Ajax na 20.834 uur weer aan kop of nieuw PSV-feestje?

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag staat in het Philips Stadion de clash tussen PSV en Ajax op het programma. In De Kuip beleeft Dick Advocaat zijn vuurdoop als coach van FC Utrecht.

Ajax na 20.834 uur weer aan kop of nieuw PSV-feestje?

Feyenoord - FC Utrecht

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Na vijf speelrondes staat Feyenoord op tien punten, vijf minder dan koploper PSV. Bij opponent FC Utrecht debuteert Dick Advocaat als trainer. De Domstedelingen verloren vorige week met 1-2 van FC Emmen en totaliseren slechts vijf punten.

In de eerste vijf competitiewedstrijden kreeg Feyenoord 51 schoten tegen. Voorafgaand aan deze speelronde stond alleen PSV minder schoten toe: 45.

Feyenoord speelde vorige week gelijk bij AZ.

• FC Utrecht hield dit kalenderjaar nog geen enkele keer de nul in een Eredivisie-uitwedstrijd. Dat geldt voor slechts één andere club (promovendi niet meegerekend): Feyenoord.

Voor Advocaat is FC Utrecht zijn zesde Eredivisie-club. Alleen Bert Jacobs (acht), Fritz Korbach (zeven) en Piet de Visser (zeven) fungeerden als hoofdtrainer van meer clubs in de hoogste afdeling in Nederland.

• In zijn vorige vijf thuisduels in de Eredivisie maakte Feyenoord minimaal drie treffers. De laatste keer dat dit in minimaal zes achtereenvolgende wedstrijden lukte, was in 1976.

FC Utrecht leed tijdens de vorige speelronde een thuisnederlaag tegen FC Emmen.

• Dit seizoen leed FC Utrecht al zeven verliespunten in duels waarin het op voorsprong kwam, het hoogste aantal van alle Eredivisie-clubs.

Historie

Feyenoord triomfeerde in liefst 32 van de vorige 48 Eredivisie-thuiswedstrijden tegen FC Utrecht. De Domstedelingen trokken vier keer aan het langste eind.

'Feyenoord had moeten doorselecteren en scherp zijn bij jongens als Frenkie de Jong'

Afgelopen seizoen eindigde dit duel in een 3-1 zege voor Feyenoord. Robin van Persie, Sam Larsson en Nicolai Jørgensen troffen doel voor de Rotterdammers, Cyriel Dessers scoorde voor FC Utrecht.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - FC Utrecht:

Seizoen: Uitslag:
2013/14 1-0
2014/15 1-2
2015/16 3-2
2016/17 2-0
2017/18 3-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Emmen - PEC Zwolle

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Eredivisie-debutant FC Emmen zegevierde heel knap twee keer in de eerste vijf duels. Wel is het nog wachten op de eerste thuiszege. PEC Zwolle leed vorige week tegen Vitesse alweer zijn vierde nederlaag van het seizoen en staat pas op drie punten.

Op de Eredivisie-ranglijst van dit kalenderjaar staat FC Emmen inmiddels negentiende, met nog maar twee punten minder dan nummer achttien FC Twente.

Voor de derde keer sinds de promotie naar de Eredivisie in 2012 staat PEC Zwolle op maximaal drie punten na vijf speelrondes. In 2012/13 en 2016/17 stonden De Blauwvingers op twee punten in deze fase van het seizoen.

PEC Zwolle verloor vorige week in eigen huis van Vitesse.

John van 't Schip zit voor de 75ste keer als trainer op de bank bij een Eredivisie-duel. Van de dertig nederlagen die zijn ploegen leden, kwamen er liefst vijftien in de laatste twintig wedstrijden tot stand.

• PEC Zwolle is zonder verliesbeurt in twintig van de laatste 21 Eredivisie-wedstrijden tegen promovendi. In deze reeks werd alleen van Sparta Rotterdam verloren. Op 13 augustus 2016 werd het 0-3.

In de eerste vijf speelrondes kwam FC Emmen tot 28 schoten op doel. Alleen PSV, Ajax, AZ en Heracles Almelo troefden de formatie van trainer Dick Lukkien af in dit opzicht.

Historie

• FC Emmen zette slechts twee van de laatste dertien thuiswedstrijden tegen PEC Zwolle in alle competities in winst om. Uiteraard stonden beide teams nog nooit tegenover elkaar in de Eredivisie door de status van debutant die de ploeg uit Drenthe heeft.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - AZ

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• FC Groningen had na vijf speelrondes de rode lantaarn in handen. PEC Zwolle en NAC Breda stonden eveneens op drie punten, maar hadden een minder slecht doelsaldo. AZ speelde vorige week met 1-1 gelijk tegen Feyenoord en kwam daarmee op acht punten.

• In de eerste vijf Eredivisie-duels maakte FC Groningen slechts twee doelpunten, het minst van alle clubs. Het aantal goals in dit stadium van de competitie is ook een evenaring van het negatieve clubrecord uit 1971/72.

• AZ triomfeerde niet in zijn laatste drie Eredivisie-duels (met achtereenvolgens Vitesse, Heracles Almelo en Feyenoord), de slechtste reeks in bijna een jaar.

FC Groningen ging vorige week onderuit bij Ajax.

FC Groningen bleef zonder doelpunt in zijn laatste twee Eredivisie-thuiswedstrijden. In 2007 gebeurde het voor het laatst dat de noorderlingen drie thuisduels op rij droog bleven staan.

• Met zeventien goals kroonde Mimoun Mahi zich samen met Marco van Ginkel tot Eredivisie-topscorer in het kalenderjaar 2017. In 2018 trof de FC Groningen-aanvaller nog maar eenmaal doel.

Sinds de jaarwisseling maakte AZ al 25 doelpunten in Eredivisie-uitwedstrijden. Voorafgaand aan deze speelronde moesten de Alkmaarders in dit klassement alleen voorrang verlenen aan PSV (28 goals buitenshuis).

Historie

FC Groningen en AZ doen weinig voor elkaar onder in historisch opzicht. In elf van de vorige 29 edities triomfeerde de thuisploeg, waar de bezoekers twaalf keer succes hadden.

• De laatste AZ-zege bij FC Groningen dateert uit het seizoen 2014/15. Het was een heroïsche overwinning, want de bezoekers maakten een 2-0 achterstand goed: 2-4. Markus Henriksen maakte twee treffers.

De laatste 5 Eredivisie-edities v an FC Groningen - AZ:

Seizoen: Uitslag:
2013/14 2-1
2014/15 2-4
2015/16 2-0
2016/17 2-0
2017/18 1-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV - Ajax

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

Actueel

• Vijftien om dertien punten, een doelsaldo van 21-3 om 14-1; het is duidelijk dat PSV en Ajax uitstekend van start zijn gegaan in de Eredivisie. Hoe liggen de onderlinge krachtsverhoudingen?

• Statistisch gezien is PSV bezig aan de beste competitiestart in deze eeuw. Alleen in 2002/03 waren de Eindhovenaren na vijf speelrondes ook nog foutloos, maar destijds was het doelsaldo iets minder imponerend dan nu.

Tijdens de vorige speelronde veegde PSV de vloer aan met ADO Den Haag.

In de eerste vijf competitieduels incasseerde Ajax slechts één treffer. Alleen in 1995/96 kregen de Amsterdammers er minder om de oren in het eerste kwintet speelrondes. Destijds moest doelman Edwin van der Sar geen enkele keer vissen.

'PSV is sterker dan de ploegen die Ajax al heeft getroffen'

In competitieverband is PSV al dik twee jaar ongeslagen in thuiswedstrijden (29 zeges en vier remises). De laatste thuisnederlaag dateert van 18 september 2016, tegen Feyenoord.

• Ajax triomfeerde in zeven van de laatste twaalf competitieduels met de regerend kampioen, waaronder de twee confrontaties tegen Feyenoord van vorig seizoen.

Ajax snakt 161 dagen na kampioensfeest PSV naar revanche.

Als speler maakte PSV-trainer Mark van Bommel vijf Eredivisie-treffers tegen Ajax. Met Excelsior waren de Amsterdammers zijn favoriete tegenstander.

• Indien Ajax zondag zegeviert, verovert het na 20.834 uur weer de koppositie. Op 8 mei 2016 voerden de Amsterdammers voor het laatst de Eredivisie-ranglijst aan, de dag waarop Ajax de titel op de ultieme speeldag verspeelde aan PSV.

PSV - Ajax: van kampioensduel PSV tot Amsterdamse feestjes in Eindhoven

Historie

PSV - Ajax stond in elk Eredivisie-seizoen op het programma. De thuisploeg zegevierde in precies de helft van de 62 ontmoetingen, Ajax pakte zestien zeges.

• In de afgelopen twee edities triomfeerde PSV in eigen huis tegen Ajax. Begin jaren negentig voltooiden de Eindhovenaren voor het laatst een trilogie.

De laatste 5 Eredivisie-edities van PSV - Ajax:

Seizoen: Uitslag:
2013/14 4-0
2014/15 1-3
2015/16 0-2
2016/17 1-0
2017/18 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.