Ajax neemt sportieve wraak en is blij met terugkeer Onana

Ajax heeft donderdagavond wat rechtgezet tegen SC Heerenveen. De ploeg van Erik ten Hag had in de kwartfinale van de strijd om de TOTO KNVB-beker lange tijd geen last van de Friezen, maar maakte het in de slotfase toch nog onnodig spannend. Andre Onana keerde een penalty van Sam Lammers.

Ajax
Ajax
3 - 1
sc Heerenveen

Voor Ajax stond het bekerduel voor een groot deel in het teken van sportieve wraak. De Amsterdammers hadden afgelopen zondag de kans om voor het eerst in bijna duizend dagen weer eens op de koppositie van de Eredivisie terecht te komen, maar verslikten zich in eigen huis tegen Heerenveen (4-4). Donderdag stond hetzelfde affiche op het programma, nu in het nationale bekertoernooi, en deze keer kon Heerenveen niet voor een sensatie zorgen.

Ten Hag kon nog geen beroep doen op linksback Nicolás Tagliafico, maar had wel Onana terug. De keeper nam de plek onder de lat weer over van de zondag fel bekritiseerde Kostas Lamprou. Lamprou zag er niet overtuigend uit bij drie van de vier doelpunten die Heerenveen maakte en leek bovendien nog een strafschop te veroorzaken, toen hij Lammers omver kegelde. Arbiter Serdar Gözübüyük liet bij dit moment, ondanks ingrijpen van de VAR, doorspelen. Dat zorgde voor veel ophef.

Donderdag was Kevin Blom de scheidsrechter bij Ajax - Heerenveen en hij kon geen gebruikmaken van de VAR. Bij aanvang van het duel was er geen signaal beschikbaar naar de monitor langs de rand van het veld, waardoor Blom het moest doen zonder de steun van het technische hulpmiddel. Heerenveen baalde daarvan: Donny van de Beek maakte immers hands voordat hij de 2-0 binnenschoot, maar Blom zag dat niet en keurde het doelpunt goed.

Aan de openingstreffer, al in de derde minuut gemaakt, zat geen luchtje. Noussair Mazraoui speelde in deze wedstrijd als middenvelder en schoof op aangeven van Rasmus Kristensen de 1-0 binnen. Ajax bleef hierna domineren, verdubbelde zijn marge via Van de Beek en kreeg nog een aantal grote kansen via bijvoorbeeld Klaas Jan Huntelaar, voordat Van de Beek na een prima aanval zijn tweede van de avond maakte. Mazraoui was op het moment van deze treffer al geblesseerd uitgevallen. Het is afwachten of hij zondag de Klassieker tegen Feyenoord kan spelen.

Heerenveen kwam er in de eerste helft geen moment aan te pas. De bezoekers liepen alleen maar achter de bal aan en Onana hoefde geen enkele serieuze redding te verrichten. Ajax wist na afgelopen zondag dat het wel bij de les moest blijven voor de tweede helft, maar een comeback van Heerenveen zat er niet in. Met de in de basiself debuterende winteraankoop Lisandro Magallán in de verdediging en de woensdag aan Barcelona verkochte Frenkie de Jong op het middenveld liet Ajax de bal ook na rust gemakkelijk rondgaan.

Daley Blind kreeg al snel in het tweede bedrijf twee behoorlijke kansen om de voorsprong verder uit te breiden, maar slaagde er niet in om Warner Hahn te passeren. Hierna nam de doelpuntenhonger van Ajax wel af en daardoor kon Heerenveen zowaar wat beter in de wedstrijd komen. Arber Zeneli schoot al net naast, voordat Kristensen de bezoekers de eretreffer zeven minuten voor tijd cadeau gaf. De rechtsback zag bij een terugspeelbal Pelle van Amersfoort helemaal over het hoofd en hij strafte deze onbegrijpelijke blunder genadeloos af: 3-1.

Voor Ajax leek er na dit gepruts nog altijd niets aan de hand. Niet lang na de goal van Van Amersfoort kreeg Heerenveen echter een strafschop, na een overtreding van Magallán. Lammers kreeg zo de kans om weer te scoren tegen Ajax, maar merkte dat Onana erg goed in de wedstrijd zat. De doelman keerde de strafschop en voorkwam zo dat Heerenveen nog aanzette voor een serieus slotoffensief. Onana werd gekozen tot Man van de Wedstrijd.

Door de overwinning van Ajax is het deelnemersveld voor de halve finales van het toernooi om de TOTO KNVB-beker nu bekend. Naast de ploeg van Ten Hag zitten ook Feyenoord, AZ en Willem II bij de laatste vier. De loting is aankomende zaterdag.