Ajax-getint Oranje Onder-17 al zeker van kwartfinale op EK

Oranje Onder-17 heeft zich maandag geplaatst voor de kwartfinale van het EK in Ierland. Een 5-2 overwinning op Engeland was voldoende om een plek bij de laatste acht af te dwingen.

Wederom werd het elftal van bondscoach Peter van der Veen gedomineerd door Ajax-talenten. In de eerste wedstrijd van het toernooi, tegen Zweden (2-0), waren dat er zeven, tegen Engeland zes. Het was dan ook geen verrassing dat het eerste Nederlandse doelpunt door een Ajacied werd gemaakt. Brian Brobbey pegelde de 1-1 binnen.

Even eerder was Engeland door een rake kopbal van Manchester City-talent Taylor Harwood-Bellis op voorsprong gekomen. Sam Greenwood (Arsenal) bezorgde Engeland met een rake strafschop na ruim een halfuur wederom een voorsprong. Opnieuw stond die niet lang op het scorebord. Naoufal Bannis schoot raak nadat Ian Maatsen de paal raakte: 2-2.

Vlak voor rust werd het nog mooier voor het team van Van der Veen. De pas zestienjarige Sontje Hansen krulde de bal prachtig in de hoek na een fraai overstapje van Brobbey: 3-2. In de tweede helft liep Oranje Onder-17 ver weg bij Engeland. De tweede van Brobbey betekende de 4-2, Naci Ünüvar bepaalde de eindstand op 5-2. Zo werd plaatsing voor de kwartfinale van het EK al na twee optredens een feit. Engeland, Frankrijk en Zweden strijden in de groep van Nederland om plek twee.