Ajax ook tegen Groningen heer en meester: nieuw doelpuntenfestijn blijft uit

Ajax heeft zaterdagavond met een dikverdiende zege op FC Groningen maximaal geprofiteerd van de nederlaag die concurrent PSV eerder op de dag leed bij Willem II. De Amsterdammers kunnen zo met een uitstekend gevoel naar de komende Champions League-ontmoeting met Besiktas toewerken.

Ajax
Ajax
3 - 0
FC Groningen

Ajax is al vroeg in het seizoen in topvorm en werkte in de afgelopen periode aan het zelfvertrouwen met ruime zeges op Sporting Portugal (1-5), SC Cambuur (9-0) en Fortuna Sittard (0-5). De supporters in de volgestroomde Johan Cruijff Arena hoopten zaterdagavond op een nieuw doelpuntenfestijn, maar Groningen was duidelijk niet naar Amsterdam gekomen om zich te laten afslachten. De ploeg deed zijn best om het spel van Ajax te ontregelen en hield steeds veel spelers achterin.

Ondanks die strijdwijze kreeg Ajax al voor rust de nodige kansen. Noussair Mazraoui had in de dertiende minuut teveel tijd nodig en werd van de bal gezet, voordat Antony even later over kopte. Dusan Tadic kreeg een vrije trap die genomen werd in het vijandelijke strafschopgebied (na een foutje van Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh) niet binnen en kopte even later over na een goede redding van Leeuwenburgh op een volley van Daley Blind. Sébastien Haller miste de bal bij een strakke voorzet van Steven Berghuis, die 'op 10' de voorkeur kreeg boven Davy Klaassen. Laatstgenoemde was na een liesblessure terug bij de selectie.

Het was eenrichtingsverkeer naar het doel van Leeuwenburgh en vijf minuten voor rust kreeg Ajax waar het recht op had. Met een afgemeten voorzet bediende Berghuis Edson Álvarez, die de verre hoek vulde met een bekeken kopbal. Groningen moest door deze tegengoal toch wat meer de aanval gaan zoeken om kans te blijven maken op in ieder geval een punt, maar in de tweede helft was Ajax nog sterker en vaker voorin te vinden dan in de eerste. Haller hielp al in de tweede minuut na rust een enorme kopkans om zeep en niet lang hierna mislukte de poging tot een halve omhaal van Berghuis.

De tweede Ajax-goal kon simpelweg niet uitblijven en viel twaalf minuten na de onderbreking. De Amsterdammers schoten de bal niet uit toen Groningen-middenvelder Tomás Suslov op de grond bleef liggen en Antony schoot van net buiten het strafschopgebied hard raak. Voor de Braziliaan betekende het een volgend hoogtepunt in een heerlijke week, nadat hij vrijdag voor het eerst werd opgeroepen voor de Braziliaanse ploeg. Niet lang na zijn goal maakte Antony plaats voor David Neres.

In het restant kon Ajax de wedstrijd rustig uitspelen. Groningen had de spanning met één goal weer terug kunnen brengen, maar kreeg daar eigenlijk geen enkele serieuze kans voor. Al het gevaar kwam van de thuisploeg: Mazraoui miste al een enorme kans op de derde Ajax-goal, voordat hij negen minuten voor tijd dan eindelijk alsnog trefzeker was. De rechtsback werd met een lange bal gevonden door Lisandro Martínez en maakte met een beheerste volley alweer zijn vierde doelpunt van dit seizoen. Zo werd het opnieuw een fijne avond voor Ajax, dat over drie dagen zijn tweede wedstrijd in de Champions League speelt. Besiktas is gewaarschuwd.