Ajax onaangenaam verrast door AZ: 'Bij ons was hiervan niets bekend'

Reacties

Binnen Ajax is er vol ongeloof gereageerd op het bericht dat AZ via de UEFA heeft geprobeerd het kampioenschap van de Eredivisie af te dwingen. 'Bij ons was hiervan niets bekend. We hebben geregeld contact en zijn hierdoor verrast', laat algemeen directeur Edwin Van der Sar in een korte reactie weten.

Ajax onaangenaam verrast door AZ: 'Bij ons was hiervan niets bekend'
© Pro Shots

Nadat de KNVB op 24 april besloot geen kampioen van de stopgezette competitie aan te wijzen, merkte het Ajax vanwege een beter doelsaldo dan AZ wél aan als de nummer één. Beide clubs eindigden op 56 punten, het doelsaldo van Ajax was acht doelpunten positiever. Lang leken de Alkmaarders zich met die beslissing te hebben verzoend. Ajax maakt door die toewijzing de grootste kans op directe plaatsing van de Champions League, terwijl AZ eerst voorrondes moet spelen om het miljardenbal te halen.

AZ besloot zich echter toch niet bij het besluit van de voetbalbond neer te leggen. De club vindt het doelsaldo in een niet afgemaakte competitie geen eerlijke en objectieve maatstaf. De één heeft in de ogen van de advocaat van de club namelijk een zwaarder programma afgewerkt dan de ander. Volgens de Alkmaarders moet het onderling resultaat dus leidend zijn. AZ won in de Eredivisie twee keer van Ajax.

Met die redenatie klopte AZ aan bij de UEFA, maar de Europese voetbalbond verwees de Alkmaarders terug naar de KNVB. Vanavond maakte de voetbalbond bekend dat de UEFA hen op de hoogte heeft gesteld van de poging van AZ. De KNVB heeft AZ laten weten dat er niets verandert en dat de rangschikking en de verdeling van de tickets voor Europees voetbal zo blijven.

Van der Sar geeft aan dat er bij Ajax wat solidariteit betreft niets verandert door de actie van AZ. 'Wij zijn solidair en geven daarom ook al geld aan beide divisies en willen juist een extra bedrag komend seizoen reserveren. Hierover zijn we nu in gesprek. Dat willen we doen voor de Eredivisie, maar zeker ook voor de Keuken Kampioen Divisie. Zodat we met zo veel mogelijk clubs zo goed mogelijk door deze zware tijden kunnen komen.'

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.