Ajax heeft makkelijke dag tegen RKC ondanks VAR-hoofdrol

Reacties

Ajax heeft zondag op simpele wijze afgerekend met RKC Waalwijk. De Amsterdammers kwamen geen moment in de problemen, tijdens een duel dat tot vervelens toe stil werd gelegd door de VAR.

Ajax heeft makkelijke dag tegen RKC ondanks VAR-hoofdrol
© Pro Shots
Ajax
Ajax
3 - 0
RKC Waalwijk
RKC Waalwijk

Voor Ajax was het de eerste officiële thuiswedstrijd in het nieuwe seizoen, in de Johan Cruijff Arena maakte middenvelder Mohammed Kudus zijn debuut. Dat deed de middenvelder goed: hij werd op het einde uitgeroepen tot Man of the Match. Kudus verving Ryan Gravenberch, die niet wedstrijdfit was en dus niet bij de selectie zat. Het werd al vrij snel duidelijk dat dit een makkelijke dag zou worden voor Ajax. In de tiende minuut produceerde Dusan Tadic op behendige wijze de openingstreffer en vanaf dat moment kwam de thuisclub niet meer serieus in de problemen.

Enkele minuten na de openingsgoal volgde het eerste – en zeker niet het laatste – VAR-moment van de wedstrijd. Gelegenheidsspits Zakaria Labyad tikte binnen op aangeven van Antony, maar de goal werd afgekeurd. Voordat Ajax begon aan de aanval veroverde Lisandro Martínez de bal, maar daarbij beging de linksback een overtreding volgens de arbitrage.

Nog voor rust speelden scheidsrechter Bas Nijhuis en de VAR weer een hoofdrol bij een belangrijke beslissing. RKC-verdediger Melle Meulensteen kreeg de bal op zijn arm, maar na lang beraad werd er geen strafschop gegeven. Op dat moment stond Ajax al op een 2-0 voorsprong, Labyad kopte raak na een voorzet van Noussair Mazraoui.

De in juli overleden Wim Suurbier werd tijdens Ajax - RKC Waalwijk geëerd in Amsterdam.
© Pro Shots
De in juli overleden Wim Suurbier werd tijdens Ajax - RKC Waalwijk geëerd in Amsterdam.

Ook in de tweede helft hadden de VAR en Nijhuis genoeg te doen. Tien minuten in het tweede bedrijf werd opnieuw een goal van Ajax afgekeurd, ditmaal werd buitenspel geconstateerd in aanloop naar de goal. Het ging om millimeterwerk en dus was de VAR lang bezig met het besluit. In de 67ste minuut meldde Nijhuis zich weer aan de zijlijn, ditmaal om een actie van RKC-verdediger Luuk Wouters nog een keer te bekijken. De mandekker van de uitclub trok Labyad naar de grond en Nijhuis gaf in eerste instantie geel, maar na een herhaling werd dat toch rood.

Van tien RKC'ers had Ajax al helemaal niets te duchten en een kwartier voor tijd werd het 3-0. Martínez, die speelde voor de geschorste Nicolás Tagliafico, kopte hard raak na een voorzet van Tadic. Door de ruime voorsprong kon trainer Erik ten Hag zijn bank aanspreken in de slotfase, hij bracht onder anderen Noa Lang, Lassina Traoré en Sergiño Dest. De rechtsback staat in de nadrukkelijke belangstelling van topclubs, Bayern München heeft zich zelfs gemeld in Amsterdam met een bod.

Ajax kan nu toeleven naar de volgende Eredivisie-wedstrijd, thuis tegen het eveneens foutloze Vitesse. Het nog puntloze RKC speelt volgende week in en tegen FC Utrecht.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.