Ajax in De Kuip ruim langs Feyenoord in roodgekleurde mini-Klassieker

Ajax Onder-19 heeft zaterdag de ontmoeting met Feyenoord Onder-19 naar zich toegetrokken. Feyenoord was voor rust een stuk sterker, maar een eigen doelpunt van Sem Valk leidde een zege in voor de Amsterdamse talenten (0-3).

Ajax zakte de voorbije wedstrijden wat weg uit de top van de ranglijst, na een gelijkspel tegen AZ en een nederlaag tegen FC Groningen. Feyenoord boekte daarentegen zeges op SC Heerenveen en ADO Den Haag en hoopte die goede lijn zaterdag door te trekken in eigen huis.

De Rotterdammers speelden voor rust prima en hadden Ajax in de tang. Na achttien minuten was Noah Naujoks dicht bij de openingstreffer, maar Ajax-doelman Calvin Raatsie bracht redding op zijn kopbal. Ook de volgende kans was voor Feyenoord: Wouter Burger maakte zich los van zijn tegenstander en schoot vanuit de draai fraai op doel, maar zag zijn schot uiteenspatten op de lat.

Op basis van de eerste helft had Feyenoord het nodige vertrouwen voor het tweede bedrijf. Na iets meer dan een uur kwam het elftal van trainer Dirk Kuijt echter ongelukkig op achterstand. Na een voorzet vanaf de linkerkant zette Valk te vroeg zijn voet tegen de bal en passeerde hij keeper Joey Koorevaar.

Die treffer gaf Ajax vleugels. Ruim een kwartier voor tijd zette invaller Tunahan Tasci een aanval op, waarna hij de bal terug ontving en het afmaakte met een schot in de hoek. Uit vreugde trok Tasci daarna zijn shirt uit, maar die actie kostte hem zijn tweede gele kaart en daarmee de wedstrijd.

Veel voordeel verkreeg Feyenoord niet uit de manmeersituatie. Kort na de 0-2 schoot Naci Ünüvar namelijk van net buiten het zestienmetergebied binnen in de verre hoek. Met zijn zesde doelpunt van het seizoen brak hij het laatste verzet van de Rotterdammers.

In de slotfase trok scheidsrechter Sander Huijs nog rode kaarten na een opstootje tussen de talenten. Zowel Ajacied Max de Waal als Feyenoorder Burger (tweede geel) moest er daarbij voortijdig af.