Ajax neemt Sparta-horde in aanloop naar return tegen Lille

Reacties

Ajax heeft zondag een moeiteloze zege geboekt op Sparta Rotterdam. Tussen de confrontaties met Lille in beleefde de formatie van trainer Erik ten Hag een zorgeloze avond, met dank aan Sébastien Haller en Dusan Tadic. Ajax heeft nu tien officiële wedstrijden op rij gewonnen.

Ajax neemt Sparta-horde in aanloop naar return tegen Lille
© Pro Shots
Ajax
Ajax
4 - 2
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam

Voor Ajax was het tussen de ontmoetingen met Lille in de Europa League vooral zaak om de wedstrijd tegen Sparta zonder kleerscheuren en met drie punten door te komen. Dat deed trainer Erik ten Hag met onder anderen Mohammed Kudus in de basis. Voor de Ghanees was het zijn eerste basisplek sinds oktober. Sparta-trainer Henk Fraser hoopte zich in te graven met een formatie met vijf verdedigers, maar die tactiek pakte niet best uit in de Johan Cruijff Arena.

Ajax kende namelijk een eenvoudige eerste helft tegen de Rotterdammers. Na een kwartier opende Haller de score. Lisandro Martínez gaf een goede steekpass op Tadic, die de Frans-Ivoriaanse spits bereikte en hem de 1-0 zag maken. Tadic schoot ruim tien minuten later zelf ook raak, maar zijn treffer op aangeven van Antony ging niet door. De arbitrage had buitenspel geconstateerd en dat bleek terecht.

De tweede Ajax-goal viel richting de rust alsnog en opnieuw was het Haller die scoorde. Daley Blind gaf voor en Edson Álvarez kopte de bal terug op de lange spits. Doelman Maduka Okoye greep nog wel in, maar onvoldoende om een doelpunt te voorkomen. Alleen Suárez was deze eeuw sneller bij tien competitiegoals betrokken dan de recordaanwinst. Suárez deed dat na zes wedstrijden, terwijl Haller er acht nodig had. Nog voor rust werd het ook nog 3-0. Niet een van de aanvallers, maar Perr Schuurs scoorde. De verdediger kreeg weer eens de kans en nadat Dusan Tadic een vrije trap had klaargelegd schoot Schuurs de bal onhoudbaar in de linkerhoek.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Fraser kwam in de rust terug op zijn beslissing om met vijf verdedigers te spelen en keerde terug naar een defensie met vier spelers. De trainer van Sparta wisselde liefst vier keer. Een van de invallers was Danzell Gravenberch, de oudere broer van Ajax-middenvelder Ryan. Al die wissels leken maar weinig uit te halen, want Kudus tekende vijf minuten in de tweede helft voor 4-0. Opnieuw was Tadic de aangever. Toch deed Sparta daarna iets terug. Na goed werk van Lennart Thy was het uitgerekend Danzell Gravenberch, die zijn opleiding bij Ajax genoot, die de 4-1 achter Maarten Stekelenburg schoot.

Het was na de goal van Sparta niet zo dat de spanning terugkwam in de wedstrijd. Ajax nam de teugels na de 4-1 weer in handen en het was eerder wachten op de 5-1 dan op een tweede Rotterdamse treffer. De jacht op die 5-1 deed Ajax met Oussama Idrissi als invaller in het veld. Hij maakte zijn competitiedebuut voor de Amsterdammers. De 5-1 viel daarna echter niet meer, maar de 4-2 wel. Opnieuw was het Gravenberch, nu in de extra tijd, die scoorde voor Sparta en zo de eindstand bepaalde.

Ajax zal desondanks met een goed gevoel toewerken naar de return tegen Lille van komende donderdag in Amsterdam. Afgelopen week won de ploeg van Ten Hag in Frankrijk met 1-2. Ajax staat nu op tien overwinningen op rij in officiële duels, de beste reeks sinds 2012. Toen wonnen de Amsterdammers liefst veertien keer achter elkaar. Volgende week zondag gaat Ajax op bezoek bij PSV, dat nu weer zes punten minder heeft dan de Amsterdammers. Ajax heeft ook nog een wedstrijd tegoed.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2020/2021

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
4
2
102-23
+79
88
2
PSV
34
21
9
4
74-35
+39
72
3
AZ
34
21
8
5
75-41
+34
71
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Ajax Nederland

Sparta Rotterdam Nederland

Sparta Rotterdam Nederland

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer Sparta Rotterdam
Meer over Sparta Rotterdam
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.