Ajax loopt bij memorabel Bazoer-debuut opnieuw direct schade op

Reacties

Net als in de voorbije twee seizoenen is Ajax tijdens de eerste speelronde meteen tegen puntenverlies aangelopen. De formatie van Erik ten Hag liet zich de kaas van het brood eten door Vitesse, waar ex-Ajacied Riechedly Bazoer een hoofdrol speelde.

Ajax loopt bij memorabel Bazoer-debuut opnieuw direct schade op
Vitesse
Vitesse
2 - 2
Ajax
Ajax

Ten opzichte van de voor Ajax succesvolle strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV voerde Erik ten Hag twee mutaties door. Quincy Promes ruimde het veld voor Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico nam het stokje over van Sergiño Dest. Vorig seizoen koesterde Ajax in Stadion Gelredome al na twintig minuten een 0-3 voorsprong, maar deze keer ging het in de beginfase niet van een leien dakje voor de Amsterdammers.

Ajax koesterde zoals verwacht een overwicht, maar had het lastig met het goed georganiseerde Vitesse. In de eindfase ging er telkens wel iets mis bij de bezoekers: van een verkeerde aanname tot een speler van de thuisploeg die een bal onderschepte. Leonid Slutsky had de landskampioen vooraf omschreven als een 'ploeg van een andere planeet' en ook uit de gekozen tactiek bleek zijn respect voor de tegenstander. Het op een uitbraak loerende Vitesse had bij de eerste de beste kans meteen succes. Na een goede actie over rechts kreeg Vyacheslav Karavaev de bal bij Matús Bero, wiens inzet via Perr Schuurs in het doel belandde.

Stichtte Ajax voor de 1-0 nauwelijks gevaar, na de treffer van Vitesse regende het juist kansen voor de bezoekers, een uitvloeisel van het opgeschroefde tempo. Donny van de Beek bijvoorbeeld schoot vanuit kansrijke positie via Remko Pasveer over en Daley Blind raakte vanuit de tweede lijn de lat. De onvermijdelijk geworden gelijkmaker viel na een half uur. Van de Beek, die ook zaterdag in Madrileense media nadrukkelijk werd gelinkt aan Real Madrid, sloeg van dichtbij toe met een geplaatst schot. Het voorbereidende werk was van Ziyech.

Snel na de 1-1 was Van de Beek bijna opnieuw trefzeker, maar tot opluchting van de Vitesse-fans gaf de middenvelder zijn kopbal niet genoeg richting mee. Naarmate het rustsignaal naderde, nam de dominantie van de bezoekers iets af en meldde Vitesse zich vaker op de helft van de bezoekers.

De wedstrijd werd er na rust nóg levendiger op. Steeds vaker kwam Vitesse er gevaarlijk uit en de Ajax-defensie oogde niet altijd even stabiel. Zo was het alarmfase één bij een lange bal van Max Clark, die Bryan Linssen vond. De Vitesse-speler werd van de bal gezet door Tagliafico (volgens de arbitrage op reglementaire wijze), waarna Tim Matavz over schoot.

Het bleek voor Ajax uitstel van executie, want in de 55ste minuut heroverde Vitesse alsnog de leiding. Bazoer werd bijna geen strobreed in de weg gelegd, waarna de ex-Ajacied aanlegde voor een diagonaal schot. Bijna direct herstelde Ajax het evenwicht: Razvan Marin kreeg het echter voor elkaar om de bal vanuit een zeer aantrekkelijke positie over het doel te jagen nadat Pasveer vlak daarvoor fenomenaal redding had gebracht op een poging van Ziyech.

Met het inbrengen van Noussair Mazraoui en Promes voor Marin en Ziyech probeerde Ten Hag zijn elftal een impuls te geven. De druk nam ook toe en het was Tadic die een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker zorgde. De Serviër werd aangespeeld door Van de Beek en passeerde Pasveer met een hard schot. Na een VAR-check (stond de doelpuntenmaker nu wel of niet buitenspel?) kon Tadic de felicitaties in ontvangst nemen.

Vanzelfsprekend nam Ajax geen genoegen met een 2-2 gelijkspel. Onder anderen Blind en de ongelukkig spelende Kasper Dolberg (die ook werd gewisseld voor David Neres) namen het Vitesse-doel zonder succes onder vuur. Ook met een man meer - nota bene Bazoer kreeg vijf minuten voor tijd zijn tweede gele kaart - bleef een derde Amsterdamse goal uit. Zo lijdt Ajax voor het derde jaar op rij puntenverlies tijdens de competitie-ouverture, na 2017 (Heracles Almelo, 2-1) en 2018 (Heracles Almelo, 1-1).

Ajax werkt nu toe naar het treffen met PAOK Saloniki in de derde voorronde van de Champions League van dinsdag. De aftrap in Griekenland is om 19.00 uur. Tijdens de tweede speelronde van de Eredivisie stuit de landskampioen volgende week zaterdag in eigen huis op FC Emmen. Vitesse gaat diezelfde dag op bezoek bij Willem II.

Na Vitesse - Ajax spraken we met Daley Blind.
'Ajax ging erg slecht om met de speelwijze van Vitesse'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.