Ajax gaat voor nationaal record, mijlpaal voor De Ligt

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Na een dagje zonder Eredivisie begint dinsdag alweer de midweekse speelronde, met onder meer koploper Ajax in actie.

Ajax gaat voor nationaal record, mijlpaal voor De Ligt

De Graafschap - FC Emmen

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Om nog kans te maken op directe handhaving moet De Graafschap dinsdagavond toeslaan tegen FC Emmen. De Achterhoekers hebben als nummer zeventien een achterstand van zes punten op de medepromovendus, die rechtstreekse handhaving kan ruiken dankzij de overwinning van zaterdag op FC Utrecht.

• Afgelopen weekeinde ging De Graafschap met liefst 4-1 onderuit bij VVV-Venlo. Het was al de zevende keer dit Eredivisie-seizoen dat de Achterhoekers minimaal vier goals incasseerden. Dat was de club uit Doetinchem in 2004/05 voor het laatst overkomen.

Liefst zeven punten veroverde FC Emmen in zijn laatste drie Eredivisie-duels. Niet eerder deze jaargang zette de formatie van Dick Lukkien zo'n sterke reeks neer.

De Graafschap bleef zonder zege in zijn laatste vier Eredivisie-duels in eigen huis (twee gelijke spelen en twee nederlagen). Dat is de slechtste reeks voor De Superboeren sinds eind 2015. Vanzelfsprekend bracht De Graafschap tussendoor wel twee seizoenen door in de Eerste Divisie.

FC Emmen-speler Alexander Bannink heeft een verleden bij De Graafschap.
FC Emmen-speler Alexander Bannink heeft een verleden bij De Graafschap.

• Tot nu toe begingen twee clubs minimaal vierhonderd overtredingen in dit Eredivisie-seizoen: De Graafschap (420) en FC Emmen (419).

Youssef El Jebli had dit Eredivisie-seizoen een direct aandeel in vijftien Eredivisie-goals (acht treffers en zeven assists). De laatste De Graafschap-speler die zoiets presteerde, was Michael de Leeuw in het seizoen 2011/12 (ook een rechtstreekse bijdrage aan vijftien doelpunten). Saillant is dat De Leeuw momenteel uitkomt voor FC Emmen.

Historie

• De Graafschap maakte in zestien van de laatste zeventien officiële wedstrijden tegen FC Emmen minimaal één treffer. In totaal troffen de Achterhoekers 35 keer doel in deze serie.

Eerder dit seizoen eindigde de ontmoeting in Emmen in 1-1. Op 31 augustus, Deadline Day in de voetbalwereld, opende Alexander Bannink in de 81ste minuut de score. Fabian Serrarens behoedde de bezoekers vervolgens voor een nederlaag.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

AZ - Heracles Almelo

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Siemen Mulder

Actueel

• Door de 2-1 nederlaag van zaterdag bij Feyenoord moet AZ de derde plaats uit het hoofd zetten. De Alkmaarders dienen zich te concentreren op het behouden van plek vier. De voorsprong op nummer vijf Heracles Almelo bedraagt nog maar vier punten.

• Sinds de zege op FC Groningen op 30 maart kwam AZ niet meer tot winst. De vier Eredivisie-duels die volgden leverden slechts twee puntjes op.

• Adrián Dalmau deelt de vierde plaats op de topscorerslijst met zestien treffers. De Spanjaard is pas de tweede Heracles Almelo-speler die er minimaal zestien maakt in een Eredivisie-jaargang. Eerder kreeg alleen Samuel Armenteros dat voor elkaar (zelfs negentien in 2016/17).

Als AZ weer niet wint, is het bezig aan zijn slechtste serie sinds het einde van het seizoen 2013/14. Toen peurden de Alkmaarders vier punten uit vijf competitieduels, het resultaat van vier gelijke spelen en één nederlaag.

AZ is dit seizoen 'kampioen voorsprong weggeven' van de Eredivisie.
AZ is dit seizoen 'kampioen voorsprong weggeven' van de Eredivisie.

• Tim Breukers staat voor een fraaie mijlpaal: de verdediger van Heracles Almelo gaat op voor zijn 250ste wedstrijd in de Eredivisie. Breukers verloor in zijn Eredivisie-loopbaan al elf keer van AZ, waarmee de Alkmaarders met Ajax en PSV zijn minst geliefde opponent zijn.

Afgelopen zaterdag tegen Feyenoord maakte Myron Boadu als invaller zijn rentree. De jonge aanvaller maakte zijn voorlopig laatste Eredivisie-doelpunt tegen Heracles Almelo, in de heenwedstrijd van dit seizoen.

Historie

• Puur op basis van de historie geldt AZ als de huizenhoge favoriet in dit affiche. De Alkmaarders triomfeerden in dertien van de vorige veertien Eredivisie-thuisduels met Heracles Almelo.

Dat ene gelijkspel dateert uit het seizoen 2005/06 en is onvergetelijk. Bij het scheiden van de markt bezorgde doelman Martin Pieckenhagen de bezoekers een punt: 2-2. Lees hier ons verslag van destijds.

De laatste 5 Eredivisie-edities van AZ - Heracles Almelo:

Seizoen Uitslag
2013/14 4-0
2014/15 3-1
2015/16 3-1
2016/17 5-1
2017/18 5-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

SC Heerenveen - VVV-Venlo

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Rob Dieperink

Actueel

• Voor beide clubs staat er weinig meer op het spel, al kan SC Heerenveen zich in theorie nog plaatsen voor de Europese play-offs. Dan moeten er alleen wel heel vreemde zaken gebeuren. VVV-Venlo is officieel veilig en kan het seizoen rustig uitspelen.

• Als we alleen kijken naar de uitslagen in thuiswedstrijden, dan is SC Heerenveen dit seizoen de hekkensluiter met slechts vijftien punten uit vijftien duels.

Peniel Mlapa was dit Eredivisie-seizoen al twaalf keer trefzeker. De laatste speler van VVV-Venlo met minimaal zo'n productie op het hoogste niveau was Maurice Graef in 1993/94 (veertien treffers).

Voor het eerst sinds het seizoen 1987/88 staat VVV-Venlo op minimaal tien zeges in een Eredivisie-seizoen. Destijds noteerden de Limburgers dertien overwinningen en finishten ze als vijfde.

In Venlo hielden VVV en SC Heerenveen elkaar eerder dit seizoen in evenwicht: 1-1.
In Venlo hielden VVV en SC Heerenveen elkaar eerder dit seizoen in evenwicht: 1-1.

Liefst zeven keer deze competitie kwam SC Heerenveen tot scoren via een strafschop. Bij aanvang van deze speelronde hadden alleen Ajax en PSV (beide acht keer) vaker doel getroffen op deze wijze.

• Ralf Seuntjens maakt geen deel uit van de wedstrijdselectie van VVV-Venlo. De aanvaller is disciplinair geschorst door coach Maurice Steijn. De Eerste Divisie-topscorer van 2015/16 is dit seizoen van grote waarde als aangever: met zes assists voert hij het interne VVV-Venlo-klassement aan.

Historie

• Op Eredivisie-niveau fungeerde SC Heerenveen slechts zeven keer eerder als gastheer van VVV-Venlo. De Friezen wonnen vier keer en verloren nog nooit.

De laatste twee edities eindigden in een 2-2 gelijkspel. Afgelopen seizoen redde nota bene Seuntjens in de slotfase een punt voor de Limburgers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van SC Heerenveen - VVV-Venlo:

Seizoen Uitslag
2009/10 1-1
2010/11 2-0
2011/12 4-1
2012/13 2-2
2017/18 2-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

 

Ajax - Vitesse

 

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis

Actueel

Voor Ajax is de inzet hoog: in de nek-aan-nekrace met PSV kan elk puntenverlies fataal zijn. De Amsterdammers gaan al hun 53ste officiële duel van dit seizoen afwerken. Vitesse staat zesde, maar is nog niet verzekerd van een ticket voor de play-offs met als inzet een plek in de voorronde van het Europa League-toernooi.

Ajax - Vitesse is een duel tussen twee leden uit de topdrie van Eredivisie-spelers die dit seizoen de meeste kansen hebben gecreëerd. Steven Berghuis voert deze lijst aan met 110 gecreëerde mogelijkheden, maar daarna volgen Hakim Ziyech (98) en Martin Ødegaard (96).

• Na dinsdagavond kan Ajax toewerken naar de eerste ontmoeting met Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League. Op 30 april staan beide teams tegenover elkaar in het nieuwe stadion van de Londenaren.

Na FC Groningen - Ajax spraken we met Joël Veltman.

Ajax produceerde dit seizoen al 156 treffers in officiële duels. Dat is een clubrecord, maar nog geen nationaal record. AZ '67 kwam in 1980/81 namelijk tot 158 goals. De Alkmaarders veroverden dat seizoen de dubbel en reikten tot de (verloren) UEFA Cup-finale.

• Matthijs de Ligt kan zijn 75ste competitieduel af gaan werken voor Ajax. Met zijn negentien jaar en 254 dagen zou hij de een na jongste speler worden die deze mijlpaal bereikt. Gerald Vanenburg was met zijn negentien jaar en 63 dagen nóg jonger.

• In de afgelopen vijf speelrondes bleef Vitesse ongeslagen (één overwinning en vier gelijke spelen). De laatste keer dat de Arnhemmers zes keer achtereen geen competitienederlaag leden, was in het najaar van 2017.

Historie

• In liefst drie van de laatste zes edities zegevierde Vitesse. Vorig seizoen werd het 1-2 in Amsterdam. Alle doelpuntenmakers spelen inmiddels elders: Guram Kashia en Milot Rashica scoorden voor de bezoekers en namens de thuisploeg vond Nick Viergever het net.

Bijzonder is dat geen van de vorige 33 Eredivisie-uitgaves van Ajax - Vitesse in een gelijkspel eindigde. De Amsterdammers staan op 27 overwinningen en zes keer was de club uit Gelderland succesvol.

• In het seizoen 1971/72 eindigde dit treffen in een 12-1 zege voor Ajax, nog altijd een recorduitslag in de Eredivisie. Bij rust was het nog 'slechts' 4-0.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Ajax - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2013/14 0-1
2014/15 4-1
2015/16 1-0
2016/17 1-0
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.