Ajax gaat voor doelpuntenrecord, Tadic vaak plaaggeest FC Groningen

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Koploper Ajax wacht zaterdag de lastige uitwedstrijd bij FC Groningen. In De Kuip komen Feyenoord en AZ elkaar tegen en voor FC Emmen en De Graafschap staat een belangrijk duel in de strijd om lijfsbehoud op het programma.

Ajax gaat voor doelpuntenrecord, Tadic vaak plaaggeest FC Groningen

FC Emmen - FC Utrecht

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Richard Martens

Actueel

• Afgelopen week liep nummer vijftien FC Emmen een puntje uit op De Graafschap en Excelsior. De club uit Drenthe is echter nog lang niet veilig. FC Utrecht probeert zo snel mogelijk het ticket voor de Europese play-offs in de wacht te slepen.

• Wat er ook gebeurt: FC Emmen presteert nu al veel beter dan de vorige Eredivisie-debutant, RBC Roosendaal. De club uit Brabant degradeerde in 2001 kansloos uit de Eredivisie.

FC Utrecht trof dit Eredivisie-seizoen in liefst acht verschillende duels geen doel, het hoogste aantal sinds 2011/12. Destijds scoorden de Domstedelingen in negen wedstrijden niet.

Samenvatting: NAC Breda - FC Emmen

• FC Utrecht voerde na dertig speelrondes het 'buitenspelklassement' aan. Spelers van de Domstedelingen werden in totaal liefst 65 keer afgevlagd voor buitenspel.

• Doelman David Jensen van FC Utrecht noteert sinds de jaarwisseling een reddingspercentage van 55,6, de slechtste score van de keepers die minimaal vijf keer in actie kwamen. Vóór de winterstop hadden slechts vijf doelmannen een hoger reddingspercentage dan de Deen.

• FC Emmen is met veertien punten de slechtst presterende club in thuiswedstrijden. De promovendus triomfeerde tot nu toe drie keer in eigen huis.

Samenvatting: FC Utrecht - Vitesse

Historie

• Nog nooit speelden deze clubs in Emmen een wedstrijd 'om het echie' tegen elkaar. De vorige drie confrontaties werden allemaal afgewerkt in de Domstad. FC Utrecht trok twee keer aan het langste eind in de strijd om de KNVB-beker en eerder dit seizoen won FC Emmen in Eredivisie-verband.

• Door die laatste zege krijgt FC Emmen de kans om de derde club te worden die in zijn debuutseizoen beide duels met FC Utrecht in winst omzet. Eerder slaagden RKC Waalwijk (1988/89) en SC Heerenveen (1990/91) hierin.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - Ajax

Aftrap: 18.30 uur
Scheidsrechter: Dennis Higler

Actueel

• Voor FC Groningen en Ajax breken spannende weken aan. De club uit het Hoge Noorden maakt nog altijd kans op deelname aan de Europese play-offs, maar heeft nog wel enkele goede resultaten nodig. Ajax gaat nek-aan-nek met PSV in de strijd om de landstitel. De Amsterdammers hebben een aanzienlijk beter doelsaldo dan de concurrent.

Paul Gladon scoort dit seizoen gemiddeld eens in de 45 minuten, waarmee de supersub van FC Groningen het beste moyenne heeft van alle spelers.

• Liefst vier keer maakte Ajax deze competitie minimaal zes treffers in een duel, evenveel als in de laatste zes seizoenen bij elkaar.

Samenvatting: SC Heerenveen - FC Groningen

 Ajax evenaarde en verbeterde verschillende clubrecords met de nu al legendarische overwinning op Juventus. Zo maakten de hoofdstedelingen dit seizoen reeds 155 treffers in officiële duels, net zoveel als in 2009/10. Nog één goal heeft het Ajax van Erik ten Hag nodig om het record alleen in handen te krijgen.

• FC Groningen zette zijn laatste zeven Eredivisie-thuisduels in winst om. Dat is de beste reeks sinds 2010. Bovendien hielden de noorderlingen al drie keer op rij de nul voor eigen publiek.

Samenvatting: Ajax - Excelsior

• Enigszins onderbelicht is dat Ajax al zes Eredivisie-duels op een clean sheet wacht. De laatste langere reeks in dit opzicht dateert van het najaar van 2014.

Dusan Tadic kwam tot scoren in alle vijf Eredivisie-duels met zijn ex-club FC Groningen (zes goals en daarbovenop nog vier assists). Gemiddeld was de Serviër iedere 44 minuten goed voor een doelpunt of assist tegen de noorderlingen.

Historie

• FC Groningen zegevierde in zeven van de vorige veertig Eredivisie-thuisduels met Ajax. De bezoekers veroverden 25 keer alle punten.

'Overmars kan achterover leunen, marktwaarden zijn flink gestegen'

 In drie van de laatste vijf edities van dit duel liepen de Amsterdammers averij op en de twee behaalde zeges waren nipt. Vorig jaar maakte Klaas Jan Huntelaar bij het scheiden van de markt het verschil.

De droomvlucht van Ajax in Europa: van voorronde in Graz tot toveren in Turijn

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - Ajax:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-1
2014/15 2-0
2015/16 1-2
2016/17 1-1
2017/18 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vitesse - PEC Zwolle

Aftrap: 19.45 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Vitesse presteert al het hele seizoen grillig en moet nog alle zeilen bijzetten om zich te kwalificeren voor de play-offs om Europees voetbal. De verschillen zijn namelijk klein. PEC Zwolle bevindt zich in niemandsland. Met 35 punten verlengen De Blauwvingers in elk geval hun Eredivisie-abonnement.

Slechts één keer ging Vitesse dit Eredivisie-seizoen onderuit in Stadion Gelredome. Begin dit seizoen toonde Ajax zich veel te sterk. Wel speelde Vitesse liefst zes keer gelijk voor eigen publiek.

• PEC Zwolle zal zich willen revancheren voor de vrij kansloze nederlaag bij Willem II van vorige week. De club uit Overijssel noteerde slechts zes balcontacten in het strafschopgebied van de tegenstander, een dieptepunt voor PEC Zwolle in dit seizoen.

• Van alle spelers die dit Eredivisie-seizoen minimaal honderd dribbels hebben ingezet, overlegt Martin Ødegaard de beste statistieken. 66 van de 102 dribbels van de Vitesse-smaakmaker waren succesvol, een percentage van 65.

Samenvatting: Willem II - PEC Zwolle

• Vitesse speelde zijn laatste vier Eredivisie-wedstrijden gelijk, de Arnhemmers noteerden één keer meer opeenvolgende remises op het hoogste niveau (vijf stuks in 1991).

• PEC Zwolle trof deze competitie al in elf wedstrijden geen doel. Het laatste seizoen waarin de club uit Overijssel slechtere statistieken overlegde in dit opzicht, was 2003/04 (veertien duels zonder treffer).

Historie

• Voor de elfde keer staat Vitesse - PEC Zwolle op het programma in de Eredivisie. Nog nooit triomfeerden de bezoekers. De Arnhemmers kraaiden zeven keer victorie.

• De meest doelpuntrijke editie was die van 2003/04. Vitesse zegevierde met 5-2 dankzij treffers van onder anderen Nick Hofs.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Vitesse - PEC Zwolle:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-0
2014/15 2-1
2015/16 1-1
2016/17 3-1
2017/18 0-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Feyenoord - AZ

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Bas Nijhuis

Actueel

Dankzij drie achtereenvolgende overwinningen én gemors van AZ staat Feyenoord er uitstekend voor in de strijd om de derde plaats. De Rotterdammers hebben vier punten meer dan de concurrent, die dus eigenlijk moet winnen in De Kuip als het nog als nummer drie wil finishen.

Liefst zeven verschillende spelers van Feyenoord incasseerden deze competitie al een rode kaart, het hoogste aantal voor een Eredivisie-ploeg sinds Roda JC Kerkrade en FC Groningen in 2013/14 (ook allebei zeven). Vorige week meldde Nicolai Jørgensen zich in het rijtje met Feyenoorders die in deze Eredivisie-jaargang van het veld werden gestuurd.

Na dertig speelrondes mocht Oussama Idrissi zich de dribbelkoning van de Eredivisie noemen met 96 succesvolle dribbels, drie meer dan Steven Bergwijn.

Samenvatting: Feyenoord - Heracles Almelo

• AZ verloor liefst negentien van zijn laatste 25 Eredivisie-wedstrijden op bezoek bij een ploeg die aan het begin van de speeldag in de topdrie stond.

• In zijn laatste drie competitieduels noteerde Feyenoord net zoveel overwinningen als in de twaalf Eredivisie-wedstrijden daarvoor: namelijk drie.

VI's Martijn Krabbendam over het seizoen van Feyenoord.

• De veelbesproken Jordy Clasie voert veel klassementen aan bij Feyenoord. De middenvelder is de speler met de meeste succesvolle passes (1.752), de meeste balheroveringen (198), de meeste gewonnen tackles (47) en de meeste intercepties (49).

Samenvatting: AZ - ADO Den Haag

Historie

• Feyenoord zette AZ voor eigen publiek 26 keer opzij in Eredivisie-verband. De Alkmaarders pakten acht keer alle punten.

• AZ wacht tegen de huidige Eredivisie-teams alleen tegen PSV langer op een uitzege in de competitie dan tegen Feyenoord. In april 2011 won AZ voor het laatst op bezoek bij de Rotterdammers, in het seizoen 2006/07 zegevierden de Alkmaarders voor het laatst bij PSV.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Feyenoord - AZ:

Seizoen Uitslag
2013/14 2-2
2014/15 2-2
2015/16 3-1
2016/17 5-2
2017/18 2-1

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

VVV-Venlo - De Graafschap

Aftrap: 20.45 uur
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Actueel

• Met 34 punten is VVV-Venlo al wel zeker van verlenging van de Eredivisie-status. De Limburgers hebben acht punten meer dan De Graafschap, dat gezien de verschillen nog mag dromen van directe handhaving en nog moet vrezen voor rechtstreekse degradatie.

• Jay-Roy Grot produceerde liefst vijf van zijn laatste Eredivisie-goals na de 75ste minuut, zo ook vorige week tegen Fortuna Sittard (1-1).

De Graafschap heeft nu al drie punten meer dan in het seizoen 2015/16, het vorige jaar waarin De Superboeren uitkwamen in de Eerste Divisie.

• VVV-Venlo leed een nederlaag in zijn laatste drie thuiswedstrijden. De laatste keer dat de Limburgers vaker achter elkaar verloren in eigen huis was tussen oktober 2010 en januari 2011 (zeven keer, gerekend over alle competities).

Samenvatting: Fortuna Sittard - VVV-Venlo

• Met zijn laatste zestien schoten op doel in Eredivisie-uitduels was De Graafschap liefst negen keer trefzeker. De 29 schoten tussen de palen op vreemde bodem daarvóór leverden De Superboeren slechts twee treffers op.

Peniel Mlapa won sinds de jaarwisseling 73 kopduels in de Eredivisie. Daarmee bekleedde de aanvaller van VVV-Venlo bij aanvang van dit weekeinde de tweede plaats in dit klassement. Luuk de Jong leidde de dans met 134 gewonnen kopduels.

Samenvatting: PSV - De Graafschap

Historie

• VVV-Venlo - De Graafschap is niet bepaald een veelvoorkomend Eredivisie-affiche. Pas voor de zesde keer fungeren de Limburgers op het hoogste niveau als gastheer van de Achterhoekers. Beide equipes wonnen tweemaal.

• De laatste ontmoeting dateert van 26 november 2011. De Graafschap triomfeerde met 1-2 door treffers van Rydell Poepon en Yuri Rose.

De laatste 5 Eredivisie-edities van VVV-Venlo - De Graafschap:

Seizoen Uitslag
1976/77 1-1
1991/92 1-2
2007/08 3-0
2010/11 1-0
2011/12 1-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.