Ajax geeft niets weg met De Ligt, Feyenoord heeft 'uitcomplex'

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Feyenoord wacht zondag de lastige uitwedstrijd bij Heracles Almelo. Ook Ajax speelt buitenshuis, bij Excelsior.

Ajax geeft niets weg met De Ligt, Feyenoord heeft 'uitcomplex'

FC Groningen - SC Heerenveen

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Jeroen Manschot

Actueel

• Ondanks de zege bij Excelsior stond FC Groningen ook na de voorbije speelronde helemaal onderaan. De noorderlingen zagen concurrent NAC Breda immers ook winnen. SC Heerenveen moet het dit seizoen vooral van de resultaten in uitwedstrijden hebben. Buitenshuis werden alle zeges (drie stuks) geboekt.

• Mimoun Mahi trof in zijn laatste twee Eredivisie-duels in totaal twee keer doel, net zo vaak als in de 23 wedstrijden die de FC Groningen-aanvaller daarvóór afwerkte.

In de eerste elf speelrondes sleepte SC Heerenveen maar één clean sheet in de wacht. Alleen FC Emmen hield nog minder vaak de nul, namelijk geen enkele keer. In speelronde twaalf lukte het de promovendus wél om het doel schoon te houden, tegen NAC Breda werd in eigen huis met 2-0 gewonnen.

Vorige week behaalde FC Groningen een broodnodige zege op Excelsior.

• Voor het eerst sinds april 2017 kan FC Groningen twee achtereenvolgende Eredivisie-wedstrijden in winst omzetten. Destijds werd afgerekend met Go Ahead Eagles en PEC Zwolle.

• FC Groningen veroverde deze Eredivisie-jaargang slechts één punt voor eigen publiek. Op papier wordt het ook zondag lastig voor de ploeg van trainer Danny Buijs, want SC Heerenveen is na PSV en Ajax qua punten de best presterende club in uitwedstrijden.

• In het klassement van 'foute passes' vormden FC Groningen en SC Heerenveen na elf speelrondes de toptwee. Bij de noorderlingen staat de teller op 1.132 verkeerde passes, 69 meer dan bij SC Heerenveen.

SC Heerenveen gaf tijdens de voorbije speelronde een voorsprong uit handen tegen FC Emmen.

Historie

• FC Groningen en SC Heerenveen doen weinig voor elkaar onder in historisch opzicht. De Friezen zegevierden in acht van de vorige 24 Eredivisie-edities van dit duel, de thuisploeg veroverde zeven keer alle punten.

• Vorig seizoen werd dit treffen al op de eerste speeldag afgewerkt. De toeschouwers waren getuige van een spectaculair duel dat in 3-3 eindigde. Mahi en Morten Thorsby scoorden twee keer.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - SC Heerenveen:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-3
2014/15 1-1
2015/16 3-1
2016/17 0-3
2017/18 3-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

ADO Den Haag - AZ

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Na een serie van drie Eredivisie-duels met in totaal één punt is ADO Den Haag weer eens toe aan een succesje. De residentieclub stond nog wel twaalfde na elf speelrondes. AZ zette afgelopen week De Graafschap opzij en kreeg daardoor de subtop weer in zicht.

Tom Beugelsdijk, die tegen AZ niet in de basis start, incasseerde dit Eredivisie-seizoen al zeven gele kaarten. Het record van twaalf gele kaarten in één jaargang lijkt haalbaar. Dat is in handen van Aleksandar Rankovic, Guy Ramos, Joeri de Kamps en Cristián Cuevas.

Vorige week tegen De Graafschap voltooide Oussama Idrissi liefst negen dribbels, het hoogste aantal van een speler in een Eredivisie-wedstrijd dit seizoen.

ADO Den Haag ging vorige week onderuit bij FC Utrecht.

• Wilfried Kanon gaat op voor zijn honderdste wedstrijd in de Eredivisie. Slechts drie Ivorianen gingen de ADO Den Haag-speler voor: Sekou Cissé (192), Bonaventure Kalou (172) en Arouna Koné (116).

 In dit toch nog redelijk prille Eredivisie-seizoen verloor AZ al net zoveel uitwedstrijden (drie) als in de volledige voorbije jaargang. De Alkmaarders gingen onderuit in hun laatste twee competitieduels op vreemde bodem en kunnen voor het eerst sinds het voorjaar van 2015 drie keer op rij verliezen buitenshuis.

• ADO Den Haag maakte slechts vier doelpunten in zijn voorbije zeven Eredivisie-duels. Geen team kwam zo weinig tot scoren in die periode.

Tijdens de voorbije speelronde won AZ moeizaam van De Graafschap.

Historie

• Opmerkelijk is dat slechts twee van de vorige 29 Eredivisie-uitgaves van ADO Den Haag en AZ geen winnaar opleverden. De residentieclub had vijftien keer succes en erkende twaalf keer zijn meerdere in de bezoekers.

• Aan het begin van het seizoen 2008/09 stortte ADO Den Haag AZ in een crisis door met 3-0 te winnen. De ploeg van trainer Louis van Gaal herstelde zich echter uitstekend en veroverde de landstitel.

De laatste 5 Eredivisie-edities van ADO Den Haag - AZ:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-1
2014/15 2-3
2015/16 1-2
2016/17 0-1
2017/18 0-3

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Excelsior - Ajax

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Aan zijn laatste twee Eredivisie-duels hield Excelsior nul punten én acht tegengoals over. De Kralingers draaien echter nog altijd mee in de middenmoot. Ajax liet gedurende de eerste elf speelrondes twee keer een steek vallen, tegen Heracles Almelo (1-1) en PSV (3-0 verlies).

• Het was een doekje voor het bloeden, maar Excelsior vierde vorige week tegen FC Groningen zijn achthonderdste Eredivisie-doelpunt in de clubhistorie. Hiervoor hadden de Kralingers 725 wedstrijden nodig.

Hakim Ziyech verstuurde gedurende de eerste elf speelrondes liefst 492 passes op de helft van de tegenstander. In dit klassement nam AZ'er Teun Koopmeiners de tweede plek in (476 passes op de helft van de tegenstander).

Tijdens de voorbije Eredivisie-speelronde won Ajax simpel van Willem II.

• Ajax kan pas de tweede ploeg in de 62-jarige Eredivisie-historie worden die tien keer de nul heeft gehouden in de eerste twaalf speelrondes. Eerder kregen de Amsterdammers dat in 1995/96 voor elkaar, destijds werd de tiende clean sheet zelfs al in de elfde competitiewedstrijd neergezet.

• Matthijs de Ligt hield met Ajax de nul in de laatste negen Eredivisie-duels waarin hij een basisplaats had. De laatste spelers van de Amsterdammers die in tien achtereenvolgende basisoptredens in de competitie geen tegengoal kregen, waren Edgar Davids en Marc Overmars in 1995.

• Dit Eredivisie-seizoen veroverde Excelsior alleen punten tegen clubs die bij aanvang van de speelronde twaalfde of hoger stonden. De equipe van trainer Adrie Poldervaart verloor alle vijf duels met clubs die dertiende of lager stonden.

Historie

• Excelsior speelt voor de 22ste keer een Eredivisie-thuiswedstrijd tegen Ajax. De Kralingers triomfeerden slechts eenmaal, in 2007/08 vlak voor de winterstop. Vijftien keer zegevierden de Amsterdammers en vijf edities eindigden onbeslist.

'Erik ten Hag verdient alle credits, hij heeft het sentiment doen keren bij Ajax'

• Twee seizoenen terug leed Ajax heel duur puntenverlies bij Excelsior. Het werd 1-1 door een eigen goal van Kenny Tete en een treffer van Justin Kluivert.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Excelsior - Ajax:

Seizoen Uitslag
2011/12 1-4
2014/15 0-2
2015/16 0-2
2016/17 1-1
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Heracles Almelo - Feyenoord

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Allard Lindhout

Actueel

• Eén punt uit de laatste twee Eredivisie-duels en uitschakeling in het KNVB-bekertoernooi; Heracles Almelo is de afgelopen weken een beetje van zijn roze wolk gevallen. De formatie van trainer Frank Wormuth draait echter nog altijd bovenin mee en wacht zondag een fraaie test tegen Feyenoord, dat afgelopen week het duel met VVV-Venlo razendsnel zag worden gestaakt wegens het uitvallende licht in De Kuip.

• Heracles Almelo trof 25 keer doel in de eerste elf speelrondes van het seizoen. Nooit eerder was de equipe uit Overijssel op het hoogste niveau zó productief in deze fase van de competitie.

Vooralsnog presteert Feyenoord dit Eredivisie-seizoen matig in uitwedstrijden. De Rotterdammers peurden maar vijf punten uit hun eerste vijf duels buitenshuis.

Heracles Almelo ging vorige week in de slotfase onderuit bij NAC Breda.

• Als we de promovendi niet meerekenen, dan is Feyenoord zelfs de enige Eredivisie-club die dit kalenderjaar nog niet de nul hield in een uitwedstrijd in competitieverband. Met vijf zeges in veertien uitduels presteren de Rotterdammers in 2018 sowieso wisselvallig buitenshuis.

• Heracles Almelo veroverde in zijn vorige vijf Eredivisie-thuisduels de volle buit. Het clubrecord staat op zes achtereenvolgende thuiszeges en werd gevestigd in 2006, 2010 en 2015.

• Feyenoord zegevierde in slechts twee van zijn laatste acht competitiewedstrijden tegen een club die bij aanvang van de wedstrijddag in de topvijf stond. Die andere zes duels resulteerden in twee remises en vier nederlagen.

Historie

• Heracles Almelo - Feyenoord stond achttien keer op het programma in de Eredivisie. Met tien overwinningen tegenover vier verliesbeurten hebben de Rotterdammers duidelijk een positieve balans.

• Afgelopen seizoen triomfeerde Feyenoord met 2-4 in Almelo. Na 33 minuten stond de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst al met 0-3 voor, maar het werd nog spannend door een comeback van de thuisploeg.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Heracles Almelo - Feyenoord:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-2
2014/15 2-0
2015/16 2-2
2016/17 0-1
2017/18 2-4

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.