Ajax officieus kampioen dankzij grote specialiteit van Klaassen

Voor de derde keer dit kalenderjaar heeft Ajax zondag gewonnen van AZ. Door die overwinning hebben de Amsterdammers het kampioenschap zo goed als binnen.

Ajax
Ajax
2 - 0
AZ
AZ

Voor de aftrap van het duel in de Johan Cruijff Arena was er een minuut stilte voor de overleden Willy van der Kuijlen. Daarna waren de 7.500 toeschouwers getuige van een enerverende eerste helft met een erg hoog tempo. Sébastien Haller was al na zes minuten dicht bij een doelpunt, maar zijn kopbal werd door Marco Bizot gepareerd.

Na dat waarschuwingsschot van de thuisploeg gooide AZ de schroom van zich af. Calvin Stengs en Bruno Martins Indi kregen mogelijkheden, maar de grootste kans was voor Albert Gudmundsson. De IJslander, die opnieuw de voorkeur kreeg boven Dani de Wit, troefde Lisandro Martínez af bij een inworp, maar faalde oog in oog met Maarten Stekelenburg.

Ook na rust bleef het spel op en neer gaan. Nicolás Tagliafico, Haller en Gudmundsson kregen kansen op de openingstreffer, maar zij kregen de bal er niet in. Dat lukte Davy Klaassen wel; hij opende de score in de 66ste minuut. Dusan Tadic kapte Yukinari Sugawara uit en gaf de bal laag voor, Haller liet hem bewust lopen voor Klaassen, die de 1-0 binnen kon schuiven.

Het was alweer de negende keer dit seizoen dat Klaassen het openingsdoelpunt maakte voor Ajax. AZ kwam er daarna niet meer aan te pas. Bizot bood nog knap redding bij kansen van Klaassen, Ryan Gravenberch en invaller Brian Brobbey, maar in de extra tijd sloeg de thuisploeg nog eenmaal toe. Uit een hoekschop van Gravenberch kopte Klaassen zijn tweede van de middag binnen, met zijn elfde Eredivisie-treffer van het seizoen besliste hij de wedstrijd.

Door die triomf heeft Ajax met nog vier speelronden te gaan een voorsprong van twaalf punten op achtervolger PSV. Volgende week zondag heeft de ploeg van Erik ten Hag in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen aan een punt genoeg om de landstitel te pakken. Voor AZ betekent de nederlaag in de Johan Cruijff Arena een tegenvaller in de strijd om de tweede plaats.