Ajax overleeft Lille-test op zenuwslopende Europa League-avond

Reacties

Ajax heeft zich donderdagavond geplaatst voor de achtste finale van de Europa League. De return tegen Lille OSC werd een loodzware bevalling, maar de riante uitgangspositie uit het heenduel werd 'gewoon' verzilverd door de Amsterdammers.

Ajax overleeft Lille-test op zenuwslopende Europa League-avond
© Pro Shots
Ajax
Ajax
2 - 1
Lille
Lille

Ajax-trainer Erik ten Hag kreeg in aanloop naar de return in de eigen Johan Cruijff Arena wisselend nieuws. Ryan Gravenberch keerde ten opzichte van de 1-2 overwinning in Frankrijk terug van een schorsing en stond direct weer in de basis, maar daartegenover stond de afwezigheid van Nicolás Tagliafico. De Argentijn (vorige week met een flater nog verantwoordelijk voor de tegengoal) was niet fit genoeg en werd op linksback vervangen door Daley Blind, die vorige week nog als middenvelder speelde.

Het op een aantal plekken gewijzigde Lille (achterin ontbrak aanvoerder José Fonte, ook Jonathan David en Benjamin André ontbraken in de basis, terwijl Jonathan Ikoné juist wel weer speelde) kon ondanks de slechte uitgangspositie hoop en moed putten uit een eerder duel in de groepsfase. De ploeg won begin november met maarliefst 0-3 bij AC Milan, een avond waar trainer Christophe Galtier daags voor de wedstrijd nog met plezier aan terugdacht.

Die hoop was ook zichtbaar, want Lille begon bijzonder dreigend. Al na drie minuten moest Maarten Stekelenburg ingrijpen bij een gevaarlijke voorzet van Timothy Weah, waarna Lisandro Martínez een schot van Xeka uit de doelmond haalde. Maar na een klein kwartier was het juist het stroef gestarte Ajax dat een vroege dreun uitdeelde. Davy Klaassen kopte een vrije trap van Dusan Tadic binnen. Het Lille-kamp claimde nog wel dat Blind in aanloop naar die goal een overtreding maakte op Sven Botman (ex-Ajax), maar daar wilden scheidsrechter William Collum en de VAR niets van weten.

Davy Klaassen kopt de 1-0 binnen, Sven Botman (rugnummer 5) kijkt machteloos toe.
© Pro Shots
Davy Klaassen kopt de 1-0 binnen, Sven Botman (rugnummer 5) kijkt machteloos toe.

Die snelle voorsprong had voor rust moeten zorgen bij Ajax, maar dat was niet het geval. Weah krulde de bal vlak na de 1-0 net naast, voordat Ajax zich twee keer liet zien. David Neres schoot de bal vanuit een lastige hoek echter recht in de handen van Lille-keeper Mike Maignan, die even later ook een sta-in-de-weg was toen Devyne Rensch (na een heerlijke combinatie met Klaassen) plotseling voor hem opdook. Toch kwam het meeste gevaar van de bezoekers. Na wat halve kansen schreeuwde het Lille-kamp op slag van rust om een pingel, toen Neres met een onhandige duw Renato Sanches naar de grond werkte. Ook dat vond Collum niks.

Kort na rust bracht Ten Hag spits Brian Brobbey voor de tegenvallende Antony, waardoor Tadic naar de linkerflank verhuisde, maar ook na die omzetting was het Lille dat de wedstrijd in handen had, maar schoten van Sanches en Yusuf Yazici gingen net naast. Ajax kwam er nauwelijks uit, maar kreeg tussen de 65ste en 70ste minuut toch ineens drie enorme kansen. Tweemaal was dat dankzij Brobbey. De negentienjarige spits bezorgde de bal eerst bij Tadic, die zijn boogballetje in de handen van Maignan zag belanden. Niet veel later gaf Brobbey de bal hard aan de inlopende Klaassen, die het speeltuig met zijn borst binnen leek te kunnen werken. Dit keer redde Maignan met een schitterende reflex, waarna hij een schot van de geheel vrijstaande Neres soeverein pakte.

Enorme spanning
De beslissing bleef dus uit, waardoor het spannend bleef. Die spanning werd zelfs enorm toen Lille een kwartier voor tijd een penalty kreeg. Collum wuifde een overtreding van Martínez op invaller David nog weg, maar na ingrijpen van de VAR en het bekijken van de beelden gaf hij alsnog een pingel. Die werd door Yazici bijzonder overtuigend benut, waardoor de bezoekers nog maar één goal nodig hadden om een verlenging af te dwingen.

In een zenuwslopende slotfase drong Lille dan ook volop aan, zonder tot echt grote kansen te komen. Het laatste beetje hoop bij de Fransen verdween een paar minuten voor tijd. Na een voorzet van Dusan Tadic kopte Brobbey de bal richting de tweede paal, waar Neres opdook om (eveneens met het hoofd) de bevrijdende 2-1 binnen te werken. Daarmee zorgde hij voor enorme opluchting en knikte hij Ajax naar de achtste finale van de Europa League.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.