Ajax krijgt in Madrileense derby volgend bewijs van wederopstanding Real

Reacties

Real Madrid heeft zijn opmars in La Liga knap vervolgd met een overwinning in de derby tegen Atlético. Een halve week voor de eerste Champions League-ontmoeting met Ajax werd overtuigend gewonnen in het hol van de leeuw.

Ajax krijgt in Madrileense derby volgend bewijs van wederopstanding Real
Atlético Madrid
Atlético Madrid
1 - 3
Real Madrid
Real Madrid

Door vier zeges op rij in de competitie wist Real dat het zaterdagmiddag mogelijk was om Atlético voorbij te streven op de ranglijst. Santiago Solari zag de puzzel de laatste weken op zijn plek vallen en verraste niet met de gekozen opstelling. Voorin werd Karim Benzema geflankeerd door Vinícius Júnior en Lucas Vázquez, net als afgelopen woensdag op bezoek bij Barcelona (1-1 voor de Copa del Rey). Zo was er opnieuw geen plek voor Marco Asensio en Gareth Bale. De al een tijd genegeerde Isco haakte voor de derby af met een rugblessure en een ander slachtoffer van de veranderingen bij Real zat zich te verbijten op de bank; Sergio Reguilón kreeg als linksback namelijk weer de voorkeur boven Marcelo.

Santiago Arias had bij Atlético de zware taak om Vinícius af te stoppen. De linksbuiten van Real was in de eerste helft met afstand de gevaarlijkste speler in het Wanda Metropolitano. In een evenwichtige openingsfase deed de Braziliaan de Atlético-defensie al een paar keer wankelen. Toch viel de 0-1 niet uit een actie van de smaakmaker, maar uit een standaardsituatie. Bij een corner van de bezoekers werd Casemiro uit het oog verloren door de overdreven focus op Sergio Ramos, die bij een luchtduel tegenstand kreeg van vier Atlético-spelers. Uit dat duel kwam de bal wat fortuinlijk bij Casemiro, die Jan Oblak klopte met een omhaal: 0-1.

Net als woensdag tegen Barcelona was Real in de eerste helft dominant, maar dat maakte het elftal ook kwetsbaar tegen een goede counterploeg als Atlético. Met de Real-verdedigers bij de middenlijn raakte Vinícius in de 25ste minuut de bal kwijt aan Ángel Correa. Er werd razendsnel geschakeld. Correa lanceerde Antoine Griezmann met een afgemeten steekpass in de ruimte achter de verdediging. Ramos appelleerde voor buitenspel, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Griezmann klopte Thibaut Courtois door de bal door de benen van de Belg met een Atlético-verleden te schuiven. Door de VAR werd de aanval uitvoerig teruggekeken en geoordeeld dat Ramos buitenspel ophief.

De VAR kreeg een hoofdrol bij de derby. Vlak voor rust werd opnieuw een beroep gedaan op de video-assistent, toen José María Giménez op de grens van het strafschopgebied Vinícius neerhaalde na een fout van Arias. De charge werd buiten het zestienmetergebied ingezet, maar de overtreding was er binnen. Ramos benutte de strafschop feilloos: 1-2. Voor het eerst sinds de verhuizing incasseerde Atlético twee goals in de eerste helft.

De 0-1 was voor Casemiro zijn tweede competitiegoal van het seizoen.
De 0-1 was voor Casemiro zijn tweede competitiegoal van het seizoen.

De tussenbalans halverwege moet Solari tevreden hebben gestemd. Atlético was op dat ene moment met Griezmann na goed afgestopt en Álvaro Morata was tegen zijn oude club bijvoorbeeld nog amper in het stuk voorgekomen. Dat veranderde na rust. Morata ontsnapte aan de bewaking bij een dieptepass van Giménez. De dubbele overloper (jeugdspeler van Atlético, spits van Real en nu terug bij Atlético) controleerde de bal geweldig en de lob waarmee hij Courtois klopte was minstens zo goed. Alleen werd na inmenging van de VAR geconstateerd dat de Spanjaard buitenspel stond, waardoor de 2-2 niet doorging.

Een fase zonder grote kansen brak aan. Beide trainers probeerden met wissels het verschil te maken. Bale viel in voor Vinícius, die zeer waarschijnlijk zal starten in Amsterdam. Bij Atlético liet Simeone met Vitolo en Rodri twee middenvelders invallen en hij bracht als startsein voor het slotoffensief twintig minuten voor tijd Nikola Kalinic voor Morata. Enkele minuten later viel de beslissing al, in het voordeel van Real. Arias was uit positie bij een snelle tegenaanval van Real en Luka Modric bracht de als linksbuiten spelende Bale in stelling. De Welshman rondde koeltjes af met een schot in de verre hoek: 1-3.

Als dat nog niet de beslissende dreun was voor Atlético, dan was de rode kaart voor Thomas Partey even later dat wel. Voor een overtreding op Toni Kroos kreeg hij zijn tweede gele prent. Real kwam niet meer in de problemen tegen het tiental en zal vol vertrouwen naar Amsterdam vertrekken voor de heenwedstrijd in de achtste finale van de Champions League. De laatste nederlaag dateert van 16 januari. Sindsdien werd zes keer gewonnen en alleen tegen Barça gelijkgespeeld. In de competitie bedraagt de achterstand op de Catalanse koploper nog maar vijf punten.

LaLiga

Stand LaLiga 2018/2019

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Barcelona
38
26
9
3
90-36
+54
87
2
Atlético Madrid
38
22
10
6
55-29
+26
76
3
Real Madrid
38
21
5
12
63-46
+17
68
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Lees hieronder de tactische analyse van VI's Pieter Zwart.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.