Ajax geeft riante positie uit handen in Luik

Ajax heeft dinsdag een uitstekende uitgangspositie uit handen gegeven tegen Standard Luik in de derde voorronde van de Champions League. De Amsterdammers verzuimden de 0-2 voorsprong uit te bouwen en kregen het deksel op de neus.

Standard Luik
2 - 2
Ajax
Ajax

Na de tweede voorronde, waarin Ajax relatief simpel afrekende met Sturm Graz, wachtte Standard als een-na-laatste horde op weg naar het miljardenbal. Bij de heenwedstrijd in Sclessin startte Daley Blind voor het eerst sinds zijn terugkeer in de basis in een officiële wedstrijd, waardoor Frenkie de Jong doorschoof naar het middenveld.

Het was een andere Ajax-aanwinst die de aandacht op zich vestigde. Tadic was betrokken bij het vroege gevaar van Ajax: hij werd zelf teruggefloten voor buitenspel na een steekpass van David Neres en bediende Huntelaar, die recht op Standard-doelman Guillermo Ochoa kopte, met een afgemeten voorzet.

Desondanks was Standard dreigender in het eerste kwartier, met name via Mehdi Carcela. De Marokkaanse creatieveling schoot twee keer nipt naast. Door de aanvallende intenties van het elftal van Michel Preud'homme lag er zo nu en dan ruimte voor Ajax om Standard pijn te doen, zoals in de negentiende minuut. Tadic legde Collins Fai met een schaar in de luren en bereikte met zijn haarfijne voorzet Huntelaar bij de tweede paal, die de bal achter de verkeerd ingestapte Ochoa knikte: 0-1.

Vier minuten later kreeg Standard al dé kans op de gelijkmaker: Orlando Sá ontsnapte aan de aandacht van Matthijs de Ligt en dwong doelman Andre Onana na een lage voorzet van Luis Pedro Cavanda met een inzet achter het standbeen tot een belangrijke redding. Na de drinkpauze volgde een fase waarin enkel Ajax kansen kreeg om te scoren.

Zo stuurde Hakim Ziyech in de 32ste minuut Tadic weg, waarna laatstgenoemde niet zelfzuchtig was en breed legde op Huntelaar. Dat was mogelijk niet de juiste keuze, want Konstantinos Laifis voorkwam dat de spits de 0-2 maakte. Die viel drie minuten later wel: een lange bal van Ziyech werd door Neres teruggelegd op Tadic, die achteloos via binnenkant paal raak schoot. Vlak voor rust ontsnapten de Belgen, die qua veldspel niet veel onderdeden voor Ajax, zelfs aan de genadeklap, toen een zwabberende vrije trap van Lasse Schöne over de lat van het Luikse doel scheerde.

Het spelbeeld van het laatste deel van de eerste helft kreeg aanvankelijk een vervolg na de pauze. Standard deed weinig met het balbezit, terwijl Ajax snel en direct bij het strafschopgebied van de thuisploeg kwam. In de vijftigste minuut kon Ziyech de knock-out uitdelen aan Standard, maar hij verzuimde na doorkoppen van Huntelaar en een pass van Tadic de grote kans te verzilveren door net naast te schieten met rechts.

Kantelpunt
Daarna verslapte Ajax en nam het overwicht van de bezoekers langzaam af. Sterker nog: de wedstrijd leek volledig te kantelen na de aansluitingstreffer van Carcela. Hij ontdeed zich met een Marseille roulette (à la Zinedine Zidane) van Tadic en verschalkte Onana, die er niet goed uitzag bij het opstuiterende schot. Ajax ontsnapte twee minuten later zelfs aan de gelijkmaker, toen invaller Renaud Emond op de paal kopte.

Na de tweede drinkpauze verlieten Ziyech en Frenkie de Jong het veld voor Zakaria Labyad en Donny van de Beek, waarna Standard gevaarlijk werd via Razvan Marin en Huntelaar dé kans op de 1-3 liet liggen door op de voeten van Ochoa te schieten.

In de slotfase leken Ajax, waar Carel Eiting voor Schöne kwam, en Standard elkaar in bedwang te houden. Daarbij vroegen de Belgen al meermaals tevergeefs om een strafschop aan scheidsrechter Tobias Stieler, die in de 93ste minuut alsnog floot voor een penalty bij een overtreding van Noussair Mazraoui. Emond schoot koel de 2-2 binnen vanaf elf meter.

Daardoor wacht Ajax volgende week dinsdag in de return mogelijk nog een flinke kluif. Mochten de Amsterdammers doorgaan, dan wacht de winnaar van het tweeluik tussen Slavia Praag en Dynamo Kiev (eerste duel 1-1) in de play-offs op weg naar het hoofdtoernooi.

VI-verslaggever Simon Zwartkruis blikt vanuit Luik terug op het duel.
Van de Beek: 'Ga niet zeggen dat ik zeker bij Ajax blijf'