hekkensluiter met negentien punten.