Ajax laat kans op koppositie liggen in krankzinnige wedstrijd

Reacties

Ajax heeft zondag verzuimd na bijna duizend dagen de koppositie in de Eredivisie te heroveren. In een uiterst aantrekkelijk duel, dat voor veel gespreksstof zal zorgen, speelden de Amsterdammers gelijk tegen SC Heerenveen. Ajax blijft zo op twee punten volgen van PSV.

Ajax laat kans op koppositie liggen in krankzinnige wedstrijd
Ajax
Ajax
4 - 4
sc Heerenveen
sc Heerenveen

Ajax ving zijn eerste officiële wedstrijd van 2019 aan in de wetenschap dat een zege de koppositie zou betekenen door het puntenverlies dat PSV eerder op de middag leed op bezoek bij FC Emmen (2-2). Een plek die de Amsterdammers in de seizoenen 2016/17, 2017/18 en in de eerste helft van 2018/19 geen moment bekleedden.

De ploeg van Erik ten Hag moest het stellen zonder Andre Onana en Nicolás Tagliafico. De Kameroener, die op het laatste moment afhaakte, werd vervangen door Kostas Lamprou. Daley Sinkgraven nam de honneurs voor de Argentijn waar. Bij SC Heerenveen vierde Stijn Schaars na een lange periode van blessureleed zijn rentree in een officieel duel.

Ajax nam zoals verwacht het initiatief in de Johan Cruijff Arena en sloeg bij de eerste de beste kans toe. Bij een korte corner was de organisatie bij SC Heerenveen ineens helemaal weg, waardoor de vogelvrije Dusan Tadic de bal van dichtbij kon binnenschieten. Lang genoot Ajax niet van de virtuele koppositie: Sam Lammers bekroonde een sterke actie met een doeltreffend schot in de verre hoek. Aan de treffer ging zwak uitverdedigen van de thuisploeg vooraf.

Sam Lammers was op dreef in de Johan Cruijff Arena.
Sam Lammers was op dreef in de Johan Cruijff Arena.

Het was opnieuw Tadic die de thuisploeg op voorsprong hielp. Op aangeven van Hakim Ziyech stiftte de Serviër zeer fraai raak. Ajax speelde niet eens heel overtuigend, maar maakte er na een half uur toch 3-1 van. Schaars werkte een vrije trap van Lasse Schöne matig weg, waarna een merkwaardige situatie ontstond met hoofdrollen voor Matthijs de Ligt en de mistastende Warner Hahn. Uiteindelijk belandde de bal via Pelle van Amersfoort in het doel van de Friezen.

Zo toonde Ajax zich uiterst effectief in de eerste helft, los van een moment vlak voor rust. Tadic zag namelijk een strafschop worden gekeerd door Hahn en verzuimde zo zijn hattrick te completeren. Het was Lucas Woudenberg die de penalty had veroorzaakt door Donny van de Beek vast te houden.

Ajax leed voor de onderbreking al opvallend veel balverlies en na opnieuw zo'n slordigheidje na de pauze kon Lammers zomaar oprukken en - omdat geen van de verdedigers ingreep - vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen. De 3-2 gaf het op uitbraken loerende SC Heerenveen extra moed en na 56 minuten stond het plots opnieuw gelijk. Deze keer fungeerde Lammers als aangever. De spits lanceerde Mitchell van Bergen, die Daley Sinkgraven van zich afschudde en met een schuiver Lamprou passeerde. Sinkgraven moest zich niet veel later met een blessure laten vervangen door Rasmus Kristensen.

Kasper Dolberg werd in de 79ste minuut vervangen door Klaas Jan Huntelaar.
Kasper Dolberg werd in de 79ste minuut vervangen door Klaas Jan Huntelaar.

Ondertussen had Ajax de druk al flink opgevoerd. De Amsterdammers kregen echter te maken met Hahn, die in een tijdsbestek van enkele seconden uitmuntend redde op inzetten van Kasper Dolberg en Schöne. De keeper kende de paal bovendien als bondgenoot: een vrije trap van Hakim Ziyech spatte op het aluminium uiteen. Ook SC Heerenveen was meermaals zeer dreigend, al was het maar omdat Ajax steeds meer ruimte ging weggeven.

Dubieus moment
Een klein kwartier voor tijd kwam de thuisploeg heel goed weg. Lamprou loste een inzet van Arber Zeneli, waarna de keeper de op een rebound azende Lammers leek te raken. Serdar Gözübüyük legde de bal echter niet op de stip, ook niet na het zien van de beelden. Het opgeluchte Ajax leek SC Heerenveen in de 83ste minuut alsnog op de knieën te krijgen. Klaas Jan Huntelaar, in de ploeg gekomen voor Dolberg, schoot raak nadat Kik Pierie onder de bal door ging. Het was Tadic die de assist leverde.

SC Heerenveen slaagde er echter nogmaals in terug te komen, hetgeen helemaal paste in het beeld van de krankzinnige wedstrijd. Pierie tikte in de blessuretijd van dichtbij binnen en zorgde daarmee voor de 4-4. Zeneli had zelfs nog voor de 4-5 kunnen zorgen, maar werd gestuit door Lamprou. Ook Ajax was nog dicht bij de winnende treffer in het memorabele duel. Donderdag treffen beide clubs elkaar opnieuw in de kwartfinale van het KNVB-bekertoernooi.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
5
Vitesse
34
14
11
9
70-51
+19
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
'Ondermaats Ajax komt door niet gegeven penalty nog goed weg'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.