VI blikt in samenwerking met Opta terug op de tiende speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

AZ
AZ
2 - 4
sc Heerenveen

• AZ leed voor het eerst sinds 1 december 2018 een nederlaag in een competitieduel waarin het minstens zeventig procent balbezit had (70,1%, destijds 72,5% tegen Willem II).

Ron Vlaar was direct betrokken bij vijf van de laatste zes competitiedoelpunten van AZ uit een corner (4 goals, 1 assist).

• Twaalf van de zestien competitietreffers maakte SC Heerenveen dit seizoen in uitwedstrijden, met 75 procent het hoogste percentage van alle Eredivisie-ploegen.

• De 0-1 van Sven Botman was het eerste competitiedoelpunt van SC Heerenveen uit een corner sinds 23 februari (toen Daniel Høegh tegen Fortuna Sittard); in de tussentijd namen de Friezen 110 hoekschoppen in de Eredivisie waaruit niet werd gescoord.

RKC Waalwijk
1 - 2
Ajax
Ajax

• Ajax maakte het snelste doelpunt van de ploeg na rust in een Eredivisie-duel (45:57) sinds 15 mei 2011 (eigen goal Denny Landzaat namens FC Twente, ook na 45:57).

• Ajax leed 181 keer balverlies tegen RKC, het hoogste aantal voor de Amsterdammers in een Eredivisie-duel dit seizoen.

• Het doelpunt van Said Bakari was het eerste doelpunt van RKC tegen Ajax in alle competities in 666 speelminuten.

• Alleen Donyell Malen was dit Eredivisie-seizoen direct betrokken bij meer schoten tegen Ajax (8) dan Anas Tahiri, die vier keer schoot en twee kansen voor medespelers creëerde (6, net als Mitchell van Bergen).

FC Twente
FC Twente
0 - 1
Willem II
Willem II

• FC Twente kwam tot geen enkel schot op doel in de eerste helft (4 doelpogingen in totaal), de laatste keer dat de club in een eerste helft Eredivisie-voetbal in eigen huis niet tussen de palen mikte was op 18 november 2017 (tegen sc Heerenveen).

• Wout Brama verloor voor het eerst een Eredivisie-wedstrijd van Willem II, de middenvelder bleef in zijn voorgaande zeventien ontmoetingen met de Tilburgers zonder nederlaag (W15, G2).

Exclusief eigen doelpunten scoorden er dit Eredivisie-seizoen drie spelers voor Willem II (Vangelis Pavlidis, Marios Vrousai en Mats Köhlert), minder dan voor ieder ander team in de competitie.

• Willem II evenaarde met de zesde uitzege van 2019 het aantal uitoverwinningen van 2018, het laatste kalenderjaar waarin de Tilburgers vaker buitenshuis wonnen op Eredivisie-niveau was 1999 (10).

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 0
PSV
PSV

• Sander van de Streek scoorde in zijn laatste twee Eredivisie-duels met PSV en werd de derde FC Utrecht-speler deze eeuw met twee goals tegen de Eindhovenaren, na Dave van den Bergh en Dave Bulthuis.

• Mark van der Maarel boekte de honderdste Eredivisie-zege in zijn loopbaan en werd de vijfde speler die dit aantal voor FC Utrecht haalde, na Leo van Veen, Jan-Willem van Ede, Jean-Paul de Jong en Ton de Kruijk.

• PSV incasseerde vijftien schoten in de tweede helft tegen FC Utrecht, het hoogste aantal voor de Eindhovenaren in de tweede helft van een Eredivisie-duel sinds 17 januari 2015 (ook 15, tegen Vitesse).

• Nick Viergever kreeg voor de zesde keer een rode kaart in de Eredivisie, sinds zijn debuut in de competitie pakte alleen Joey van den Berg (7) vaker rood in de Eredivisie dan de PSV-verdediger.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
0 - 4
Vitesse
Vitesse

• VVV-Venlo stond op de snelste 4-0 achterstand in een Eredivisie-duel (53 minuten) sinds 11 april 2010, toen Ajax na 38 minuten 4-0 voor stond tegen de ploeg uit Venlo.

• Thorsten Kirschbaum wist tegen Vitesse geen van de eerste vier schoten op zijn doel te stoppen (daarna nog 3 reddingen); de VVV-doelman heeft dit Eredivisie-seizoen het laagste reddingspercentage van alle keepers met tien wedstrijden achter de rug (59%).

• Vitesse behaalde voor de derde keer dit Eredivisie-seizoen een clean sheet, in de tweede seizoenshelft van de vorige jaargang hielden de Arnhemmers twee keer de nul in de competitie.

• Bryan Linssen maakte zijn 78ste en 79ste Eredivisie-doelpunt, sinds het debuut van Linssen in de competitie was alleen Luuk de Jong vaker trefzeker in de Eredivisie (131 keer).

PEC Zwolle
PEC Zwolle
3 - 1
ADO Den Haag

• PEC Zwolle pakte dit seizoen het hoogste aantal punten na een achterstand van alle Eredivisie-clubs (10), terwijl alleen RKC Waalwijk (11) en Fortuna Sittard (11) meer punten verloren na een voorsprong dan ADO Den Haag (9).

• Iliass Bel Hassani maakte dit seizoen meer kopgoals in de Eredivisie (2) dan in zijn voorgaande zes seizoenen bij elkaar (1); de middenvelder maakte twee van zijn drie kopdoelpunten tegen ADO.

• ADO verloor acht van de eerste tien Eredivisie-duels van het seizoen, een gedeeld negatief clubrecord na tien wedstrijden van een Eredivisie-seizoen (ook 8 in 2006/07).

• De in de achtste minuut trefzekere Michiel Kramer scoorde slechts één keer sneller in een Eredivisie-wedstrijd (op 2 oktober 2013, na 7 minuten tegen Vitesse) en nooit eerder zo snel in een uitduel.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 1
Fortuna Sittard

• FC Emmen, dat voor het eerst dit seizoen won na een achterstand, is ongeslagen in vier van de zes thuisduels in de Eredivisie dit seizoen (W3, G1).

• Vier van de zeven Eredivisie-goals van Michael de Leeuw voor FC Emmen waren kopdoelpunten; de aanvaller maakte meer kopgoals voor de Emmenaren in de Eredivisie dan iedere andere speler.

• Fortuna Sittard verloor voor het eerst sinds 2009 minstens veertien uitduels in een kalenderjaar (alle competities, toen 15); deze eeuw verloor de ploeg uit Sittard nooit meer dan vijftien uitduels in een kalenderjaar.

FC Groningen
2 - 0
Sparta Rotterdam

• FC Groningen boekte voor het eerst sinds 6 april opeenvolgende Eredivisie-zeges en wist ook voor het eerst sinds die datum de nul te houden in twee competitieduels op rij.

• Sergio Padt stopte voor het eerst sinds 4 december 2016 een strafschop in de Eredivisie (toen tegen Ajax), sindsdien kreeg de doelman tot dit duel negen strafschoppen tegen waarvan er acht benut werden (één gemist).

• Sparta Rotterdam kreeg voor het eerst sinds 24 december 2017 twee goals tegen in de 85ste minuut of later van een Eredivisie-duel buitenshuis, ook toen was FC Groningen de tegenstander.

• Tim Coremans was de eerste doelman van Sparta Rotterdam met een rode kaart in de Eredivisie sinds Roland Jansen op 17 oktober 1999 (tegen AZ).

Feyenoord
Feyenoord
1 - 1
Heracles Almelo

• Steven Berghuis noteerde zijn laagste passnauwkeurigheid van dit Eredivisie-seizoen (70,2%); de aanvaller verloor dit seizoen alleen tegen Fortuna Sittard (31) vaker de bal dan tegen Heracles (23).

• Jens Toornstra maakte zijn dertigste Eredivisie-goal in De Kuip, sinds zijn komst naar Feyenoord in 2014 maakte alleen Luuk de Jong meer Eredivisie-treffers in een specifiek stadion (52 in het Philips Stadion).

• Heracles Almelo pakte al acht punten in uitduels dit Eredivisie-seizoen (5 wedstrijden), even veel als afgelopen seizoen in de gehele eerste seizoenshelft (9 wedstrijden).

• Heracles pakte onder Frank Wormuth twee punten in de vier uitduels met een team uit de traditionele topdrie, even veel als in de twaalf uitwedstrijden tegen deze teams onder zijn voorganger John Stegeman.