Ajax nipt boven PSV: de zeges in KO-fases van Nederlandse clubs

Reacties

PSV probeert donderdagavond ten koste van Olympiakos Piraeus een einde te maken aan een lange droogte: het is negen jaar geleden dat de Eindhovenaren een Europees tweeluik na de winterstop overleefden. De cijfers van de Eindhovenaren staan niet op zichzelf.

Ajax nipt boven PSV: de zeges in KO-fases van Nederlandse clubs
© Pro Shots

Do 25 feb. 2021

De laatste Nederlandse club buiten Ajax die na het winterreces zegevierde in Europa was AZ in het seizoen 2013/14. De Alkmaarders rekenden toen in de Europa League af met Anzi: 1-0. Het is een resultaat waar PSV donderdagavond niets aan heeft: na de 4-2 verliesbeurt in Griekenland moeten de Eindhovenaren met een grotere marge winnen.

Sinds de eeuwwisseling boekte PSV zestien overwinningen in knock-outduels na de jaarwisseling. Die zestiende zege werd op 23 februari 2012 gevierd en Trabzonspor was het slachtoffer: 4-1 (zie hoofdfoto). Lange tijd was PSV deze eeuw de succesvolste Nederlandse club wat betreft overwinningen in knock-outwedstrijden na de winterstop, maar twee seizoenen geleden werden de Eindhovenaren overvleugeld door Ajax, zoals blijkt uit deze graphic.

Zeges Nederlandse clubs in Europese knock-outfases na de winterstop:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In totaal wonnen deze eeuw zeven verschillende Nederlandse clubs een Europees duel na de winterstop, waaronder Roda JC Kerkrade, dat in 2002 in de reguliere speeltijd stuntte bij AC Milan, maar uiteindelijk sneuvelde na een strafschoppenserie.

Feyenoord legde in datzelfde seizoen beslag op de UEFA Cup, maar slaagde er sinds de overwinning op Borussia Dortmund in de finale niet meer in een Europees knock-outduel te winnen.

Op VI PRO staan we stil bij de Ajax-afhankelijkheid van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.