Ajax houdt PSV op ruime afstand na zeer hectische slotfase

Reacties

PSV heeft de laatste strohalm in de titelstrijd niet kunnen pakken. De Eindhovenaren leken op weg naar een broodnodige zege op koploper Ajax, dat in een behoorlijk tumultueuze slotfase echter ontsnapte aan een nederlaag.

Ajax houdt PSV op ruime afstand na zeer hectische slotfase
© Pro Shots
PSV
PSV
1 - 1
Ajax
Ajax

In aanloop naar de kraker tegen Ajax werd PSV-trainer Roger Schmidt nog gevraagd naar het het verschil tussen zijn eigen ploeg en de Amsterdammers. 'Of zij beter zijn? Individueel zeker. Ze hebben zó veel meer budget. Als ze dan niet beter zouden zijn, dan klopt er iets niet', sprak de Duitser onder meer. 'Ajax heeft een heel hoog niveau en heel veel geld: zij konden in de winterstop een speler van 25 miljoen kopen', zo verwees hij naar spits Sébastien Haller.

Het was in de enerverende openingsfase van de topper echter niet de recordaankoop die voor het gevaar zorgde, de dreiging kwam juist van de Ajax-jonkies. Al na een halve minuut werd een schot van Ryan Gravenberch geblokt, kort daarna was de middenvelder betrokken bij een enorme kans. Hij bereikte Devyne Rensch met een steekpassje, de mee opgekomen rechtsback wipte de bal over de inglijdende PSV-keeper Yvon Mvogo heen. Het leverde echter geen goal op, mede omdat Jordan Teze de bal tegen zijn eigen doelpaal schoot. In de zevende minuut kreeg ook Jurriën Timber een grote kans, maar nadat hij met zevenmijlslaarzen oprukte richting het doel van Mvogo, produceerde hij een flinke mispeer.

IJzersterke fase
De Eindhovenaren (die het zonder de disciplinair geschorste Mohamed Ihattaren deden) kregen pas na een kwart wedstrijd de eerste kans, maar dat was meteen wel een behoorlijk grote. Na een missertje van de tóch fitte Daley Blind ging Denzel Dumfries ervandoor, maar hij stuitte op Maarten Stekelenburg. De PSV-captain werd daarbij gehinderd door Timber, maar zowel scheidsrechter Danny Makkelie als de VAR zag daar geen strafschop in. De kans voor Dumfries ging er dus weliswaar niet in, maar het was wél het startsein voor een ijzersterke fase van de thuisploeg.

Hét moment van de eerste helft: Eran Zahavi (nummer 7) krult een vrije trap binnen.
© Pro Shots
Hét moment van de eerste helft: Eran Zahavi (nummer 7) krult een vrije trap binnen.

Ajax werd na de goede openingsfase namelijk steeds slordiger, terwijl PSV beter ging voetballen en zo het heft stevig in handen nam. Dat werd vijf minuten voor de pauze beloond, toen Eran Zahavi twee van zijn specialiteiten (fraai scoren uit een vrije trap én een doelpunt maken tegen Ajax) toonde. Tijdens de eerdere 2-2 in Amsterdam maakte hij er al twee, terwijl hij afgelopen donderdag tegen Olympiakos nog liet zien dat hij met recht een vrijetrappenspecialist mag worden genoemd. Dit keer krulde hij de bal van een meter of achttien prachtig achter Stekelenburg: 1-0.

Met centrumverdediger Perr Schuurs als invaller voor Rensch (waardoor Timber naar rechtsback verhuisde) begon Ajax daarna ook in de tweede helft sterk. Na een hakje van Antony en een perfecte voorzet van Dusan Tadic hopte de helemaal vrijstaande Haller de bal naast. Door tien minuten na de hervatting ook Mohammed Kudus en David Neres te brengen (voor Antony en de tegenvallende Edson Álvarez) hoopte trainer Erik ten Hag het overwicht van zijn ploeg uit te buiten, maar de grootste kans was daarna voor PSV. Na een corner bleef de bal liggen bij Olivier Boscagli, maar zijn schot uit de draai werd goed gepakt door Stekelenburg.

Tumultueus slot
Bij beide ploegen begon de vermoeidheid langzaam maar zeker een rol te spelen, wat ook duidelijk te zien was. Een van de reservespelers die in de ploeg kwam door fysieke ongemakken bij een van zijn ploeggenoten, was jongeling Yorbe Vertessen. Het was ook de jonge Belg die de wedstrijd in de 78ste minuut leek te beslissen. Hij brak door, schoot de bal tegen Stekelenburg aan, maar kopte 'm in de rebound alsnog binnen. Voordat hij scoorde kreeg hij de bal echter tegen zijn arm aan, waardoor er een streep door de 2-0 ging.

Wat Ajax in de slotfase liet zien, had lange tijd maar weinig te maken met een slotoffensief. PSV hoefde eigenlijk geen moment bang te zijn voor een tegentreffer, ook niet na de entree van goudhaantje Brian Brobbey, die de laatste weken meerdere keren zeer sterk inviel namens de Amsterdammers. Toch ging het nog mis voor de thuisploeg. Bij een scrimmage hield Dumfries de bal (onbedoeld) met zijn arm uit het doel, waardoor de Amsterdammers een penalty kregen. Die werd zeer overtuigend benut door Tadic.

Na zijn goal zocht een woeste Tadic de confrontatie met Dumfries, waardoor het nog even zeer onvriendelijk werd binnen de lijnen, maar het bleef ook in de laatste seconden bij 1-1. Door dat resultaat heeft PSV nu veertien duels op rij niet gewonnen van Ajax, Feyenoord of AZ. Ook blijft het gat tussen beide ploegen zes punten in het voordeel van de Amsterdammers, die zelfs nog een wedstrijd minder gespeeld hebben. Dat is het inhaalduel met FC Utrecht, thuis.

'Ajax met gewonnen gelijkspel nog meer op titelkoers'
PSV Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

{"title":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","titleMobile":"Kies bij welkomstactie: wint Feyenoord of NEC de beker?","odd":"100.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:897b0283-8797-432c-9631-8a6f68fce3a8","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+).","textMobile":"TOTO pakt voor de finale om de TOTO KNVB Beker uit met een prachtige welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.