Ajax pakt na twee uitglijders de draad weer op in Waalwijk

Ajax heeft na twee misstappen in de Eredivisie zondag weer drie punten gepakt. De ploeg van Erik ten Hag won met ruime cijfers van RKC Waalwijk en neemt de koppositie hierdoor weer over van PSV, dat evenveel punten, maar een minder doelsaldo heeft.

RKC Waalwijk
0 - 5
Ajax
Ajax

Ajax was op 24 oktober nog met liefst 5-0 te sterk voor PSV, maar bleef in de hieropvolgende competitieduels met Heracles Almelo (uit) en Go Ahead Eagles (thuis) steken op een doelpuntloos gelijkspel. PSV kon daardoor in punten gelijk komen en steeg dankzij de zege van zaterdagavond op Vitesse naar de eerste plaats. Voor Ajax was de opdracht om die koppositie zondag te heroveren.

In het lege Mandemakers Stadion deed de kampioen wat er van haar verwacht mocht worden. Ajax had al wat mogelijkheden gemist, toen Sébastien Haller in de zeventiende minuut de 0-1 binnenkopte. Dusan Tadic verzuimde hierna om de marge te verdubbelen en zo kreeg Michiel Kramer een goede kans op de gelijkmaker namens RKC. Remko Pasveer voorkwam dit met een uitstekende redding en hij zag Steven Berghuis kort voor rust na een mooie Ajax-aanval voor de 0-2 zorgen. Bij beide doelpunten van de bezoekers was er overigens een hoofdrol voor Daley Blind.

De beslissing viel kort in de tweede helft. Een doelpunt van Antony werd nog afgekeurd omdat de VAR buitenspel had geconstateerd, maar er was geen reden om in te grijpen toen Berghuis even later uit een rebound alsnog de 0-3 binnenschoot. Voor Berghuis was het de eerste keer dat hij twee keer scoorde in één wedstrijd voor Ajax.

Met de veilige marge begon Ten Hag wat te wisselen met het oog op de Champions League-wedstrijd van woensdag tegen Besiktas. Ryan Gravenberch, Antony en Dusan Tadic gingen naar de kant, wat betekende dat Davy Klaassen, Mohamed Daramy en David Neres nog wat speelminuten kregen. De twee laatstgenoemden waren een kwartier voor tijd nog betrokken bij de 0-4: Neres vond Daramy, die met het hoofd doelpuntenmaker Jurriën Timber bediende.

Ook Timber en Berghuis gingen nog naar de kant en met Perr Schuurs en Zakaria Labyad binnen de lijnen maakte Haller op aangeven van Neres de 0-5. Omdat Haller een grote kans op zijn hattrick onbenut liet en Labyad met een omhaal de lat raakte, bleef het hierbij. Na het treffen met Besiktas hervat Ajax volgende week zondag de competitie met een uitwedstrijd bij Sparta Rotterdam.