Ajax moet opnieuw diep buigen voor Salzburg

Reacties

Het Europese seizoen van Ajax zit erop. De landskampioen verloor na de ontluisterende 0-3 thuisnederlaag opnieuw afgetekend van Red Bull Salzburg in de zestiende finale van de Europa League: 3-1. Zonder de nodige vaste waarden maakte Ajax opnieuw allesbehalve een goede indruk en kreeg het maar geen grip op de strijdwijze van de Oostenrijkse koploper.

Ajax moet opnieuw diep buigen voor Salzburg

In de wetenschap dat zondag De Klassieker bij Feyenoord op het menu staat voor de Eredivisie-koploper hield trainer Frank de Boer vaste waarden als Niklas Moisander en Joël Veltman aan de kant. Het centrale duo werd vervangen door Mike van der Hoorn en Stefano Denswil. Ook Lesley de Sa maakte zijn opwachting, als rechtsbuiten.

De wijzigingen zorgden allesbehalve voor nieuw elan, want in de eerste helft ontsnapte Ajax veelvuldig aan een tegentreffer. Na een flinke fout van Denswil kon Alan als eerste het doel van Jasper Cillessen onder vuur nemen. Even daarna leek het 1-0 te worden toen Kevin Kampl, omdat Ricardo van Rhijn vergat de Braziliaan buitenspel te zetten, alleen op Cillessen af mocht. Zijn lobje verschalkte de sluitpost, maar stuiterde via de grond vervolgens twee keer (!) op de lat.

Weggespeeld
In het vervolg van het eerste bedrijf bleef Denswil een onzekere indruk maken en waren Alan (naast), Jonathan Soriano (tegen de paal) en Andreas Ulmer (nipt voorlangs) namens Red Bull zeer dicht bij een treffer. Ajax, dat bij vlagen werd weggespeeld, zette daar opvallend genoeg wel twee grote kansen tegenover. Ook Kolbeinn Sigthórsson raakte de paal. De IJslander kon koppen na een voorzet van Van Rhijn. De Sa, een van de weinige lichtpuntjes bij Ajax, zag zijn schot gekeerd worden door doelman Peter Gulasci die ook bij de inzet van Sigthórsson al een aandeel had in het uitblijven van een goal.

Tien minuten na rust werd Van der Hoorn opnieuw de schlemiel bij Ajax. De afgelopen zomer voor vier miljoen van FC Utrecht overgenomen verdediger schoot een voorzet van Soriano in zijn eigen doel. Cillessen zag de bal via zijn lichaam in het doel verdwijnen. In de Champions League speelde Van der Hoorn, die zelden speeltijd krijgt van De Boer, ook al een ongelukkige rol door na een zeer korte invalbeurt in de thuiswedstrijd tegen AC Milan de penalty te veroorzaken die tot de 1-1 eindstand leidde omdat Mario Balotelli de strafschop benutte. Uiteindelijk zou Ajax juist die punten te kort komen in het miljoenenbal.

Lerin Duarte en Ajax gaan onderuit in Oostenrijk. Na de 0-3 thuisnederlaag wordt het 3-1.
Lerin Duarte en Ajax gaan onderuit in Oostenrijk. Na de 0-3 thuisnederlaag wordt het 3-1.

In het restant van de tweede helft maakte Red Bull de afstraffing voor Ajax nog maar wat groter. Sadio Mané, in de Arena ook al de plaaggeest van de Ajax-defensie, werd bediend door Christoph Leitgeb en de razendsnelle Senegalees schoof eenvoudig binnen. Een intikker van Soriano betekende de 3-0, waarna Davy Klaassen met een van richting veranderd schot de eer redde. De Amsterdammers deerde het nauwelijks, zij leken al met het hoofd bij het treffen met Feyenoord van zondag. Zo werd Siem de Jong kort na het doelpunt naar de kant gehaald.

Door de twee verliespartijen tegen Red Bull eindigt het Europese seizoen van Ajax voor het derde jaar op rij in de zestiende finale van de Europa League en is AZ hoogstwaarschijnlijk de enige Nederlandse troef in Europa na vanavond. In de voorgaande twee jaren waren Manchester United en Steaua Boekarest te sterk voor de Amsterdammers, die nog steeds de ambitie hebben de aansluiting te vinden met de Europese top. Een evenaring van de prestatie van Dinamo Boekarest, dat als enige in het Europese voetbal ooit een 0-3 nederlaag goedmaakte in de uitwedstrijd, bleef uit. Daardoor treft Red Bull bij de laatste zestien FC Basel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.