Ajax erkent volledige aansprakelijkheid in zaak-Nouri

Ajax heeft de volledige aansprakelijkheid erkend in de zaak rondom Abdelhak Nouri. Dat heeft algemeen directeur Edwin van der Sar maandagavond op een speciaal ingelaste persconferentie laten weten.

Ajax erkent volledige aansprakelijkheid in zaak-Nouri

Tijdens een oefenduel met Werder Bremen op 8 juli 2017 bij het trainingskamp in Oostenrijk kreeg Nouri op het veld een hartstilstand, waarbij hij uiteindelijk blijvende en ernstige hersenschade zou oplopen. Eerder deze maand werd al bekend dat de familie Nouri naar de arbitragecommissie van de KNVB wilde stappen, omdat volgens hen zou zijn gebleken dat Ajax aansprakelijk was. Ajax sprak dat later tegen, maar is daar nu - na resultaten van nieuwe onderzoeken - op teruggekomen.

Op de persconferentie was Van der Sar maandag duidelijk zeer emotioneel. Hij sprak meermaals zijn verontschuldigingen uit richting de familie van de jonge middenvelder. 'Op basis van nieuwe inzichten die wij helaas pas zeer onlangs hebben kunnen vergaren, komen wij tot nieuwe conclusies. Het komt erop neer dat de behandeling van Abdelhak op het veld in Oostenrijk in juli 2017 niet adequaat was. Wij erkennen dan ook aansprakelijkheid voor de gevolgen daarvan. Als eerste wil ik op deze plaats de familie Nouri onze verontschuldigingen aanbieden voor het feit dat wij zo laat ons standpunt hebben gewijzigd.'

'Lange tijd waren wij als directie, maar ook onze medische staf, ervan overtuigd dat Abdelhak de best mogelijke zorg kreeg op het veld. Als daar dan door toonaangevende cardiologen, na grondige bestudering van de omstandigheden, anders tegenaan wordt gekeken, komt dat hard aan. Ook al hebben wij zelf op deze third opinion aangedrongen.'

De cardiologen Douwe Atsma en Martin Schalij deden die third opinion voor Ajax en kwamen tot een duidelijk oordeel. Van der Sar: 'De bevindingen van de cardiologen over de handelingen op het veld zijn helder:
1. Men was onvoldoende gericht op het meten van de hartslag, de circulatie en een eventuele reanimatie, en had lange tijd focus op het vrijmaken van de ademweg van Abdelhak.
2. De aanwezige defibrillator had eerder ingezet moeten worden om zodoende een beter beeld van de situatie te krijgen.
3. De behandelaars hadden, na het vrijmaken van de ademweg een moment van reflectie moeten inlassen omdat de situatie niet verbeterde.'

'De cardiologen vonden het verder niet aannemelijk dat na het ineenzakken van Abdelhak daadwerkelijk nog enige tijd sprake was van een effectieve bloedcirculatie. Als de defibrillator wel was ingezet was dit gebleken en had men toen al met de reanimatie kunnen beginnen. Als dat gedaan was, was Abdelhak er mogelijk beter uitgekomen. Dat laatste is geen zekerheid, maar het is wel mogelijk.'

Van der Sar gaf tevens aan dat de selectie van Ajax en ook veel andere direct betrokkenen, zoals de WK-gangers, zijn geïnformeerd over de nieuwe feiten rondom Nouri. Ajax gaat opnieuw met de familie Nouri in gesprek over de vervolgstappen. 'Het gaat er nu om dat wij dat doen wat nodig is om invulling te geven aan de verantwoordelijkheid die wij als club maar zeker ook als mens, als collega’s en vrienden van Appie, hebben. Wij willen dit op een goede manier oplossen en daar is alles nu op gericht', aldus Van der Sar.

Lees hier de hele verklaring van Ajax

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Persconferentie Ajax over Abdelhak Nouri
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen