Ajax geeft comfortabele voorsprong weg tegen Atalanta door dubbelslag Zapata

Ajax leek tegen Atalanta Bergamo hard op weg naar een zege in de tweede wedstrijd van de Champions League-groepsfase, maar de Amsterdammers zagen na rust een 0-2 voorsprong verdampen. Het was Dúvan Zapata die twee keer scoorde na rust.

Atalanta Bergamo
2 - 2
Ajax
Ajax

'Om nou te zeggen dat het helemaal afgelopen zou zijn als we verliezen, dat zeker niet. Volgens mij is het wel vaker gebeurd dat een ploeg drie keer verliest en nog doorgaat, ook bij Atalanta zelf vorig seizoen’, stelde Daley Blind in aanloop naar Atalanta Bergamo – Ajax. Toch was de missie van de Amsterdammers kraakhelder in Bergamo. Bij een nederlaag zou de achterstand op Atalanta in Groep D van de Champions League namelijk zes punten worden nadat de eerste groepswedstrijd tegen Liverpool met 0-1 werd verloren. Ajax begon het cruciale duel in Bergamo met Dusan Tadic, Antony, David Neres én Lassina Traoré, die het na zijn vijf goals tegen VVV-Venlo (0-13) dus ook op het hoogste Europese podium mocht laten zien van Erik ten Hag.

Beide ploegen begonnen zeer energiek aan de tweede groepswedstrijd. Robin Gosens en Hans Hateboer, de vleugelverdedigers van Atalanta, stoomden gevaarlijk op aan de flanken, maar bereikten geen ploeggenoten. Nadien liet ook Ajax zich voor het eerst zien. Tadic schoot nipt naast, Traoré maakte het doelman Marco Sportiello lastig bij een terugspeelbal (en kreeg daarbij geel) en Noussair Mazraoui schoot nipt over na een afgeslagen corner. Toch was ook Atalanta regelmatig dreigend in de openingsfase. Andre Onana bracht eerst simpel redding op een poging van Papu Gómez, waarna de Ajax-doelman opgelucht ademhaalde toen Josip Ilicic de bal hoog over het doel schoot bij een vrije schietkans. De eerste 25 minuten verliepen zo dreigend, maar zonder goals.

Iets waar na een klein half uur verandering in kwam. Het was Gosens die met een acrobatische actie een voorzet van Nicolás Tagliafico probeerde weg te werken, maar de voormalig speler van Heracles Almelo raakte daarbij ook Traoré. Voor arbiter Damir Skomina was het voldoende om Ajax een penalty toe te wijzen. Een kans die wel aan Tadic besteed was. Hij schoot de bal dwars door te het midden en zette Ajax op 0-1. Het was voor de Servische captain zijn zevende Champions League-goal voor Ajax, waarmee hij alleen Jari Litmanen (20 goals) en Patrick Kluivert (9 goals) nog voor zich hoeft te dulden.

Na die 0-1 voor Ajax ging de thuisploeg, waar Marten de Roon ontbrak wegens een blessure, logischerwijs op zoek naar de gelijkmaker. Onana kwam tijdens die zoektocht echter nauwelijks écht in gevaar. Twee keer moest de Ajax-doelman een bal uit de lucht plukken en dat deed hij dan ook. Ajax behield zodoende de voorsprong en bouwde die voor rust zelfs nog uit. Neres kreeg na een pass van Tagliafico volop ruimte aan de linkerkant en gaf de bal voor op Traoré. De spits profiteerde van het feit dat Sportiello de bal niet wist te vangen en hij frommelde de bal al vallend in het doel: 0-2, tevens de ruststand.

Ondanks de comfortabele voorsprong van de Amsterdammers bleef het na rust oppassen geblazen voor Ajax. Niet alleen voor de aanvalslust van Atalanta, maar ook voor gele kaarten. Traoré, Davy Klaassen en Mazraoui gingen in de eerste helft namelijk allemaal op de bon bij Skomina.

Toch was het kort na rust vooral de aanvalslust van Atalanta waar Ajax het meest voor moest oppassen. Het was Ilicic die al snel in de tweede helft een vrije trap snoeihard op Onana schoot. Het was vervolgens Perr Schuurs die na een avontuur op de helft van de tegenstander dicht bij de 0-3 was, maar hij schoot recht op Sportiello af. Een dure misser, zo bleek niet veel later. Het was namelijk Duván Zapata die het tussen minuut 54 en 60 op zijn heupen kreeg. De Colombiaanse spits stond negen minuten na rust op de goede plek om een voorzet van Gómez op knappe wijze binnen te knikken.

Zupata maakte daarmee de 1-2 en had niet lang nodig om vervolgens ook de 2-2 binnen te werken. De Colombiaan werd nét op tijd weggestoken door Mario Pasalic en bleef heel kalm. Hij rende richting Onana en ramde de bal kogelhard in de kruising van het doel: 2-2. De Colombiaanse Atalanta-spits liet daarmee de 0-2 voorsprong van Ajax als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Ajax was door de twee goals van de Colombiaan even van slag en haalde vervolgens opgelucht adem toen Tagliafico de bal op de arm kreeg. Het was een ongelukkig moment voor de Argentijn, maar de VAR ging toch checken of Atalanta een penalty moest krijgen. Dat was niet het geval, maar Atalanta kreeg vervolgens alsnog een grote kans op de 3-2. Pasalic schoot op Onana, waarna ook Gómez en Pasalic het niet voor elkaar kregen om Atalanta op voorsprong te schieten. Laatstgenoemde stond bovendien buitenspel.

Nadat de Atalanta-storm was gaan liggen, hinkten beide ploegen op twee gedachten: een puntje koesteren of nog vol voor de overwinning gaan? Het was in elk geval Ajax dat via Antony twee goede kansen kreeg op de 2-3. Eerst waren het de vingertoppen van Sportiello die een poging van de Braziliaan tot corner verwerkte en vervolgens tikte Sportiello een verrassende poging van Antony in de korte hoek ook over het doel. Namens Atalanta was ook Ruslan Malinovskyi nog twee keer dicht bij een goal, maar Onana keerde de eerste poging goed en de tweede poging ging over.

Het bleef zodoende 2-2 in Bergamo, waar Ajax dus het eerste punt van de groepsfase pakte. Ajax kreeg in de slotfase ook nog een personele domper te verwerken. Antony werd met een brancard van het veld gedragen in blessuretijd.