Ajax kan productie Bosz-seizoen al overtreffen, Berghuis jaagt op Kuijt

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. De dertigste speelronde wordt zondag afgesloten met het duel tussen Ajax en Heracles Almelo. Eerder op de dag fungeert FC Twente als gastheer van Feyenoord en bestrijden SC Heerenveen en FC Groningen elkaar in de Derby van het Noorden.

Ajax kan productie Bosz-seizoen al overtreffen, Berghuis jaagt op Kuijt

FC TWENTE - FEYENOORD

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie
Laatste 5 duels FC Twente: 3 punten
Laatste 5 duels Feyenoord: 9 punten

ACTUEEL

• Nog vijf Eredivisie-duels heeft FC Twente om van de laatste plaats af te komen. De Tukkers pakten vorige week zondag, in het uitduel met VVV-Venlo, een punt door met 0-0 gelijk te spelen. Feyenoord tracht in aanloop naar de KNVB-bekerfinale van over twee weken in elk geval de vierde plaats veilig te stellen; de voorsprong op FC Utrecht bedraagt drie punten.

• Dat FC Twente op de laatste plaats staat, ligt voor een deel aan het gebrek aan doelpunten. Slechts 10,5 procent van de schoten resulteert in een treffer, samen met medelaagvlieger Sparta Rotterdam het laagste percentage in de Eredivisie na 29 speelrondes.

FC Twente sprokkelde vorige week een punt bij VVV-Venlo.

Bij Feyenoord is Steven Berghuis al weken in vorm. Sinds de wedstrijd tegen Excelsior van vorige week is de aanvaller de eerste Feyenoorder met minstens twaalf goals en twaalf assists in een Eredivisie-seizoen sinds Dirk Kuijt in 2005/06 (22 doelpunten en zestien assists).

• FC Twente kwam in zijn laatste drie Eredivisie-thuiswedstrijden niet verder dan een remise. De laatste keer dat de Tukkers vier keer achtereen voor eigen publiek gelijkspeelden was in 2001.

Een razendsnelle vooruitblik op FC Twente - Feyenoord.

• Feyenoord is de laatste weken op dreef. De Rotterdammers kwamen in de afgelopen drie Eredivisie-duels tot drie zeges en elf doelpunten, net zoveel als in de eerste negen competitiewedstrijden na de winterstop.

Feyenoord had vorige week geen kind aan Excelsior.

• FC Twente-speler Thomas Lam maakte dit seizoen de meeste overtredingen: liefst 66. Afgelopen seizoen 'won' Bryan Linssen dit klassement met 68 overtredingen.

HISTORIE

 Met 51 eerdere edities is FC Twente - Feyenoord met recht een Eredivisie-klassieker. De Tukkers boekten veertien zeges en moesten zestien keer alle punten aan Feyenoord laten. 21 ontmoetingen leverden geen winnaar op.

• In het seizoen 1980/81 eindigde dit duel in een 3-7 (!) zege voor Feyenoord. De Tukkers koesterden nota bene een 3-0 voorsprong. Johnny Jacobsen maakte die dag een hattrick voor de bezoekers.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen FC Twente - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2012/13 3-0
2013/14 2-2
2014/15 0-0
2015/16 0-1
2016/17 0-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC HEERENVEEN - FC GRONINGEN

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel
Laatste 5 duels SC Heerenveen: 7 punten
Laatste 5 duels FC Groningen: 5 punten

ACTUEEL

• SC Heerenveen zette afgelopen week Heracles Almelo opzij, waarmee de Friezen goede zaken deden met het oog op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Voor FC Groningen is het zaak om zich definitief veilig te spelen; met name Roda JC Kerkrade nadert snel.

Tijdens de vorige speelronde rekende SC Heerenveen af met Heracles Almelo.

FC Groningen zegevierde in slechts één van de laatste zes Eredivisie-wedstrijden waarin de ploeg op een 1-0 voorsprong kwam. Vorige week gaven de noorderlingen tegen Ajax een dergelijke marge uit handen.

• In totaal verloren de noorderlingen deze Eredivisie-jaargang al zeven punten door tegengoals na de 85ste minuut, het hoogste aantal van alle clubs.

SC Heerenveen kan de rest van dit seizoen niet meer beschikken over Stijn Schaars, die woensdag tijdens de training een zware blessure opliep. Ook voor Martin Ødegaard zit het seizoen er waarschijnlijk op.

• In het Abe Lenstra Stadion probeert FC Groningen een einde te maken aan een beroerde serie. De noorderlingen wonnen hun laatste acht uitduels niet, de slechtste reeks sinds 2011/12 (negen achtereenvolgende uitwedstrijden zonder triomf).

FC Groningen boog vorige week pas in de slotfase het hoofd voor Ajax.

HISTORIE

• FC Groningen jaagt zondagmiddag op zijn vijfde Eredivisie-zege bij SC Heerenveen. De Friezen staan op zestien overwinningen en tot nu toe eindigden slechts drie edities van SC Heerenveen - FC Groningen onbeslist.

• De eerste Eredivisie-editie van SC Heerenveen - FC Groningen werd gespeeld in het seizoen 1990/91. De Friezen trokken met 4-2 aan het langste eind, mede door een treffer van René van der Gijp.

Seizoen Uitslag
2012/13 3-0
2013/14 4-2
2014/15 3-1
2015/16 1-2
2016/17 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AJAX - HERACLES ALMELO

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis
Laatste 5 duels Ajax: 10 punten
Laatste 5 duels Heracles Almelo: 10 punten

ACTUEEL

• Ajax ontsnapte vorige week bij FC Groningen en hield PSV daarmee nog enigszins in het vizier. Tegenstander Heracles Almelo bivakkeert in de middenmoot en maakt nog altijd kans op een optreden in de play-offs om Europees voetbal.

Hakim Ziyech verzorgde in het duel met FC Groningen de assist op de 1-1 van Justin Kluivert en werd daarmee de eerste Ajacied met minimaal twaalf assists in een Eredivisie-seizoen sinds Christian Eriksen in 2013/14.

• Vorige week tegen SC Heerenveen kwam Brahim Darri eindelijk weer eens tot scoren namens Heracles Almelo. Zijn laatste Eredivisie-goal dateerde van 6 november 2016.

Heracles Almelo won tijdens de eerste speeldag van Ajax. De club uit Overijssel kan voor de tweede keer in de historie (na 1964/65) beide competitieduels met de Amsterdammers in dezelfde jaargang in winst omzetten.

Een razendsnelle vooruitblik op Ajax - Heracles Almelo.

• Bij de volgende goal overtreft Ajax al de productie van het afgelopen Eredivisie-seizoen. Destijds stokte de teller op 79 treffers.

• In zijn acht Eredivisie-ontmoetingen met Heracles Almelo liet Klaas-Jan Huntelaar liefst acht treffers aantekenen. Alleen Jeremain Lens (tien goals) en Afonso Alves (negen doelpunten) scoorden vaker tegen de Heraclieden.

'De missie van Huntelaar is om met Ajax kampioen te worden'

HISTORIE

• Van de vorige zeventien Eredivisie-thuisduels met Heracles Almelo won Ajax er liefst dertien. De ploeg uit Overijssel was eenmaal succesvol en veroverde daarnaast nog drie keer een punt.

• Twee seizoenen terug liep Ajax voor het laatst in eigen huis averij op tegen Heracles Almelo. Tijdens een midweekse speelronde bleven de Amsterdammers steken op een doelpuntloos gelijkspel.

Seizoen Uitslag
2012/13 4-0
2013/14 3-0
2014/15 2-1
2015/16 0-0
2016/17 4-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.