Ajax ontslaat Co Adriaanse

De 3-2 zege op FC Twente heeft Co Adriaanse niet kunnen redden. Zoals verwacht kreeg de coach donderdag zijn ontslag naar aanleiding van de slechte resultaten. Adriaanse is de derde trainer in vier seizoenen tijd die wordt ontslagen door Ajax.

Ajax ontslaat Co Adriaanse

'Ajax en Co Adriaanse gaan met onmiddellijke ingang uit elkaar', meldde de Amsterdamse club op zijn website. 'De beslissing over de beëindiging van het contract heeft de directie van Ajax vanochtend genomen en aan Co Adriaanse meegedeeld. De beslissing van de directie van Ajax wordt unaniem gesteund door de Raad van Commissarissen. Ajax tracht op zo kort mogelijke termijn passende invulling voor de positie van Co Adriaanse te vinden.'

Adriaanse mocht woensdag nog stellig verkondigen dat hij nimmer het gevoel had gehad, dat hij bij een slecht resultaat tegen Twente zou moeten vertrekken. 'Ik heb nog een contract tot de zomer van 2003', stelde hij nog voor de televisiecamera's. Toch was het een publiek geheim dat Adriaanse na het duel met de Enschedese ploeg zou moeten vertrekken.

De drie opeenvolgende thuisnederlagen, de uitschakeling in het UEFA Cup-toernooi en de mislukte kwalificatie voor de Champions League waren alle aanleiding voor zijn congé. Bovendien maakte hij zich weinig populair met zijn verdedigende speelstijl en vooral zijn opmerkingen over Marco van Basten.

Over de opvolging van Adriaanse is nog niets bekend. Volgens geruchten zou hersteltrainer Leo van Veen het seizoen afmaken als interim-coach. Danny Blind zou eventueel als assistent van Van Veen aan de slag gaan. Voor komend seizoen hoopt Ajax Frank Rijkaard te kunnen aantrekken als trainer. De voormalig bondscoach is momenteel nog in dienst bij Sparta.

Adriaanse is de derde trainer in vier seizoenen tijd die wordt ontslagen door Ajax. Na het vertrek van Louis van Gaal heeft geen enkele trainer het langer dan twee seizoenen uitgehouden. Morten Olsen behaalde nog wel de landstitel in zijn eerste seizoen, maar moest na enkele maanden in zijn tweede jaar vertrekken. Zijn opvolger Jan Wouters hield het eveneens slechts iets langer dan een jaar vol, totdat hij vanwege tegenvallende resultaten moest opstappen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen