Ajax maakt nieuwe Doan onbetaalbaar

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Tom Knipping over hoe Ajax met zijn topsalarissen zorgt voor problemen bij de andere clubs uit de Eredivisie.

Ajax maakt nieuwe Doan onbetaalbaar

De topsalarissen bij Ajax hebben een neveneffect dat de rest van de Eredivisie gaat raken. Zuid-Amerikanen, Afrikanen, Australiërs en Japanners worden de komende jaren bijna onhaalbaar voor alle clubs buiten de topdrie. Spelers van buiten de Europese Unie moeten minimaal 150 procent van het gemiddelde Eredivisie-salaris verdienen. Voor spelers van achttien en negentien jaar geldt een uitzondering: zij moeten minstens 75 procent krijgen. Deze regel is ooit ingevoerd om te voorkomen dat de competitie wordt overspoeld door derderangs buitenlanders.

De salariseis wordt jaarlijks vastgesteld op basis van het gemiddelde Eredivisie-salaris van twee seizoenen geleden. Momenteel moeten niet-EU-spelers 436 duizend euro bruto verdienen (en 218 duizend euro voor spelers van achttien en negentien jaar). Dat bedrag is gebaseerd op de doorsnee 291 duizend euro die werd verdiend in het seizoen 2017/18.

Het nieuwe salarishuis van Ajax zal de komende jaren een grote invloed hebben. Vorig jaar stegen de lonen er fors, onder meer door de komst van Dusan Tadic en Daley Blind. Bovendien zijn er hoge premies betaald voor de successen in de Champions League. De effecten daarvan zijn nog niet zichtbaar in de actuele salarisgrens. De verwachting is dat spelers van buiten de EU volgend jaar vijf tot zes ton moeten gaan kosten. Recent vestigde Ajax door het openbreken van de contracten van de sterspelers nieuwe salarisrecords. Die zullen pas doorwerken in het seizoen 2021/22. Een Japanner of een Nigeriaan moet dan mogelijk zeven tot acht ton gaan verdienen.

Dat is ruimschoots boven het salarisplafond van FC Utrecht, SC Heerenveen, FC Groningen en FC Twente, voor wie zelfs spelers van achttien en negentien jaar schreeuwend duur worden. Vitesse en AZ zouden het in theorie kunnen betalen, maar de vraag is of zij zulke extreme bedragen over hebben voor een exotisch talent van wie je nog maar moet afwachten of hij gaat doorbreken. Over het rechterrijtje, met salarissen tot 250 duizend euro, hoeven we het al helemaal niet te hebben.

Een nieuwe Afonso Alves in Heerenveen, een nieuwe Keisuke Honda in Venlo, een nieuwe Ritsu Doan in Groningen. Het wordt vrijwel onbetaalbaar. Met de huidige regelgeving kunnen bijna alle clubs de scoutingsafdelingen in Afrika, Zuid-Amerika en Azië opdoeken. Het halen van niet-EU-spelers wordt een exclusief recht van de topdrie. Zo zet Ajax de rest op indirecte wijze nog verder buitenspel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.