Ajax laatste jaren heer en meester in derby, clean sheet-koning PSV

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zondag gaat de titelrace verder. PSV gaat op bezoek bij VVV-Venlo en Ajax reist af naar Alkmaar voor een confrontatie tegen AZ.

Ajax laatste jaren heer en meester in derby, clean sheet-koning PSV

VVV-Venlo - PSV

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

• Volgens een voetbalcliché is het tweede jaar na een promotie altijd het meest lastig. VVV-Venlo spot dit seizoen met deze ongeschreven wet. De Limburgers bivakkeren keurig in de middenmoot. Opponent PSV zette liefst twintig van de 25 Eredivisie-duels in winst om, maar voelt de hete adem van Ajax in de nek.

• Johnatan Opoku maakte liefst drie doelpunten in zijn laatste vier Eredivisie-duels, waaronder vorige week de winnende 1-0 tegen Excelsior. In de 35 wedstrijden die de aanvaller daarvóór afwerkte in de hoogste afdeling kwam hij tot slechts twee treffers.

Tijdens de vorige speelronde rekende VVV-Venlo af met Excelsior.

• Door zijn treffer tegen NAC Breda ging Luuk de Jong vorige week Marco van Basten en Martin van Geel voorbij op de eeuwige topscorerslijst van de Eredivisie. De PSV-aanvaller bezet nu met 128 treffers alleen de 24ste plaats op deze rangschikking.

• Dit Eredivisie-seizoen realiseerde PSV al dertien clean sheets, nog maar eentje minder dan in de volledige voorbije jaargang.

PSV won vorige week voor eigen publiek van NAC Breda.

VVV-Venlo hield dit Eredivisie-seizoen al vijf keer de nul in thuisduels. Acht seizoenen geleden kregen de Limburgers dat voor het laatst voor elkaar.

• De Jong staat dit seizoen al op 21 competitiedoelpunten, net zoveel als de topscorers van de voorbije twee seizoenen. In 2016/17 pakte Nicolai Jørgensen deze titel en in 2017/18 was de eer voor Alireza Jahanbakhsh.

'Dumfries verdient juist complimenten, geen fluitconcerten'

Historie

• Voor de 22ste keer gaat PSV in het kader van de Eredivisie op bezoek bij VVV-Venlo. De Limburgers triomfeerden slechts twee keer, de Eindhovenaren veroverden liefst veertien keer de volle buit.

• In het seizoen 2012/13 haalde PSV met liefst 0-6 uit op bezoek bij VVV-Venlo. Jürgen Locadia maakte toen zijn debuut bij de Brabanders en liet meteen een hattrick aantekenen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - PSV:

Seizoen Uitslag
2009/10 2-4
2010/11 0-3
2011/12 3-3
2012/13 0-6
2017/18 2-5

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ - Ajax

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Er staat nogal wat op het spel in Alkmaar. Ajax kan zich in de zinderende titelrace met PSV geen misstap permitteren en AZ duelleert met Feyenoord om de derde plaats. De Alkmaarders presteren de afgelopen weken grillig na een superstart in 2019.

• We kunnen er niet omheen bij duels van AZ met een club uit de traditionele topdrie. De Alkmaarders wachten al ruim drie jaar op een zege op PSV, Ajax of Feyenoord. De laatste overwinning dateert van 24 januari 2016, op Feyenoord (4-2).

AZ speelde vorige week doelpuntloos gelijk bij PEC Zwolle.

Ajax is tot nu toe de enige Eredivisie-club die dit seizoen - in competitieverband - nog niet gelijkspeelde op vreemde bodem. De formatie van trainer Erik ten Hag won negen keer buitenshuis en ging drie keer onderuit.

Marco Bizot hield in 59 Eredivisie-duels al 24 keer de nul bij AZ. Van alle AZ-keepers behaalden alleen Sergio Romero (na 52 wedstrijden) en Rizah Meskovic (na 53 duels) binnen de zestig Eredivisie-optredens hun 25ste clean sheet.

Ajax zette woensdag PEC Zwolle moeizaam opzij in de veelbesproken inhaalwedstrijd.

• Voorlopig zijn AZ (één punt) en Ajax (zes punten) de clubs die het slechtst presteren in de onderlinge wedstrijden tussen de topvier van de ranglijst. Feyenoord pakte acht punten in de toppers, PSV zeven.

Calvin Stengs kwam in zijn laatste vier Eredivisie-wedstrijden niet tot een treffer of een assist. In de vier duels daarvoor leverde de AZ-aanvaller nog in totaal twee goals en twee assists.

Historie

• AZ - Ajax is een echte Eredivisie-klassieker. Alweer voor de 41ste keer wordt dit duel gespeeld in Alkmaar en de Amsterdammers hebben met 21 overwinningen en negen nederlagen een positieve balans.

Voor de Champions League-loting van vrijdag stond VI's Freek Jansen al stil bij het programma van Ajax in de Eredivisie.

• Ontmoetingen in Amsterdam meegerekend veroverde Ajax liefst negentien punten in de laatste zeven Eredivisie-wedstrijden tegen AZ. Het doelsaldo in die reeks is met 23-5 heel zwaar in het voordeel van de hoofdstedelingen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - Ajax:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-2
2014/15 1-3
2015/16 0-3
2016/17 2-2
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - ADO Den Haag

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Het verschil tussen FC Groningen en ADO Den Haag is slechts vier punten in het voordeel van de noorderlingen. Toch is het sentiment dat rond beide clubs hangt heel anders. FC Groningen is bezig aan een opmars, terwijl ADO Den Haag nog naar beneden moet kijken na een serie mindere resultaten.

Dit Eredivisie-seizoen noteerde FC Groningen vier doelpuntloze remises, al twee meer dan in de volledige voorbije competitie. Vorige week speelden de noorderlingen 0-0 tegen FC Utrecht.

• Nasser El Khayati had dit Eredivisie-seizoen een direct aandeel in liefst twintig goals van ADO Den Haag (veertien goals en zes assists). De laatste ADO-spelers die deze grens bereikten waren Wesley Verhoek en Dmitri Bulykin in het seizoen 2010/11. De Rus noteerde destijds 21 doelpunten en zes assists, de buitenspeler kwam tot zeven treffers en dertien assists.

FC Groningen speelde vorige week doelpuntloos gelijk tegen FC Utrecht.

FC Groningen liet in 2019 nog geen punt liggen in eigen huis. De vier thuisduels leverden evenveel overwinningen op. Ook in 1986 en 1991 presteerden de noorderlingen dit en werd de vijfde thuiswedstrijd na de jaarwisseling óók gewonnen.

• In de eerste 25 speelrondes kreeg ADO Den Haag liefst 51 tegengoals. Sinds de club in 2008 promoveerde naar de Eredivisie had de residentieclub alleen in het seizoen 2013/14 meer tegentreffers in dit stadium van de competitie (53).

ADO Den Haag leed vorige week voor eigen publiek een nederlaag tegen SC Heerenveen.

Historie

• FC Groningen heeft duidelijk de overhand in Eredivisie-thuisduels met ADO Den Haag. Zestien keer triomfeerde de Trots van het Noorden en slechts vijf keer hadden de bezoekers succes.

• Eerder dit seizoen werd het in Den Haag 1-0 voor ADO. Het was tevens de tweede Eredivisie-wedstrijd op rij tegen de residentieclub waarin FC Groningen niet scoorde. De ploeg speelde nooit drie opeenvolgende Eredivisie-wedstrijden tegen ADO zonder een treffer.

• In het seizoen 2006/07 haalde ADO Den Haag met liefst 2-5 uit bij FC Groningen. Met twee goals had Santi Kolk een belangrijk aandeel in de zege van de bezoekers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - ADO Den Haag:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-2
2014/15 1-1
2015/16 2-1
2016/17 2-1
2017/18 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Excelsior - PEC Zwolle

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Speelronde 26 wordt afgesloten met een heuse kelderkraker. Excelsior en PEC Zwolle staan allebei op 26 punten en zijn daarmee nog lang niet zeker van lijfsbehoud. De Blauwvingers verloren midweeks nipt bij Ajax in de veelbesproken inhaalwedstrijd.

• Vorige week verloor Excelsior met 1-0 bij VVV-Venlo. Het was al de negende Eredivisie-wedstrijd op rij waarin de Kralingers geen doel troffen in de eerste helft, de slechtste serie voor de club in bijna tien jaar.

• PEC Zwolle veroverde tot nu toe veertien punten in uitwedstrijden. Slechts zes clubs hadden bij de aftrap van dit Eredivisie-weekeinde meer punten veroverd buitenshuis.

PEC Zwolle verloor maar twee van de laatste acht Eredivisie-wedstrijden die de ploeg speelde in Rotterdam. De andere zes duels in de Maasstad mondden uit in drie zeges en drie gelijke spelen.

Na Ajax - PEC Zwolle spraken we met Pelle Clement.

• Bij aanvang van dit Eredivisie-weekeinde was Excelsior samen met De Graafschap de club met de minste treffers uit standaardsituaties, slechts zeven.

• PEC Zwolle begon flitsend onder Jaap Stam, maar wacht inmiddels al vijf Eredivisie-duels op een zege. In die serie pakte de KNVB-bekerwinnaar van 2014 slechts twee punten.

Historie

Excelsior - PEC Zwolle maakt pas voor de twaalfde keer deel uit van het Eredivisie-programma. Waar de thuisploeg drie keer zegevierde, hadden de bezoekers vijf keer succes.

• In het seizoen 2014/15 haalde PEC Zwolle met liefst 0-5 uit op bezoek bij Excelsior. Stef Nijland en Mustafa Saymak waren die dag beiden tweemaal trefzeker.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - PEC Zwolle:

Seizoen Uitslag
2003/04 0-1
2014/15 0-5
2015/16 2-2
2016/17 0-2
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.