Ajax-opleiding bij de meest waardevolle, Willem II boven Juventus en Inter

Reacties

De jeugdspelers die nu actief zijn als profvoetballer en hun opleiding bij Ajax genoten, zijn door het Internationaal Centrum voor Sportstudies (CIES) samen getaxeerd op een totale transferwaarde van 555 miljoen euro. Daarmee neemt Ajax de vierde plek op die lijst in.

Ajax-opleiding bij de meest waardevolle, Willem II boven Juventus en Inter
© Pro Shots

De Amsterdammers moeten enkel de jeugdproducten van Barcelona (581 miljoen), Chelsea (630 miljoen) en koploper Benfica (670 miljoen) voor laten gaan. Wel heeft Ajax van alle 105 clubs in de lijst de meeste jeugdspelers voortgebracht die nu in één van de 75 onderzochte competitie spelen, namelijk 114 stuks.

In de lijst vinden we nog vier Nederlandse clubs terug, op aanzienlijke afstand van de regerend landskampioen. De jeugdproducten van PSV zijn goed voor 313 miljoen euro, bij Feyenoord is het 214 miljoen, AZ heeft voor 159 miljoen opgeleid en ook Willem II staat in de lijst. Bijna uitsluitend door Frenkie de Jong en Virgil van Dijk komen de Tricolores op 157 miljoen uit. Daarmee overtreffen de Tilburgers wel Europese topclubs als Internazionale, Juventus en RB Leipzig.

De bedragen werden bepaald door een door het CIES ontwikkeld statistiekenmodel. Spelers tellen als 'zelf opgeleid' als ze tussen hun 15e en 21e tenminste drie jaar bij die club in de jeugdopleiding hebben gespeeld.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.