Ajax laat wens Ten Hag uitkomen en vermorzelt Excelsior

Ajax heeft zondagmiddag op bezoek bij Excelsior zijn zesde Eredivisie-zege op rij geboekt. In tegenstelling tot in eerdere wedstrijden, werkten de Amsterdammers in Rotterdam wél aan hun doelsaldo.

Excelsior
Excelsior
1 - 7
Ajax
Ajax

Erik ten Hag sprak vrijdag zijn zorgen uit in aanloop naar het duel in Kralingen. De Ajax-coach voorspelde dat zijn ploeg na de midweekse Champions League-wedstrijd tegen Benfica 'heel diep zal moeten gaan' om in Rotterdam geen schade op te lopen. Desalniettemin voerde Ten Hag slechts één wijziging door: Kasper Dolberg keerde terug in de basis ten koste van David Neres.

Excelsior beet inderdaad van zich af in de openingsfase. De ploeg van trainer Adrie Poldervaart zocht waar het kon de aanval en kreeg ook mogelijkheden via Ryan Koolwijk en Elías Már Ómarsson. Aan de andere kant werd Ajax ook gevaarlijk en na een half uur was het raak. Dusan Tadic bediende Donny van de Beek met een slim balletje en de middenvelder schoof de bal onder keeper Sonny Stevens door: 0-1.

Op slag van rust deelden de bezoekers een tweede klap uit. Na een wel heel late charge van Hervé Matthys op de benen van Van de Beek kreeg Ajax een vrije trap op een kansrijke positie. Lasse Schöne ging achter de bal staan en krulde hem schitterend over de muur in de bovenhoek: 0-2. Het was alweer het elfde doelpunt uit een vrije trap van Schöne in dienst van de Amsterdammers.

In de rust bracht Ten Hag rechtsback Rasmus Kristensen in de ploeg voor Noussair Mazraoui, die met wat lichtje pijntjes kampte. Binnen drie minuten toonde de Deen zijn waarde. Na een uitstekende crosspass van Daley Blind gaf Kristensen de bal perfect voor bij de tweede paal, waar Van de Beek zijn tweede treffer van de middag binnenwerkte: 0-3.

De wedstrijd leek daarmee al vroeg gespeeld, maar Excelsior gaf zich nog niet gewonnen. Ajax liet de teugels ietwat vieren en betaalde daar in de 52ste minuut de prijs voor. Matthijs de Ligt liet zich wel heel eenvoudig aftroeven aan de zijlijn door Ómarsson, die Ali Messaoud helemaal vrij voor de keeper zette. De middenvelder faalde niet en kreeg even later zelfs een kans op de 2-3, maar zijn volley ging net over.

Waar onder anderen Ten Hag en Frenkie de Jong hun frustraties uitspraken dat Ajax verzuimde aan het doelsaldo te werken tegen Willem II, gebeurde dat in Rotterdam uiteindelijk wel. Na goed werk van Nicolás Tagliafico kwam de bal bij Van de Beek, die met een vernuftig hakje Kasper Dolberg aanspeelde. Voor de Deen was het vervolgens een koud kunstje om vijfde Eredivisie-treffer van het seizoen te maken: 1-4.

In de 71ste minuut ging het weer mis bij de gastheren. Tadic gaf de bal voor en Jerdy Schouten kopte de bal ongelukkig langs zijn eigen doelman: 1-5. Invaller Klaas Jan Huntelaar raakte een kwartier voor tijd de paal, maar even later werd het alsnog 1-6. Hakim Ziyech kon vrij uithalen en schoot de bal in de verre hoek. Neres liet in de 87ste minuut op aangeven van Ziyech ook nog de 1-7 aantekenen.

Door de overwinning in het Van Donge & De Roo Stadion loopt Ajax drie doelpunten in op PSV. De Eindhovenaren wonnen zondag met 1-4 van De Graafschap. Het verschil in punten blijft vijf. Excelsior blijft steken op de veertiende plaats.