Ajax onbekend met CL-kater, De Ligt kan fraaie mijlpaal bereiken

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Na twee weken komt Ajax weer in actie in de Eredivisie; Fortuna Sittard is zondag de opponent in de Johan Cruijff Arena. Feyenoord wacht het lastige uitduel bij Vitesse.

Ajax onbekend met CL-kater, De Ligt kan fraaie mijlpaal bereiken

PEC Zwolle - AZ

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• PEC Zwolle was vorige week, tegen de zin van de club, een weekje vrij door het verplaatste duel met Ajax. Na afgelopen weekeinde vonden De Blauwvingers zich terug op de vijftiende plaats. Zoals bekend duelleert AZ met Feyenoord om de derde plaats, na 24 speelrondes hadden de Rotterdammers drie punten meer verzameld.

• Bij aanvang van dit weekeinde was PEC Zwolle de ploeg met de laagste zogeheten schotconversie. De 265 schoten leverden slechts 27 treffers op, een percentage van 10,2. SC Heerenveen voerde dit klassement aan met een score van 24,1.

• Guus Til was in de voorbije vier Eredivisie-wedstrijden trefzeker en werd daarmee de eerste AZ-speler die dit voor elkaar kreeg sinds Vincent Janssen in 2016. De huidige speler van Tottenham Hotspur maakte zelfs zeven competitieduels op rij minimaal één goal.

PEC Zwolle wacht al 225 minuten op een competitiegoal, de slechtste lopende reeks van alle Eredivisie-clubs. De laatste speler die namens de Overijsselse club doel trof, was Thomas Lam tegen SC Heerenveen (1-1) op 9 februari.

AZ pakte vorige week drie punten tegen Fortuna Sittard.

• In de voorbije tien speelrondes veroverde AZ liefst 24 punten, meer dan elk ander team. Bovendien kreeg geen enkele ploeg in deze periode minder tegentreffers dan de Alkmaarders.

• Woensdag werd bekend dat PEC Zwolle-trainer Jaap Stam na dit seizoen overstapt naar Feyenoord. De ex-verdediger leidde De Blauwvingers tot nu toe pas in zes competitieduels. Onder Stam krijgt PEC gemiddeld minder schoten tegen per Eredivisie-duel (10,2) ten opzichte van de eerste seizoenshelft (11,5), maar schiet de club ook minder vaak (13,5) dan voor de winterstop (15,9).

Historie

PEC Zwolle ontving zeventien keer eerder AZ in Eredivisie-verband. De thuisploeg staat op vijf zeges, waar de Alkmaarders zes keer triomfeerden.

• Confrontaties in Alkmaar meegerekend verloor AZ slechts één van zijn laatste dertien Eredivisie-duels met PEC Zwolle. Wel eindigden drie van de laatste vier ontmoetingen onbeslist.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PEC Zwolle - AZ:

Seizoen Uitslag
2013/14 0-2
2014/15 1-1
2015/16 2-1
2016/17 0-2
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Emmen - Heracles Almelo

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Voor FC Emmen is het na drie achtereenvolgende nederlagen weer eens tijd om punten te pakken. De promovendus bekleedt de zestiende plaats. Heracles Almelo is ook na de 1-5 nederlaag tegen FC Utrecht van vorige week nog steeds nadrukkelijk in de race voor een optreden in de play-offs om Europees voetbal.

FC Emmen scoorde niet in zijn voorbije twee duels, die met Vitesse en Feyenoord. De laatste keer dat de equipe uit Drenthe zo'n serie neerzette - wedstrijden in alle competities meegerekend - was in het voorjaar van 2017.

• Heracles Almelo-verdediger Lennart Czyborra werd afgelopen week de eerste speler dit Eredivisie-seizoen die liefst drie strafschoppen veroorzaakte.

FC Emmen ging vorige week onderuit bij Feyenoord.

• Voorafgaand aan deze speelronde was FC Emmen-doelman Kjell Scherpen samen met Fortuna Sittard-collega Alexei Koselev de keeper die de meeste reddingen had verricht, namelijk 97. Heracles Almelo-sluitpost Janis Blaswich stond op 96 reddingen.

• Heracles Almelo zegevierde in zijn vorige uitwedstrijd (0-1 bij VVV-Venlo) en kan voor het eerst sinds het voorjaar van 2017 twee keer achtereen drie punten overhouden aan een uitduel in competitieverband.

• Van alle spelers met meer dan één Eredivisie-treffer voor Heracles Almelo heeft alleen Glynor Plet gemiddeld minder minuten nodig gehad per Heracles-goal (134 - zeventien treffers in 2.270 minuten) dan Adrián Dalmau (142 - elf goals in 1.565 minuten). Net als ploeggenoot Kristoffer Peterson staat Dalmau op elf competitietreffers dit seizoen.

Heracles Almelo verloor vorige week met zware cijfers van FC Utrecht.

Historie

Heracles Almelo zegevierde in zijn laatste zeven duels met FC Emmen in alle competities. De laatste zege van de equipe uit Drenthe op Heracles dateert van juni 2003, 1-2 in de nacompetitie.

• De ontmoeting in Almelo eindigde eerder dit seizoen in een 2-1 zege voor Heracles. Al na zeven minuten stond het 2-0 door goals van Brandley Kuwas en Peterson. Anco Jansen zorgde voor de aansluitingstreffer.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vitesse - Feyenoord

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

• Vitesse zette zijn laatste drie Eredivisie-duels in winst om en is daardoor hard op weg naar deelname aan de play-offs om een Europees ticket. Voor Feyenoord is de derde plaats het resterende doel in deze jaargang.

• Tegelijkertijd zal Feyenoord ook de beroerde balans in uitwedstrijden willen oppoetsen. Dit Eredivisie-seizoen triomfeerden de Rotterdammers slechts drie keer buiten de eigen Kuip.

Vitesse boekte tijdens de afgelopen speelronde een overwinning op NAC Breda.

• Vitesse won vorige week tegen NAC Breda voor het eerst deze jaargang een Eredivisie-wedstrijd na een achterstand.

• Mede daardoor heeft Vitesse dit Eredivisie-seizoen nog steeds een prima balans in Gelredome: twaalf duels, acht overwinningen, drie gelijke spelen en slechts één nederlaag.

• Feyenoord veroverde slechts één punt in zijn eerste vier uitwedstrijden van dit kalenderjaar, een evenaring van een negatief clubrecord. Ook in 2007 en 2018 was de oogst zo mager in de eerste vier uitwedstrijden. Er is alleen gekeken naar duels in Eredivisie-verband.

'Feyenoord moet zich ernstig zorgen maken om de derde plaats'

• Tonny Vilhena kan zijn tweehonderdste Eredivisie-duel voor Feyenoord afwerken. De middenvelder is pas 24 jaar en 66 dagen oud. Alleen Willy van der Kuijlen speelde op nog jongere leeftijd tweehonderd Eredivisie-wedstrijden voor één ploeg, in zijn geval uiteraard PSV in 1970.

De laatste keer dat Vitesse vier Eredivisie-duels op rij won, was in het seizoen 2014/15. Dat kan zondagmiddag dus opnieuw gebeuren. Vier seizoenen geleden zegevierden de Arnhemmers zelfs in zes competitiewedstrijden op rij.

Historie

Vitesse - Feyenoord wordt voor de 34ste keer betwist in de Eredivisie. De Arnhemmers staan op zeven overwinningen, de Rotterdammers zegevierden twaalf keer.

• Feyenoord is ongeslagen in veertien van de laatste zestien uitwedstrijden tegen Vitesse in de Eredivisie, maar ging vorig seizoen wel onderuit. De thuisploeg won met 3-1 en bij de bezoekers incasseerden Bilal Basaçikoglu en Tyrell Malacia een rode kaart.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-2
2014/15 0-0
2015/16 0-2
2016/17 0-2
2017/18 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Ajax - Fortuna Sittard

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• Na het vrije Eredivisie-weekeinde en de magische avond in Madrid hervat Ajax de jacht op koploper PSV. De Amsterdammers spelen drie competitiewedstrijden in acht dagen. Woensdag wacht PEC Zwolle in de Johan Cruijff Arena en volgende week zondag is AZ de tegenstander in Alkmaar. Fortuna Sittard is de afgelopen periode weggezakt door drie nederlagen op rij.

• Zal Ajax in de buurt komen van een iconisch Eredivisie-record? Als de Amsterdammers hun huidige doelpuntenmoyenne volhouden, finishen ze op 121 goals in deze competitie. Het record van 122 doelpunten dateert uit 1966/67 en is in handen van Ajax.

'Er zijn heel veel voetbalfans bijgekomen dankzij Ajax'

• In de afgelopen drie Eredivisie-wedstrijden incasseerde Fortuna Sittard telkens minimaal vier doelpunten, voor het eerst in de clubgeschiedenis.

Ajax heeft vaak weinig last van een Champions League-kater. De Amsterdammers wonnen hun laatste zes Eredivisie-duels na een optreden in het miljardenbal en noteerden in die wedstrijden een doelsaldo van 33-2.

Matthijs de Ligt kan met zijn negentien jaar en 210 dagen de op twee na jongste speler ooit worden met vijftig Eredivisie-overwinningen. Het record is in handen van Gerald Vanenburg (achttien jaar en 352 dagen) en Clarence Seedorf (negentien jaar en 57 dagen) bezet de tweede plaats op dit lijstje.

'Ten Hag genoot, maar keek op de terugvlucht al naar beelden Fortuna'

• Fortuna Sittard is de eerste promovendus sinds de eeuwwisseling die minder dan 29 wedstrijden nodig had om tot veertig doelpunten in een Eredivisie-seizoen te komen. De Limburgers hebben echter ook al 56 treffers tegen, geen ploeg had er meer geïncasseerd na 24 speelrondes.

Historie

Ajax zegevierde in zeventien van de negentien vorige Eredivisie-thuisduels met Fortuna Sittard. Eenmaal werd het gelijk (2-2 in 1996/97) en eenmaal wonnen de bezoekers (1-3 in 1998/99).

De laatste speler van Fortuna Sittard die scoorde op bezoek bij de hoofdmacht van Ajax was Ronald Hamming, in oktober 1999.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - Fortuna Sittard:

Seizoen Uitslag
1997/98 2-0
1998/99 1-3
1999/2000 4-1
2000/01 5-0
2001/02 4-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.