Ajax herdenkt 'onverzettelijke gigant' Hulshoff

Reacties

Ajax staat stil bij het overlijden van Barry Hulshoff. De oud-international overleed zondag op 73-jarige leeftijd.

Ajax herdenkt 'onverzettelijke gigant' Hulshoff
© Pro Shots

Voor het duel van Jong Ajax met NAC Breda zal maandag een minuut stilte in acht worden genomen. Ook zullen de beloftes met rouwbanden spelen. Dat zal ook het geval zijn bij alle andere Ajax-ploegen die deze week in actie komen.

Ajax 1 speelt donderdag in de Europa League tegen Getafe. Dan zal ook worden stilgestaan bij het overlijden van het boegbeeld, die 385 wedstrijden speelde in de hoofdmacht van de Amsterdamse club.

Zijn debuut maakte Hulshoff op 6 januari 1966. Trainer Rinus Michels gooide hem tegen Feyenoord voor de leeuwen. 'Ik hoorde 5 dagen van tevoren dat ik in de Klassieker zou debuteren', keek hij in 2015 op de clubwebsite terug op zijn eerste optreden. 'Je leeft naar zo'n eerste wedstrijd toe, maar als eenmaal is afgetrapt dan duurt het voor je gevoel slechts 10 minuten. De tijd vliegt voorbij. Maar het was zeker een fijn debuut. Al stond ik een week later gewoon weer in het tweede. Maar dat was niet erg; het hoorde bij het leerproces.'

© Pro Shots

Het bleek het begin van een rijke spelerscarrière die Hulshoff uiteindelijk in 1980 in het shirt van MVV afsloot. De verdediger, die door Ajax een gigant wordt genoemd, maakte deel uit van het gouden Ajax van de jaren zeventig, met de Europa Cup 1-successen in 1971, 1972 en 1973 en de Wereldbeker in 1972 als grootste prijzen.

Zes vaderlandse titels staan op het palmares van de onverzettelijke verdediger. 'Ik heb het altijd op mijn eigen manier gedaan. Op het moment dat ik er moest staan, stond ik er ook. Die mentaliteit heb ik altijd gehad. En één ding heeft me altijd gedreven: het spelletje is gewoon zo leuk. Dat is de basis. Helemaal als je wint. Achteraf was het goed genoeg om Europa Cups te winnen. Het is goed geweest.'

Na zijn actieve carrière werd Hulshoff trainer. In die hoedanigheid keerde hij in 1988 kortstondig terug bij Ajax. Met Spitz Kohn en Bobby Haarms nam hij de honneurs waar na het vertrek van Johan Cruijff.

© Pro Shots

'Het was een goed mens, een lieve jongen. Soms misschien te lief. Het is echt aangekomen bij Ajax', zei Mister Ajax Sjaak Swart bij FOX Sports. Hij speelde met Hulshoff in het Ajax dat in de jaren zeventig drie Europa Cups won. 'Hij woonde tegenover me. Toen ik hem als jeugdspeler bracht bij Ajax werd hij niet aangenomen. Even later was hij de beste van Europa. Ik ga hem absoluut missen. Ik vind het heel jong, 73.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Barry Hulshoff is een van de grootste spelers in de historie van Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.