Ajax koploper: meeste speelminuten voor zelfopgeleide spelers

Reacties

Ajax geeft in de Eredivisie de meeste speeltijd aan zelfopgeleide spelers. Dat blijkt uit onderzoek van CIES, een internationaal centrum voor sportwetenschappen.

Ajax koploper: meeste speelminuten voor zelfopgeleide spelers
© Pro Shots

Het gaat hier om spelers die minimaal drie jaar tussen hun vijftiende en 21ste bij de club hebben gezeten. 39,6 procent van alle speelminuten gingen naar spelers uit die categorie bij Ajax, verdeeld over negen spelers. Hun gemiddelde leeftijd was 22,8 jaar. Onder anderen Jurriën Timber, Davy Klaassen, Kenneth Taylor en Devyne Rensch zorgen voor een belangrijk aandeel.

Ajax wordt op slechts een paar procent afstand (36,4) gevolgd door NEC. Feyenoord is derde (29) en PSV derde (28,5 procent). De enige club die helemaal geen zelfopgeleide spelers opstelde uit de eerder genoemde categorie, is Fortuna Sittard. Go Ahead, Sparta (0,1) en FC Emmen (0,2) doen het wat dat betreft niet veel beter.

In Europa bezit het Slowaakse MSK Zilina het hoogste percentage van alle clubs in de hoogste divisies: 73,3 procent. In de topvijfcompetities is dat Athletic Club met 56,6 procent.

Alle cijfers zijn hier verzameld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.