Ajax nadert fraaie mijlpaal, FC Utrecht kan prestatie Feyenoord evenaren

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De competitie gaat in sneltreinvaart verder. Zaterdagavond staan liefst vijf duels op de rol, waaronder Willem II - Ajax.

Ajax nadert fraaie mijlpaal, FC Utrecht kan prestatie Feyenoord evenaren

ADO Den Haag - FC Utrecht

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Nog altijd is ADO Den Haag er niet in geslaagd de onderste regionen te ontvluchten. De residentieclub hoopt tegen FC Utrecht een ferme stap richting lijfsbehoud te zetten. Met zeges op Feyenoord en VVV-Venlo zijn de Domstedelingen bezig aan een uitstekende week.

• ADO Den Haag bleef zonder overwinning in zijn laatste zes Eredivisie-duels (drie gelijke spelen en drie nederlagen). De ploeg uit de Hofstad is daarmee bezig aan de slechtste serie sinds het voorjaar van 2017, toen acht keer op rij niet werd gewonnen.

• FC Utrecht zegevierde in zijn afgelopen vier Eredivisie-uitwedstrijden, een evenaring van het clubrecord uit 1971/72. In 2019 won de subtopper al meer Eredivisie-uitduels dan in heel 2018: vier om drie.

Samenvatting: Fortuna Sittard - ADO Den Haag

• In zijn laatste drie uitwedstrijden maakte FC Utrecht telkens minimaal vier doelpunten. Slechts één club in de Eredivisie-historie zette een serie neer van vier uitduels met ten minste vier goals: Feyenoord in 1984.

• Gedurende de laatste tien speelrondes noteerde ADO Den Haag slechts 31 schoten op doel, het laagste aantal van alle Eredivisie-clubs in die periode.

Dick Advocaat zette als hoofdtrainer liefst negen van zijn elf Eredivisie-wedstrijden tegen ADO Den Haag in winst om, oftewel 82 procent. Tegen geen enkele andere ploeg noteert de huidige oefenmeester van FC Utrecht zo'n hoog winstpercentage.

Samenvatting: VVV-Venlo - FC Utrecht

Historie

• ADO Den Haag en FC Utrecht nemen het in Eredivisie-verband voor de 32ste keer tegen elkaar op in de residentiestad. De thuisploeg triomfeerde tien keer en leed negen nederlagen. Twaalf keer leverde de confrontatie geen winnaar op.

In 2017/18 was dit het eerste duel in het Eredivisie-seizoen. Dankzij goals van Cyriel Dessers (twee stuks) en Sander van de Streek beleefde FC Utrecht destijds een vliegende start: 0-3.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - FC Utrecht:

Seizoen Uitslag
2013/14 4-1
2014/15 2-0
2015/16 1-1
2016/17 0-2
2017/18 0-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Willem II - Ajax

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• Willem II is bezig aan een zeer fraaie serie. Aan de hand van uitblinker Alexander Isak rijgen De Tricolores de successen aaneen. Ajax gaat nek-aan-nek met PSV in de titelstrijd. Bij een zege in Tilburg overnachten de Amsterdammers op de eerste plaats.

• Met zijn midweekse treffers tegen Heracles Almelo (3-4) werd Isak de eerste speler met tien goals in zijn eerste tien Eredivisie-duels sinds Georgi Hristov namens NEC in 2000.

Samenvatting: Heracles Almelo - Willem II

• David Neres staat inmiddels op 25 Eredivisie-goals namens Ajax. Sinds zijn debuut in januari 2017 maakte alleen Hakim Ziyech meer competitietreffers voor de Amsterdammers, namelijk 27.

• Ajax vijzelde zijn productie tijdens het midweekse treffen met FC Emmen (2-5) maar weer eens op. De Amsterdammers hebben er nu 96 gemaakt in dit Eredivisie-seizoen en kunnen zich spoedig melden in dit rijtje:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Willem II triomfeerde in zijn laatste vier Eredivisie-duels. Het is de langste reeks zeges op het hoogste niveau voor de Tilburgers sinds halverwege het seizoen 2000/01 (vijf achtereenvolgende overwinningen).

In zijn laatste zeven uitwedstrijden in de Eredivisie kreeg Ajax minimaal één doelpunt om de oren. Het betekent de zwakste serie in dit opzicht voor de Amsterdammers sinds 2012, toen de ploeg in tien achtereenvolgende uitduels niet de nul hield.

Samenvatting: FC Emmen - Ajax

Historie

• Voor de 43ste keer is Willem II - Ajax opgenomen in het programma van de Eredivisie. De Amsterdammers veroverden 33 keer de volle buit en bogen zeven keer het hoofd voor de thuisploeg.

'Veltman is de eerste optie tegen Juventus'

• Legendarisch zijn de edities van 1995/96 (1-0 voor Willem II, dat een einde maakte aan een serie van 52 ongeslagen Eredivisie-duels van Ajax) en 2006/07 (toen Ajax 'maar' met 0-2 won en op één doelpunt de landstitel misliep).

De laatste 5 Eredivisie-edities van Willem II - Ajax:

Seizoen Uitslag
2012/13 2-4
2014/15 1-1
2015/16 0-4
2016/17 1-3
2017/18 1-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - Excelsior

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

• Het verhaal van FC Groningen is bekend: de noorderlingen zijn van degradatiekandidaat uitgegroeid tot deelnemer aan de race voor deelname aan de Europese play-offs. Excelsior probeert de scherven bijeen te vegen na het pijnlijke thuisverlies tegen NAC Breda en vooral het opstappen van trainer Adrie Poldervaart.

• FC Groningen won midweeks met 1-0 van De Graafschap en werd daarmee de vierde club in dit Eredivisie-seizoen die in tien duels een clean sheet noteerde. Ajax (nu veertien keer de nul), PSV (ook veertien keer) en AZ (dertien keer) kregen dat eerder voor elkaar.

• Nul punten hield Excelsior over aan zijn laatste vijf duels in de Eredivisie. Het betreft de langste zegeloze reeks voor de ploeg uit Rotterdam-Oost sinds december 2017.

• Liefst zestien verschillende FC Groningen-spelers kwamen dit Eredivisie-seizoen tot scoren. Bij aanvang van deze speelronde had alleen FC Utrecht zoveel doelpuntenmakers.

Samenvatting: FC Groningen - De Graafschap

• Sinds 15 december 2018 miste Alessandro Damen geen enkele minuut bij Excelsior. In die periode is hij de keeper met de meeste reddingen in de Eredivisie: 66.

• Voor het eerst sinds 2010 kan FC Groningen in Eredivisie-verband vaker dan zes keer op rij winnen voor eigen publiek. Destijds boekten de noorderlingen negen achtereenvolgende thuiszeges.

Historie

In tien van de vorige zeventien edities van dit Eredivisie-duel trok FC Groningen aan het langste eind. Excelsior sleepte slechts twee keer de drie punten in de wacht.

'Moedige Poldervaart vindt Excelsior belangrijker dan zichzelf'

• De laatste uitzege dateert alweer uit het seizoen 1983/84. Het werd 0-2 door treffers van Michel Beukers en Nico Jalink.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - Excelsior:

Seizoen Uitslag
2011/12 2-0
2014/15 1-1
2015/16 2-0
2016/17 1-1
2017/18 4-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De Graafschap - AZ

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

• Het spel van De Graafschap in de duels met Heracles Almelo en FC Groningen was prima, maar De Superboeren stonden wel twee keer met lege handen. Daardoor is de degradatienood nog altijd niet geweken in Doetinchem. AZ speelde midweeks gelijk bij Vitesse en zag Feyenoord naderen in de strijd om de derde plaats.

• Tegen FC Groningen was Charlison Benschop zeer actief. De aanvaller van De Graafschap zorgde voor acht schoten, een persoonlijk record voor hem in de Eredivisie. Zes van die inzetten gingen echter naast of over het doel.

• AZ is met 26 punten uit elf wedstrijden de best presterende club van 2019. Slechts één keer leden de Alkmaarders in competitieverband een nederlaag sinds de jaarwisseling, tegen Willem II.

• AZ bleef zonder overwinning in zijn laatste drie uitwedstrijden in de Eredivisie. Sinds het aantreden van John van den Brom als hoofdtrainer in het najaar van 2014 bleven de Alkmaarders nooit in vier achtereenvolgende uitduels in competitieverband zonder triomf.

Samenvatting: Vitesse - AZ

Youssef El Jebli verzorgde de assist bij de laatste drie competitiegoals van De Graafschap. De laatste speler die vier achtereenvolgende Eredivisie-doelpunten van zijn team voorbereidde, was Andrés Guardado voor PSV in het seizoen 2015/16.

• Met Calvin Stengs in de basis verovert AZ dit Eredivisie-seizoen gemiddeld 2,4 punten per duel. Zonder de aanvaller aan de aftrap keldert dit moyenne naar 1,2 punt.

Historie

• De Graafschap gaat op jacht naar zijn vijfde Eredivisie-thuiszege op AZ. De Alkmaarders gaan voor hun elfde zege op De Vijverberg.

In september 2015 stond de vorige editie van De Graafschap - AZ op de rol. Halverwege stond het nog 1-1, maar door twee goals van Markus Henriksen liepen de Alkmaarders na rust alsnog weg van de thuisploeg.

De laatste 5 Eredivisie-edities van De Graafschap - AZ:

Seizoen Uitslag
2007/08 1-2
2008/09 0-2
2010/11 2-1
2011/12 0-2
2015/16 1-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heracles Almelo - NAC Breda

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Richard Martens

Actueel

• Nog altijd ligt Heracles Almelo op koers voor een optreden in de Europese play-offs, maar veel misstappen kan de formatie van Frank Wormuth zich niet veroorloven na de 3-4 nederlaag tegen Willem II. NAC Breda greep midweeks zijn misschien wel laatste strohalm: door van Excelsior te winnen bedraagt de achterstand op De Graafschap en FC Emmen nog 'maar' vier punten.

• Na 28 speelrondes staat Heracles Almelo al op 51 treffers, eentje meer dan in het volledige voorbije Eredivisie-seizoen. Het clubrecord staat op 65 goals en dateert uit 2010/11.

Mede door blessureleed kwam Mitchell te Vrede nog altijd niet tot scoren na de jaarwisseling. De spits van NAC Breda was op 22 december 2018 voor het laatst trefzeker, tegen SC Heerenveen.

• Voor het eerst sinds begin 2010 kan NAC Breda triomferen in twee achtereenvolgende uitwedstrijden. Destijds gingen RKC Waalwijk en Willem II voor de bijl.

Samenvatting: Excelsior - NAC Breda

Ruud Brood fungeerde gedurende vijftig Eredivisie-duels als hoofdtrainer van Heracles Almelo. De troubleshooter van NAC Breda rekende in Eredivisie-verband nog nooit af met de club uit Overijssel (drie gelijke spelen en vier nederlagen).

Adrián Dalmau maakte dit Eredivisie-seizoen al acht treffers met het hoofd. De Heracles Almelo-aanvaller is pas de vierde speler dit decennium die dat voor elkaar krijgt, na Luuk de Jong, Graziano Pellè en Bas Dost.

Historie

• Nog nooit eindigde een Eredivisie-duel tussen Heracles en NAC Breda dat in Almelo werd gespeeld onbeslist. De thuisploeg staat op elf overwinningen en de bezoekers wonnen drie edities van dit affiche.

In het seizoen 2014/15 veegde Heracles Almelo de vloer aan met het kansloze NAC Breda. Onder anderen Wout Weghorst was trefzeker in de 6-1 overwinning.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - NAC Breda:

Seizoen Uitslag
2011/12 2-1
2012/13 2-1
2013/14 1-2
2014/15 6-1
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.