Ajax officieel kampioen na overtuigende zege in Doetinchem

Ajax is officieel kampioen van de Eredivisie. Uitgerekend op bezoek bij De Graafschap, waar het drie jaar geleden op desastreuze wijze misging, pakten de Amsterdammers op overtuigende wijze de landstitel.

De Graafschap
1 - 4
Ajax
Ajax

Eigenlijk was het kampioenschap zondag al binnen, toen Ajax met 4-1 won van FC Utrecht en PSV onderuit ging bij AZ. Trainer Erik ten Hag hamerde er echter op dat zijn ploeg het seizoen 'met stijl en klasse' zou afsluiten in Doetinchem. Ajax begon dan ook in zijn sterkst mogelijke opstelling en ging op zoek naar doelpunten op De Vijverberg.

Dusan Tadic kreeg binnen een kwartier al twee behoorlijke kansen op zijn 27ste competitietreffer van het seizoen, maar de Serviër had zijn vizier nog niet op scherp staan. Frenkie de Jong kreeg ook nog wat mogelijkheden, maar het was Lasse Schöne die de score opende. De Deen mocht in minuut 37 aanleggen voor een vrije trap na een overtreding op Daley Blind en krulde de bal over de muur in de bovenhoek: 0-1.

Met zijn derde doelpunt uit een directe vrije trap dit Eredivisie-seizoen bezorgde hij Ajax een verdiende voorsprong, maar drie minuten later was het alweer gelijk. Youssef El Jebli werd fraai weggestuurd door Nabil Bahoui, kruiste voor Matthijs de Ligt langs en rondde prima af in de korte hoek: 1-1. Het was de tiende seizoenstreffer voor de clubtopscorer van De Superboeren.

De Ajax-supporters toonden tijdens de wedstrijd al trots de kampioensschaal.

Toch ging Ajax met een voorsprong de rust in. Hakim Ziyech legde de bal in de 44ste minuut na een uitstekende actie breed op Nicolás Tagliafico, die simpel kon scoren: 1-2. Met zijn dertiende assist evenaarde Ziyech ploeggenoot Tadic als assistkoning van de Eredivisie. De eerste kans na de hervatting was voor Donny van de Beek, maar de middenvelder zag zijn inzet van de lijn gehaald worden door Lars Nieuwpoort.

Halverwege de tweede helft had Tadic dan toch zijn 27ste doelpunt te pakken. Frenkie de Jong werd na een prima rush naar de grond getrokken door Azor Matusiwa en dus mocht de Serviër aanleggen van elf meter. Dat deed hij onberispelijk: de bal verdween buiten bereik van doelman Nigel Bertrams in de kruising: 1-3. Daarmee waren de punten binnen voor de ploeg van Ten Hag, die Rasmus Kristensen, Kasper Dolberg en Dani de Wit nog wat speeltijd gaf.

Tadic topscorer
Vier minuten voor tijd sloeg Tadic nog één keer toe. De routinier speelde Bart Straalman eenvoudig uit en pegelde de bal snoeihard in de korte hoek: 1-4. Door die treffer kwam hij op gelijke hoogte met Luuk de Jong. De PSV-spits en de Ajax-aanvaller zijn daardoor gezamenlijk topscorer van de Eredivisie. Aan de score kwam in de slotfase geen verandering meer.

Ajax kroonde zich zo voor het eerst sinds 2014 weer tot kampioen van Nederland. De ploeg van Ten Hag eindigde het seizoen met een indrukwekkend aantal punten (86) en doelpunten (119). De Graafschap gaat als nummer zeventien de play-offs in; daarin is SC Cambuur de eerste tegenstander.