Ajax kan legendarische reeks uit jaren negentig evenaren

Reacties

Als Ajax woensdagavond wint van Olympique Nice in de derde voorronde van de Champions League evenaart het een zegereeks uit de succesvolle periode in de jaren negentig. De verliezend finalist van de Europa League heeft al zeven Europese thuiswedstrijden op rij gewonnen.

Ajax kan legendarische reeks uit jaren negentig evenaren

Die reeks startte op 29 september, toen Ajax in de groepsfase van de Europa League te sterk was voor Standard Luik (1-0). Daarna vervolgde de ploeg van trainer Peter Bosz zijn Europese triomftocht met overwinningen in De Arena op Celta de Vigo (3-2), Panathinaikos (2-0) en tijdens de knock-outfase Legia Warschau (1-0), FC Kopenhagen (2-0), Schalke (2-0) en Olympique Lyon (4-1, foto).

Daarin zit meteen het grootste verschil met de successerie die het legendarische elftal van Louis van Gaal in de jaren negentig neerzette. Destijds won Ajax tussen september 1994 en maart 1996 zeven thuiswedstrijden in de Champions League, die het in mei 1995 won, en versloeg het in het Olympisch Stadion ook nog Real Zaragoza (4-0) in de strijd om de Europese Super Cup.

Ajax hoopt op Arena-factor bij weerzien met Nice.

Het rijtje clubs waarmee Ajax afrekende is indrukwekkend. Met name de zeges op AC Milan (2-0, geen onderdeel van de zegereeks), Bayern München (5-2), Real Madrid (1-0) en Borussia Dortmund (1-0) spreken nog altijd tot de verbeelding. In april 1996 won Panathinaikos in Amsterdam (0-1), maar door een knappe comeback in Griekenland (0-3) haalde Ajax opnieuw de finale (die het dit keer verloor).

Ruim twintig jaar later moet Ajax na de 1-1 in Nice winnen - of met 0-0 gelijkspelen - om kans te blijven maken op een ticket voor het CL-hoofdtoernooi. De laatste keer dat de Amsterdammers in dat verband een thuiswedstrijd wonnen dateert van december 2014 (4-0 tegen APOEL Nicosia). Daarna volgde een nederlaag (2-3, Rapid Wien) en twee gelijke spelen (1-1, PAOK Saloniki en FK Rostov) in de voorronden.

Edgar David, Marc Overmars (nummer 11), Jari Litmanen en Patrick Kluivert vieren een van de vijf doelpunten die Ajax in de halve finale van het CL-seizoen 1994/95 maakt tegen Bayern München.
Edgar David, Marc Overmars (nummer 11), Jari Litmanen en Patrick Kluivert vieren een van de vijf doelpunten die Ajax in de halve finale van het CL-seizoen 1994/95 maakt tegen Bayern München.

Als Ajax woensdag na bijna drie jaar eindelijk weer eens een thuiswedstrijd wint in het kader van de (voorronden van de) Champions League, is het overigens nog ver verwijderd van de beste thuisreeks ooit in de Europese historie. Die zette de club neer in de jaren zeventig, toen het 22 keer op rij won op eigen veld. Tussen 1969 en 1980 bleef Ajax toen 39 thuisduels ongeslagen (W37, G2).

Nouri
Voor Ajax is de wedstrijd tegen Nice het eerste officiële thuisduel van het nieuwe seizoen en sinds de tragische gebeurtenissen rond Abdelhak Nouri. Vooraf zal er dan ook worden stilgestaan bij de trieste situatie van de twintigjarige middenvelder, voor wie ook een speciale steunbetuiging is gemaakt op een van de vleugels van De Arena (zie tweet). Lees hier wat trainer Marcel Keizer over de wedstrijd had te zeggen.

Huidige zegereeksKaderReeks jaren negentigKader
Standard Luik (1-0)ELAEK Athene (2-0)CL
Celta de Vigo (3-2)ELHajduk Split (3-0)CL
Panathinaikos (2-0)ELBayern München (5-2)CL
Legia Warschau (1-0)ELReal Madrid (1-0)CL
FC Kopenhagen (2-0)ELGrasshoppers (3-0)CL
Schalke (2-0)ELFerencváros (4-0)CL
Olympique Lyon (4-1)ELReal Zaragoza (4-0)ESC
  Borussia Dortmund (1-0)CL
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.