Ajax in de CL: bijna Expected Goal-koning en kampioen balveroveringen

Reacties

De groepsfase van de Champions League is halverwege. Ajax deed aanvallend van zich spreken, maar was juist op één onderdeel in defensief opzicht de nummer één op het hoogste Europese podium.

Ajax in de CL: bijna Expected Goal-koning en kampioen balveroveringen
© Pro Shots

Ajax presteert qua doelpunten beter dan mocht worden verwacht op basis van de Expected Goals. De Amsterdammers hadden kunnen rekenen op ruim acht goals, maar noteerden elf treffers in de wedstrijden tegen Sporting Portugal, Besiktas en Borussia Dortmund. Alleen Manchester City heeft een hogere Expected Goals-ratio.

Team Expected Goals
Manchester City 9,16
Ajax 8,78
Bayern München 8,68
Red Bull Salzburg 7,82
Liverpool 7,39
Villarreal 7,28
Real Madrid 6,94
Internazionale 5,78
Sporting Portugal 5,61
Juventus 5,52

De formatie van Erik ten Hag blijft met de elf treffers steken op de tweede plaats als het gaat om de meest productieve club in de groepsfase van de Champions League. Bayern München maakte er in de eerste drie duels één doelpunt meer dan de Amsterdammers, die met hun productie even goed scoorden als Manchester City en Liverpool.

De aanvalskracht komt ook terug in een andere statistiek. Er werden 217 aanvallen geturfd in de eerste drie ontmoetingen van dit seizoen op het miljardenbal. Alleen Real Madrid (227) en Chelsea (226) noteerden meer aanvallen. De Madrilenen creëerden als enige club ook meer kansen dan Ajax.

In defensief opzicht is er wel een onderdeel waarop de Amsterdammers leidend zijn. Geen enkele andere club kwam tot 151 balveroveringen. Daarvan vonden er 32 plaats in the final third, het meest aanvallende gedeelte van het veld. Het zegt veel over de hoge pressie die Ajax onder Ten Hag hanteert. Sébastien Haller is met zes balveroveringen ook daar het meest succesvol.

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.