Ajax kan einde maken aan droogte, Willem II aast op nieuwe 'Kuip-stunt'

Reacties

Willem II en Ajax strijden zondag om de eindzege in het KNVB-bekertoernooi. VI zet enkele feiten op een rij in de aanloop naar de clash in De Kuip.

Ajax kan einde maken aan droogte, Willem II aast op nieuwe 'Kuip-stunt'
Willem II
Willem II
0 - 4
Ajax
Ajax

Het is de vierde keer dat Willem II in de eindstrijd van het KNVB-bekertoernooi staat. In 1944 en 1963 triomfeerden De Tricolores, maar in 2005 ging de finale verloren tegen PSV. Ajax gaat zijn 25ste finale afwerken.

• Met achttien eindzeges is Ajax de recordhouder op de erelijst. Feyenoord volgt op plek twee met dertien bekers, voor PSV (negen stuks), AZ en Quick (beide vier eindzeges).

• Sinds 2000 wonnen liefst elf verschillende clubs de KNVB-beker: Roda JC Kerkrade, FC Twente, Ajax, FC Utrecht, PSV, Feyenoord, SC Heerenveen, AZ, PEC Zwolle, FC Groningen en Vitesse. Willem II kan dus voor een nog grotere variëteit aan winnaars zorgen.

Road to the final: zo gingen Ajax en Willem II op weg naar De Kuip

• Na 1.834 dagen van droogte kan Ajax weer eens een prijs pakken. De Amsterdammers veroverden in april 2014 met de landstitel hun voorlopig laatste trofee. De titel van Jong Ajax in de Eerste Divisie laten we buiten beschouwing.

Opmerkelijk is dat de meest trefzekere Willem II-spelers in dit KNVB-bekertoernooi thans niet meer voor de Tilburgers uitkomen. Dat zijn Donis Avdijaj, wiens contract is ontbonden, en Fran Sol, die is getransfereerd naar Dinamo Kiev.

• Sinds de winterstop is Alexander Isak dé smaakmaker bij Willem II. De Borussia Dortmund-huurling maakt gemiddeld eens in de 99 minuten een Eredivisie-doelpunt, waarmee hij alleen aan Sem Steijn, Klaas Jan Huntelaar, Paul Gladon en Donyell Malen voorrang hoeft te verlenen.

De route naar de finale:

Willem II Ajax
Eerste ronde FC Volendam (1-2) HVV Te Werve (0-7)
Tweede ronde Spakenburg (5-0) Go Ahead Eagles (3-0)
Achtste finale AFC (3-0) Roda JC Kerkrade (1-1)
Kwartfinale FC Twente (2-3) SC Heerenveen (3-1)
Halve finale AZ (1-1) Feyenoord (0-3)

• In de competitie rekende Ajax dit seizoen al twee keer af met Willem II. In de Johan Cruijff Arena eindigde het treffen in 2-0 en in Tilburg won de ploeg van Erik ten Hag onlangs met 1-4.

• Ajax speelde dit seizoen al twee keer in De Kuip. De Amsterdammers verloren in competitieverband met 6-2 van Feyenoord, maar zetten de Rotterdammers in de halve finale van het KNVB-toernooi opzij met 0-3. Willem II beleefde op 16 maart een prima 'Kuip-generale' door Feyenoord met 2-3 te verslaan.

Gezien Ajax' koppositie in de Eredivisie is het speculeren over een nationale dubbel in volle gang. De Amsterdammers kregen dat tot nu toe zeven keer voor elkaar, voor het laatst in 2002. De laatste club die in hetzelfde seizoen de landstitel en KNVB-veroverde, was PSV in 2005. Willem II was toen de tegenstander in de bekerfinale.

'Willem II heeft in bekerfinale rol die Ajax in Champions League vertolkt'

Zoals bekend is Ajax nog in de race voor de treble: de landstitel, de Champions League en dus de KNVB-beker. Verder maakt alleen Barcelona nog kans op een dergelijke trilogie. De Catalanen wonnen ook als laatste club zo'n treble, in 2015.

De winnaar van de KNVB-beker heeft het recht om in te stromen in de derde voorronde van het Europa League-toernooi, al neemt Ajax hoe dan ook deel aan de Champions League (voorronde of eindtoernooi, afhankelijk van of het dit seizoen het miljardenbal wint). Willem II was in het seizoen 2005/06 voor het laatst Europees actief. In de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi bleek AS Monaco een maatje te groot.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Analyse: hoe goed is Alexander Isak precies?
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Willem II
Meer over Willem II
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.