Ajax klaar in Europa League na teleurstellende avond in Rome

Ajax is er donderdag niet in geslaagd om de halve finale van de Europa League te bereiken. De ploeg van Erik ten Hag kwam dankzij een goal van Brian Brobbey weliswaar op voorsprong tegen AS Roma, maar zag het tweede doelpunt dat het zo hard nodig had afgekeurd worden door de VAR. Edin Dzeko zorgde er uiteindelijk voor dat Ajax het toernooi met een gelijkspel als afscheidsboodschap verlaat.

AS Roma
AS Roma
1 - 1
Ajax
Ajax

De missie voor Ajax was na de 1-2 thuisnederlaag van vorige week duidelijk: er moest minstens twee keer gescoord worden in het Stadio Olimpico om in leven te blijven. Omdat de ploeg van Ten Hag in de heenwedstrijd behoorlijk wat kansen had gekregen, leefde de hoop dat dit voor de return mogelijk moest zijn. De eerste helft verliep echter bijzonder teleurstellend. Ajax had weliswaar veel balbezit, maar wist nauwelijks tot kansen te komen. Alleen Davy Klaassen (na balverlies van Roma-doelman Pau López) en Dusan Tadic (op aangeven van Devyne Rensch-vervanger Sean Klaiber) zorgden voor serieus gevaar. De openingstreffer zat er niet in.

Na het geblesseerd uitvallen van Klaiber gebeurde er lange tijd vrijwel niets en dus zag Ten Hag dat er voor de tweede helft iets veranderd moest worden. De coach bracht Brobbey voor Antony en de invaller brak de wedstrijd al binnen vier minuten na zijn entree open. Brobbey werd met een geweldige pass de diepte in gestuurd door Perr Schuurs, die in de ploeg was gekomen voor Klaiber, en wipte de bal langs López. Voor Brobbey betekende het al zijn derde goal in de Europa League en de hoop van de Amsterdammers op een comeback groeide direct enorm.

Niet veel later leek Ajax op 0-2 te komen. Brobbey kreeg de bal opnieuw voor zijn voeten, dwong López met een hard schot tot een redding en zag Tadic uit de rebound binnenschieten. Op het eerste oog leek het een zuiver doelpunt, maar in de opbouw bleek Tagliafico een overtreding te hebben gemaakt op Henrikh Mkhitaryan. De VAR constateerde dat en riep scheidsrechter Anthony Taylor naar het scherm. De leidsman moest Ajax hierna teleurstellen: géén 0-2.

De bezoekers moesten het opnieuw proberen en kregen ook nu weer veelvuldig de bal in het bezit. Na de afgekeurde goal van Tadic werd er echter geen kans meer gecreëerd. Roma, met Rick Karsdorp de gehele wedstrijd als wingback op het veld, verdedigde goed en kwam met een fortuinlijk doelpunt op gelijke hoogte. De voorzet van Riccardo Calafiori werd van richting veranderd en belandde zo voor de voeten van Dzeko, die de onder de lat teruggekeerde Maarten Stekelenburg van dichtbij kansloos liet.

De opdracht van Ajax bleef na deze gelijkmaker onveranderd: er moest nog altijd een keer gescoord worden om met het hoofd boven water te blijven. De Amsterdammers slaagden er echter niet in om door de Romeinse muur te breken en dus zat dit doelpunt er in de laatste twintig minuten eigenlijk geen moment in. Roma gaat door naar de laatste vier in de Europa League; voor Ajax rest de strijd om de nationale prijzen. De ploeg van Ten Hag neemt het aankomende zondag in de bekerfinale in De Kuip op tegen Vitesse en hoopt volgende week tegen AZ kampioen te kunnen worden.